Formuodami ir puošdami valgomą eglutę-skruzdėlyną į pagalbą būtinai pasikvieskite savo vaikus – drauge nuotaikingai pasiruošite šventėms.

60 min. ir tešlos šaldymas
Be cukraus

Skruzdėlynui reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 4 šaukštų grietinės
  • 4 stiklinių miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 1 šaukšto degtinės
  • aliejaus kepti
  • 1 stiklinės natūralaus medaus
  • 200 g įvairių riešutų (lazdynų, migdolų, graikinių)
  • 4 šaukštų aguonų
  • 4 šaukštų kokosų drožlių
Kalėdinis skruzdėlynas

Gaminimas:

  1. Kiaušinius, grietinę, druską ir degtinę gerai išmaišykite, supilkite miltus, užminkykite kietą tešlą, ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Tešlą padalykite į kelias dalis ir plonai iškočiokite. Kuo plonesni bus tešlos lakštai, tuo skanesnis ir trapesnis bus Skruzdėlynas. Iškočiotą tešlą supjaustykite didesniais ir mažesniais trikampiais.
  2. Platų puodą arba gilią keptuvę užkaiskite ant vidutinės ugnies, įpylę aliejaus tiek, kad tešlos trikampiai galėtų laisvai virti jame. Kai aliejus įkais, į jį po kelis suleiskite tešlos trikampius ir kepkite iš abiejų pusių, kol taps pūslėti, parus ir visiškai iškeps. Iškepusius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  3. Medų, jei jis sukietėjęs, pašildykite šilto vandens vonelėje, kol ištirps ir suskystės. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  4. Iš keptų tešlos trikampių formuokite eglutę į apačią dėdami daugiau ir didesnių lakštų, o viršui palikdami mažesnius. Kiekvieną trikampių sluoksnį apliekite skystu medumi ir apibarstykite aguonomis bei kokosų drožlėmis. Kai baigsite formuoti eglutę, ją iš visų pusių papuoškite įvairiausiais riešutais. Šie prilips prie medumi pateptų lakštų ir atrodys kaip Kalėdų eglutės žaisliukai. Kuo daugiau riešutų panaudosite, tuo puošniau atrodys ir tuo bus skanesnis Skruzdėlynas. Baigę dėlioti riešutus kepinį dar apliekite likusiu medumi, apibarstykite aguonomis ir kokosų drožlėmis – Skruzdėlyno eglutė atrodys tarsi apsnigta.

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“