Atsiųstame pranešime „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atskleidžia keletą receptų, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.
Pasak jo, planuojant pirkinius visada rekomenduojama gerai apgalvoti, ką ir kiek gaminsite, kad kuo mažiau susidarytų perteklinio maisto, kuris dažniausiai vėliau atsiduria aplinką teršiančiuose sąvartynuose.
„Dažnai nutinka taip, kad prie pagrindinio patiekalo pagaminama per daug garnyro iš kruopų. Tačiau neverta skubėti šio pertekliaus išmesti. Net jau apdorotos kruopos greitai nesugenda, o gaminant ką nors iš jų galima atrasti netikėtų ir naujų skonių“, – teigia A. Poleninas.
Grikių kotletai
„Tarp lietuvių itin populiarios kruopos – grikiai. Kaip garnyras jie itin tinka prie mėsos patiekalų. Tačiau šios kruopos gali būti naudojamos ir kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, kaip kotletai. Gaminat šį patiekalą galima panaudoti ir mėgstamas daržoves, pavyzdžiui, morkas, brokolius, burokėlius. Tik prieš tai ir jas reikėtų tinkamai apdoroti – pakepinti ar išvirti. Mėsos mėgėjai šiuos kotletus gali kepti ir su vištiena, supjausčius ją mažais gabaliukais ir pakepinus arba išvirus“, – pataria A. Poleninas.
Reikės:
- apie 170 g išvirtų grikių
- 1 kiaušinio
- česnako skiltelės
- apie 20 g petražolių
- sviesto
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Grikius sumaišykite su kiaušiniu, sutrinta ar smulkiai supjaustyta česnako skiltele, susmulkintomis petražolėmis.
- Pakepinkite ant sviesto susmulkintą svogūną ir suberkite į grikių masę.
- Visą masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai išmaišykite ar net sutrinkite su trintuvu.
- Šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę, maždaug 3 minutėms iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies.