Valgymas nedidelėmis porcijomis ir ypač saikingas užkandžiavimas, kitaip sakant, maisto vartojimas kas trejetą valandų ar panašiai, gali padėti palaikyti stabilų kraujo cukraus lygį visos dienos metu. Be to, toksai režimas leidžia išvengti stipraus alkio priepuolių, paprastai lemiančių persivalgymą per pietus arba vakarienę. Visgi svarbus ne tik maitinimosi ritmas, bet ir pasirenkami produktai, rašo „Marie Claire“. Tik užkandžiaudami protingai galite tikėtis norimo efekto ir išvengti nepageidaujamų padarinių.
Užkandžiams tinkamiausiais laikomi tie produktai, kuriuose yra baltymų, ląstelienos ir nedidelis kiekis širdžiai naudingų riebalų, kaip antai mononesotieji riebalai arba omega-3 riebalų rūgštys, taip pat šiek tiek cukraus arba druskos. Tokio tipo užkandžiais lengviausia pasisotinti ir nepraalkti iki pagrindinio valgymo. Specialistai laikosi nuomonės, kad tinkamas užkandis gali turėti 100–200 kalorijų. Norint neviršyti šios ribos, taip pat suprasti, ar užkandžiui pasirinktas produktas yra naudingas organizmui, reikia įgusti skaityti, kas parašyta ant etikečių.
Toliau – keletas greitai pasiruošiamų ir lengvų užkandžių variantų, galinčių padėti sulieknėti.
Pakepinti avinžirniai
Virtus avinžirnius pamėginkite pakepinti orkaitėje, sumaišę su šiek tiek alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos ir arbatiniu šaukštelių maltų kmynų. Pakepinus avinžirniai iš išorės taps traškūs kaip bulvių traškučiai, bet viduje išliks sau įprastos standžios tekstūros. Tokie avinžirniai turi malonų riešutų prieskonį. Tikrai galite sau leisti pasivaišinti nedideliu jų kiekiu.
Humusas
Pasigaminkite porciją gerai į vienalytę masę sutrinto humuso. Jį ruošti galite ir iš avinžirnių, ir iš sojų. Humuso galima užsitepti ant visagrūdžių krekerių arba paplotėlių. Humusą galima vartoti ir kaip pikantišką užtepą prie supjaustytų daržovių. Toks variantas, palyginti su tepimu ant krekerių, laikomas sveikesniu ir mažiau kaloringu.
Avokadas
Avokadas – daugybės maisto medžiagų šaltinis, tačiau labiausiai vertinamas dėl didelio kiekio širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų. Pabarstykite avokado skilteles jūros druska arba užpidykite avokado puseles aštriu pomidorų padažu (salsa) ir mėgaukitės nuostabiu skoniu.
Šaldytos vynuogės
Kukurūzų spragėsiai su juoduoju šokoladu
Be aliejaus paruošti kukurūzų spragėsiai prilygsta neskaidytiems grūdams, kuriuose daug ląstelienos ir nedaug riebalų. Tai puikus užkandis be glitimo, kaipmat užpildantis skrandį. Apšlakstykite kukurūzų spragėsius ištirpintu karčiai saldaus skonio juoduoju šokoladu. Štai tokį užkandį tikrai turėtų įvertinti smaguriai.
Vaisiai su rikota ir riešutais
Avižų sėlenos
Avižų sėlenos – tai stambiamolekuliniai angliavandeniai, padedantys veiksmingai užpildyti skrandį, tačiau neskatinantys kraujo cukraus lygio kilimo. Nedidelis dubenėlis avižų sėlenų su neriebiu pienu, vanilės ekstraktu ir cinamonu gali būti ne tik puikūs pusryčiai, bet ir sotus užkandis. Žinokite, kad keksiukai su mėlynėmis ir avižų sėlenomis gali būti puikus desertas po pietų.