Portalas „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, ką tik pristatė maisto pažibas 2024/25-iesiems, remdamasis beveik pusės milijono vartotojų įvertinimais. Įvardyti geriausi patiekalai, virtuvės, regionai gastronominėms kelionėms.
Lietuvių virtuvė užėmė garbingą 39-ą vietą, aplenkusi ir tokias pasaulyje populiarias virtuves kaip Anglijos, Kipro ar Belgijos. Tačiau didžiausias pasiekimas – remiantis daugiau nei 470 tūkst. vartotojų vertinimais, 2024/25 m. TOP užkandžiu pasaulyje paskelbta lietuviška kepta duona, rašoma „Iki“ pranešime žiniasklaidai.
Ir įprastą keptą duoną galima patiekti naujai
Keptą duoną galima valgyti vieną, dažyti ją į avokadų užtepėlę ar humusą. Riebų majonezą galima keisti ir graikišku jogurtu ar varške su prieskoniais – toks variantas turės mažiau riebalų, jam neišleisite daug, o bus ne ką mažiau skanu.
Eksperimentuoti verta ir su sūriu, kuris daugeliui yra neatsiejamas keptos duonos priedas. Įprastą fermentinį galima pakeisti sūriu su trumais, vasabi prieskoniais, kietuoju parmezanu ar patiekti su sūrių mišiniu.
Keli patarimai norintiems keptą duoną paruošti sveikiau ar greičiau
Jeigu pasiryžote keptą duoną pasiruošti namuose, prekybos tinklo kulinarai dalijasi keliais naudingais patarimais, kaip šį užkandį padaryti ne tokia didele kalorijų bomba.
Rinkitės maistingą duoną. Skonis labai svarbu, tačiau rinkdamiesi duoną nepamirškite atkreipti dėmesio į jos sudėtį. Ruginė duona turi daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų nei kvietinė, todėl ją dažniau renkasi sveikos mitybos šalininkai.
„Be to, vertingesnė bus ta, kuri pagaminta iš viso grūdo dalių miltų. Verta įsidėmėti ir tai, kad kokybiškos duonos sudėtyje nebus jokių konservantų, tik miltai, vanduo ir raugas arba mielės. Jeigu mėgstate, rinkitės įvairiomis sėklomis, grūdais praturtintą duoną – tai suteiks ir skonio, ir naudingų medžiagų, ir papildomo traškumo“, – pataria kulinarai.
Nepilkite per daug aliejaus. Visai nebūtina paskandinti duonos aliejuje, kad gautume traškią ir viliojančią keptą duoną. Dėl jo užkandis prisigers daugiau riebalų, o ir duonos tikrasis skonis mažiau atsiskleis. Jeigu kepate duoną keptuvėje – neapsemkite jos aliejumi, pakaks tik nedidelio kiekio jo. Tačiau net ir tuomet iškeptą dėkite ne tiesiai į lėkštę, o paguldykite ant popierinio rankšluosčio, kuris sugers aliejaus perteklių.
Pasinaudokite kitais prietaisais virtuvėje. Tačiau keptą duoną galima ruošti ne tik keptuvėje: dėkite ją ant kepimo popieriaus, tik apipurkškite aliejumi arba ištepkite konditeriniu teptuku, arba naudokite šiais laikais populiarią karšto oro gruzdintuvę.
O jeigu norite dar ir mažiau darbo – kepkite visą kepalą. Mūsų kepta duona – unikali, tačiau ir kitos tautos mėgsta ją ruošti savaip. Pavyzdžiui, amerikiečiai paima visą duonos kepaliuką, jame padaro daug kryžminių gilių įpjovų (duoną reikia giliai įpjauti skersai ir išilgai, tačiau nepažeisti kepalo apatinės plutos).
Kepta duona su sūriu
Reikės:
duonos ar batono – 1 vnt.
sviestas – 50 g
česnakas – 2–4 skiltelės (priklauso, kokio aštrumo norite)
fermentinis ar mocarelos sūris
smulkinti žalumynai – saujelė
Gaminimas:
Į taip maždaug 2-3 cm dydžio grotelėmis supjaustytos duonos tarpelius įpilkite ištirpdyto ir česnaku paskaninto sviesto, įdėkite gerai besilydančio sūrio (pvz., fermentinio arba galite naudoti mažiau kalorijų turinčia „light“ mocarelą), smulkintų žalumynų.
Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta.
Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių. Pabarstykite likusiais žalumynais ir patiekite – taip paruošta ji gali tapti net ir skaniausiu pyragu, kuris taps stalo puošmena.
Receptu dalijasi „Iki“