Beje, jei nemėgstate razinų, galite jas keisti džiovintomis spanguolėmis ar kitomis mėgstamomis džiovintomis uogomis.

Reikės:

(stiklinė 240 ml)

  • 3 stiklinių pilno grūdo avižinių dribsnių
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės razinų
  • 225 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1/2 stiklinės baltojo cukraus
  • 2/3 stiklinės rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1/3 arb. š. smulkios druskos
  • ½ arb. š. kepimo miltelių
  • 1/3 arb. š. cinamono

Gaminimas:

  1. Razinas užpilame karštu vandeniu ir paliekame brinkti, kol paruošime sausainių tešlą.
  2. Viename dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  3. Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
  4. Į kitą dubenį sudedame sviestą ir išplakame elektriniu plakikliu apie 1 min. (tam, kad gautume kreminę masę). Suberiame baltą ir rudąjį cukrų, dar plakame 2 min. Po to įmušame kiaušinius, išplakame iki vientisos masės. Į tešlą įsijojame miltų mišinį, plakame elektriniu plakikliu, kol gauname vientisą masę.
  5. Nuo razinų nupilame vandenį, nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  6. Razinas ir avižinius dribsnius įmaišome į tešlą šaukštu.
  7. Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popierių.
  8. Drėgnomis rankomis imame ~1 valg. š. tešlos, suformuojame kamuoliuką, jį šiek tiek suspaudžiame ir dedame ant kepimo skardos (aš formavau ~1 cm storio ir ~4–5 cm skersmens apskritimus). Tarp sausainių paliekame ~8–10 cm tarpus. Sausainius kepame įkaitintoje orkaitėje ~17–20 min. (priklausomai nuo orkaitės kaitrumo ir sausainių dydžio). Sausainių kraštai turi paruduoti, o paviršius vos parusti. Tokiu būdu iškepame visus sausainius.
  9. Iškepusius sausainius išimame iš orkaitės, paliekame atvėsti ant orkaitės skardos ~5 min., tada sudedame ant grotelių ir paliekame visiškai atvėsti.

Skanaus!

Pastaba. Jei mėgstate minkštesnius sausainius, tuomet nesuplokite tešlos kamuoliuko ir dėkite tiesiai ant kepimo skardos.