Jūrų gėrybių gaminimas – kiekvienam įveikiamas iššūkis

Mitybos specialistai pripažįsta, kad jūrų gėrybės yra puikus vertingų maisto medžiagų šaltinis. Jose gausu baltymų, geležies, B grupės vitaminų. „Kalmarai, aštuonkojai ar krevetės yra lengvai virškinami, tad gausite energijos, bet neapsunksite“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Ji pastebi, kad atėjus vasaros grilio sezonui pirkėjai ima klausinėti, kaip tinkamai paruošti aštuonkojus ar kalmarus. „Dažnai tenka griauti klaidingus įsitikinimus, neva reikia daug žinių, išmanymo ir meistriškumo, kad pavyktų patiekalai iš aštuonkojo ar kalmaro, – komentuoja maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė. – Iš tiesų išsikepti kalmarą, aštuonkojį ar krevečių vėrinuką yra taip pat lengva kaip ir gardų mėsos šašlyką. Parsineštas iš parduotuvės šviežias krevetes ar kalmarus prieš kepimą reiktų pamarinuoti – pakaks vos kelių valandų. Jeigu perkate šaldytus produktus, prieš marinuodami juos atšildykite“.

B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad marinuotas krevetes ir kalmarą išsikepti yra kiek paprasčiau negu aštuonkojį, nes šį prieš kepant rekomenduojama pavirti.

Jūrų gėrybės

„Jeigu norite paragauti ant grotelių kepto aštuonkojo, pirmiausia jį išvirkite. Užvirkite vandenį ir kelis kartus į jį panardinkite aštuonkojį. Palaikykite po kelias sekundes ir ištraukite. Galiausiai panardinę palikite jį virti ant nedidelės ugnies iki 1 valandos, priklausomai nuo dydžio. Išvirtą aštuonkojį, prieš jį kepant, atvėsinkite“, – siūlo ji.

Kepti aštuonkojų čiuptuvai

Reikės: apie 1 kg aštuonkojo ar jo čiuptuvų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, dviejų citrinų, 2 šaukštelių maltų juodųjų pipirų, 1 šaukšto džiovinto ar šviežio raudonėlio, 2 šaukštelių druskos.

Jau išvirtą aštuonkojį supjaustykite, atskirdami jo čiuptuvus. „Jeigu norite, kad kepant čiuptuvai traškiai apskrustų, tačiau neperkeptų, juos jau nusausintus suvyniokite į švarų popierinį rankšluostį ir laikykite šaldytuve apie 2-3 val. Kuo sausesni bus čiuptuvai, tuo gražiau jie apskrus ir neperkeps“, – atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė. Tuomet įkaitinkite grilį bent iki 230 laipsnių temperatūros, o kol grilis įkais, apšlakstykite čiuptuvus dalimi alyvuogių aliejaus ir apibarstykite šaukšteliu druskos. Likusį alyvuogių aliejų sumaišykite atskirame inde su likusia druska, raudonėliu ir juodaisiais pipirais, įspauskite vienos citrinos sulčių. Kitą citriną supjaustykite griežinėliais. Įkaitus griliui, kepkite čiuptuvus iš kiekvienos pusės po 2–3 minutes. „Nepamirškite – aštuonkojo čiuptuvus buvo galima valgyti jau jiems išvirus, kepimas tik suteikia papildomo skonio. Tad kepinkite grilyje aštuonkojo čiuptuvus tol, kol jų išvaizda jums patiks“, – primena B. Baratinskaitė. Aštuonkojo čiuptuvus patiekdami apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite su citrinos skiltelėmis.

Azijietiški skraidkalmarių filė kepsniai

Reikės: 450 g skraidkalmarių filė, 80 ml sojų padažo, 2 šaukštelių tarkuotos imbiero šaknies (nuluptos), 60 ml ryžių vyno acto, 15 ml sezamų aliejaus, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštų sezamo sėklų, druskos ir pipirų pagal skonį, 15 ml aliejaus.

Pirmiausia sumaišykite sojų padažą, tarkuotą imbierą, smulkintą česnaką, ryžių vyno actą bei sezamų aliejų. Gautą mišinį padalinkite per pusę. „Skraidkalmarių filė bus skanesnė, jeigu bent 10–15 minučių ją pamarinuosite. Vienoje dalyje mišinio pamarinuokite filė, jeigu marinatas visko neapsemia, tuomet iš kiekvienos pusės marinuokite po 10–15 minučių. Jeigu naudosite ne kepintas sezamo sėklas, tuomet jas pakepinkite tuščioje keptuvėje nuolat maišant, kol gražiai paruduos“, – patarimu dalinasi B. Baratinskaitė. Įkaitinkite grilį ir marinuotą skraidkalmarių filė pakepinkite iš abiejų pusių po 4–5 minutes. Supjaustykite juostelėmis ir apibarstykite kepintomis sezamo sėklomis, patiekite su likusiu padažu.

Grilyje keptos nevirtos blyškiosios krevetės su pagardais

Reikės: 500 g nevirtų blyškiųjų krevečių, 3 vnt. kukurūzų burbuolių, 1 cukinijos, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto smulkintų čili pipirų, 2 šaukštų smulkinto saliero, 2 žaliųjų citrinų, 2 šaukštų sviesto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Dideliame dubenyje sumaišykite krevetes, kukurūzus, cukiniją, česnaką, čili ir salierą. Užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, užberkite druskos ir pipirų, sumaišykite. Išdėliokite 4 folijos lakštus, paskirstykite visą masę ant jų. Viršų patepkite sviestu, uždėkite po žaliųjų citrinų skiltelę. Sandariai uždarykite folijos paketėlį. Įkaitinkite grilį ir kepkite apie 10 minučių. „Visus produktus galime kepti ir atskirai, tiesiog ant grotelių, tačiau dėl tiesioginės kaitros reikėtų pavartyti – kepti maždaug po 4–5 minutes iš kiekvienos pusės“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)