Tokie troškiniai Maroke yra vadinami taip pat kaip ir tos mažos taip greitai paruošiamos kruopytės. Aš su malonumu gaminu tiesiog daržovinį kuskusą, o jeigu jums labai reikia mėsos, šį daržovių troškinį galima labai greit paversti į daržovių ir vištienos troškinį. Tokiu atveju patarčiau rinktis vištieną su kaulu ir oda.

Vištienos gabaliukus labai gerai apkepkite puode įkaitintame aliejuje, iškelkite, padėkite į šalį, o tada jau kaitinkite pomidorų pastą, prieskonius ir sekite tolesnę recepto eigą. Tik truputį pamažinkite daržovių kiekį, nes šis receptas ir be mėsos pamaitins pusę giminės, prieskonių kiekį išlaikykite tokį pat.

Porcijos: 6–8

Reikės:

  • 6–8 mažų šalotinių arba 2–3 didesnių svogūnų
  • 3 vid. dydžio morkų
  • 3 vidutinio dydžio pastarnokų
  • 400 g moliūgo, jau be odos
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 4 šaukštų koncentruotos pomidorų pastos
  • 1 šaukšto tarkuoto imbiero
  • 3 skiltelių česnako, pertrinto
  • 2 arb. šaukštelių kumino
  • 1/2 arb. šaukštelio ciberžolės miltelių
  • 1 arb. šaukštelio cinamono
  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 30 g razinų
  • 1 lauro lapo
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • 240 g virtų avinžirnių, šviežiai virtų arba konservuotų
  • žiupsnelio kajeno pipiro
  • patiekimui – kuskuso kruopų ir kalendros lapelių

Gaminimas:

  1. Svogūnus nulupkite. Jei naudojate mažus šalotinius svogūnėlius, jų nepjaustykite, o jei naudojate didesnius svogūnus, perpjaukite juos į 4–6 pusmėnulius.
  2. Morkas ir pastarnokus nulupkite, supjaustykite 1–2 cm gabaliukais. Moliūgą taip pat supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais.
  3. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Kaitinkite su juo koncentruotą pomidorų pastą, tarkuotą imbierą ir pertrintą česnaką. Sudėkite kuminą, ciberžolę ir cinamoną. Pakaitinkite apie minutę.
  4. Sudėkite svogūnus, morkas, pastarnokus ir moliūgus. Pakaitinkite apie 5 minutes.
  5. Sudėkite džiovintus abrikosus, razinas ir lauro lapą. Apliekite sultiniu. Puodą pridenkite ir leiskite virsnoti ant labai lengvos ugnies 45 min.
  6. Tada sudėkite nuplautus avinžirnius, pagardinkite kajeno pipirais ir pakaitinkite dar apie 15 min. Daržovės turi būt taip gerai išvirusios, kad jos būtų minkštos lyg sviestas.
  7. Patiekite su kuskuso kruopomis ir šviežiais kalendros lapeliais.

Pastabos. Į šį troškinį drąsiai galite dėti ir kopūsto. Vasarą aš į tokio pobūdžio troškinį dedu ir cukinijų bei paprikų, netgi pomidorų, bet apie tą troškinį pakalbėsime tada, kai ateis vasara.