Ne paslaptis, kad užkandžiai – viena svarbiausių varžybų stebėjimo dalių. Verdant emocijoms ir azartui, stebint įtemptą žaidimą, beveik visada norisi lengvo, traškaus, pikantiško, o kartu ir lengvai paruošiamo maisto, atsiųstame pranešime sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
„Pastebime, kad sveiko maisto tendencijos keičia net ir įprastų užkandžių tradicijas. Sporto aistruoliai dažniau renkasi pasaulio virtuvės siūlomas sveikas traškučių alternatyvas, namų gamybos padažus ir pagardus“, – sako V. Juodkazienė
Maisto ekspertės teigimu, daugelis lietuvių šiandien užkandžius ruošia iš vaisių, daržovių, išmėgina įvairius namuose skrudintų pistacijų, migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutų receptus. V. Juodkazienė pastebi, kad lietuviai pomidorų padažą, majonezą ar įvairius kitus, jau paruoštus padažus, vis dažniau keičia namų gamybos humusu, gvakamole ar įvairiais pikantiškais jogurtų deriniais.
Maisto ekspertė pastebi, kad net ir futbolo čempionato metu lietuviai kreipia dėmesį į sveikos mitybos įpročius, todėl siūlo pasigaminti keletą greitai paruošiamų, daugelio skoniui patinkančių užkandžių, kuriuos ir lengva, ir paprasta paruošti namuose iki varžybų likus vos keliolikai minučių.
Aštrūs riešutai su prieskoniais
Jums reikės:
- 100 g migdolų
- 200 g anakardžio riešutų
- 1 kiaušinio baltymo
- 50 g rudojo cukraus
- 1 a. š. maltos paprikos
- 2 a. š. kajano pipirų
- 1 a. š. druskos
- 1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Riešutus nuplikykite – sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite vieną minutę. Tuomet vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite. Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų baltų putų. Suberkite rudąjį cukrų, maltą papriką, kajano pipirus, druską ir apelsino žieveles. Galiausiai suberkite riešutus ir gerai išmaišykite, kad visi riešutai pasidengtų mase. Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.