Pirmiausia – itin sotūs vėlyvieji pusryčiai, kuriuos norėsis iškart ragauti, tai – iškylos bandelės. Nors šį patiekalą reikia gaminti šiek tiek ilgiau, tačiau, pasak šefo Gedimino, jis abejingų tikrai nepaliks. O ir šių iškylų bandelių tešla bus kiek kitokia nei mums įprasta ragauti, kadangi vienas iš pagrindinių tešlos ingredientų – grikių košė. Pasidalinęs patarimais, kodėl prieš paliekant tešlą kilti, ją reikia šiek tiek palankstyti, virtuvės šefas visus pakvies į lauką. O ten jau pamatysime, kaip kiaulienos išpjovą marinuoti su pasiflorų tyre ir patiekti su keptais ananasais.
Iškylų bandelės
Tešlai reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 100 g grikių košės be glitimo
- kelių žiupsnelių druskos
- 120 ml vandens
- 50 g cukraus
- 28 g šviežių mielių
- 3 kiaušinių
- 110 g sviesto
Iškylų bandelių įdarui reikės:
- 700 g maltos jautienos
- balzaminio acto
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos
- kelių stiebelių šviežio rozmarino
- artišokų ir paprikų užtepėlės
- mocarelos sūrio
Gaminimas:
- Į maišymui skirtą indą suberti miltus, grikių košę ir keletą žiupsnelių druskos. Viską gerai išmaišyti.
- Atskirame inde kambario temperatūros vandenyje ištirpinti mieles su cukrumi ir supilti mišinį į indą su miltais.
- Įmušti 3 kiaušinius ir 5 min. lėtai minkyti tešlą. Po to 5 min. sparčiau minkyti, kad tešla taptų elastinga.
- Sudėti kambario temperatūros sviestą ir vėl 5 min.s lėtai minkyti tešlą. Išminkytą tešlą uždengti maistine plėvele ir palikti, kad iškiltų.
- Keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinti maltą jautieną. Įberti žiupsnelį druskos ir įpilti balzaminio acto. Viską gerai išmaišyti, įmesti keletą nesmulkinto rozmarino šakelių, permaišyti ir išjungti kaitrą.
- Iškilusią tešlą tolygiai paskirstyti ant stalo ir suformuoti stačiakampį. Ant paviršiaus užtepti artišokų ir paprikų užtepėlės, suberti ir paskirstyti iškepusį faršą ir plėšytą mocarelos sūrį.
- Atsargiai susukti į cilindro formos „vyniotinį“ ir supjaustyti vienodo dydžio riekelėmis. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, uždengti maistine plėvele ir palikti dar 30 min., kad iškiltų.
- Iškilusias aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
Pasiflorų tyrėje marinuota kiaulienos išpjova ir grilyje keptas ananasas
Reikės:
- 2 vnt. kiaulienos išpjovos
- 2–3 skiltelių česnako
- 1 čili pipiro
- kelių žiupsnelių druskos ir pipirų
- alyvuogių aliejaus
- 1 šviežio ananaso
- 2 valg. š. balto balzaminio acto
- šviežių špinatų lapų
- šviežių burokėlių lapų
Gaminimas:
- Ant pjaustymo lentelės susmulkinti česnako skilteles ir aitrųjį pipirą, užberti druskos ir dar kartą pasmulkinti.
- Kiaulienos išpjovą padalinti į dvi dalis ir buku peilio galu šiek tiek ją išmušti.
- Ant paruoštų kepsnelių sudėti smulkinto česnako mišinį, užpilti alyvuogių aliejaus ir pasiflorų tyrės. Viską gerai išmaišyti ir palikti marinuotis bent 15–20 minučių.
- Nulupti šviežią ananasą, išpjauti šerdį ir supjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Apšlakstyti baltuoju balzaminiu actu.
- Grilį kaitinti iki 180°C ir sudėti į jį pasimarinavusią kiaulienos išpjovą ir supjaustytą ananasą. Kepti maždaug 15–20 min., pavartyti, kad tiek mėsa, tiek ananasas apkeptų iš visų pusių.
- Ant serviravimo lentos suberti šviežius špinatų ir burokėlių lapus, pašlakstyti alyvuogių aliejumi, užberti šiek tiek druskos ir pipirų. Ant viršaus sudėti grilyje keptus ananaso gabalėlius ir kiaulienos išpjovą.
Skanaus!