117
Kitas

Orkaitėje kepti „balandėliai“

„Lietuviai išmoko atskirti ir smulkintą mėsą nuo faršo, – pranešime žiniasklaidai sako Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas. – Smulkinta mėsa – tai šviežia, iškaulinta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta tik iki 1 proc. druskos. Tai – natūralesnis produktas. Tuo tarpu faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, tačiau su priedais. Į faršą gali būti įdėta tokių priedų kaip krakmolas, baltymai, soja, pipirai arba kitos aromatinės medžiagos. Renkantis faršą vertėtų atidžiai paskaityti etiketę ir rinktis tokį, kuriame priedai daugiausiai būtų tiesiog prieskoniai.“

Smulkintos mėsos rūšis turi įtakos patiekalo kaloringumui, taip pat užduoda toną prieskoniams, sako mėsos technologas. Riebiai mėsai, įskaitant kiaulieną, verta pridėti aromatinių žolelių, kurios pagerins virškinimo procesus. Liesai mėsai, pavyzdžiui, paukštienai ir veršienai, nereikia naudoti didelio kiekio žolelių ir prieskonių, nes intensyvūs priedai užgoš mėsos skonį.

„Smulkintos mėsos savybės iš esmės tokios pat kaip ir šviežios pjaustytos mėsos. Ji pirmiausia aprūpins mus baltymais – pagrindine mūsų organizmo „statybine“ medžiaga. Be to, ypač jautienoje ir kiaulienoje yra daug geležies, taip pat yra B grupės vitaminų. Besilaikantiems dietoms verta rinktis ir maltą vištieną ar kalakutieną. Jos puikiai tinka mėsos kukuliams ar kotletams gaminti. Tuo tarpu jautiena, kiauliena arba šių mėsų derinys turi daugiau riebalų, tad ir suteikia sodresnį skonį tokiems patiekalams kaip lazanija, makaronų, bulvių apkepai“, – pasakoja G. Bačkovas.

Jis primena, kad smulkintą mėsą, faršą geriausia valgyti tą pačią dieną, kai ji buvo apdorota, nes šie produktai greitai genda. Išimtis yra fasuota malta mėsa, kurios tinkamumo vartoti terminą rasite ant pakuotės.

117
Kitas

Orkaitėje kepti „balandėliai“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją