Specialistai aiškina, koks šio elemento poveikis žmogaus sveiktai ir kaip užkirsti kelią žalai, rašo anews.com.

Saugu per parą suvartoti apie 40 mg aliuminio 1 kg kūno svorio, toks kiekis neturės neigiamų padarinių sveikatai. Nedideli aliuminio kiekiai iš organizmo pasišalina greitai, tik bėda, kad šiuolaikiniame pasaulyje į žmonių organizmus patenka kur kas didesni aliuminio kiekiai.

Aliuminio yra ir maiste, pavyzdžiui, jo yra arbatoje, prieskoniuose, druskoje, sūryje ir t. t., iš jo gaminami indai, medikamentai, jis naudojamas netgi vandeniui valyti.

Per didelis aliuminio kiekis gali sukelti sunkius negalavimus, ypač tiems, kam sutrikusi inkstų veikla ar kas turi kaulų problemų.

Aliuminio į maistą patenka per įvairius virtuvės reikmenis, pavyzdžiui, per puodus. Kad aliuminis nepatektų į maistą, puodo vidų padengia oksido plėvele, kuri plaunant nusiplauna. Kad taip nenutiktų, naujame aliuminio inde reikia užvirinti vandenį, kol dugnas ir sienelės pasidarys matinės.

Neįmanoma padaryti taip, kad aliuminio folija taptų nekenksminga žmogui, kepant iš jos į maistą patenka rekordinis kiekis aliuminio. Padėtį dar apsunkina citrinos ar pomidorų sultys – jos netgi gali dalinai ištirpinti foliją.

Todėl specialistai pataria orkaitėje kepti maistą stikliniuose ar keramikiniuose induose. Folija tiks šaltiems maisto produktams laikyti, tiesa, čia irgi nepersistenkite, ypač jei produktas rūgštus ar aštrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)