Jūrinės ar gėlavandenės?
Parduotuvėse lietuviai dažniausiai renkasi jūrines lydekas: keptas, rūkytas arba šaldytas, bet Lietuvoje jų pagaunama ir upėse bei ežeruose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kieko nėra, tačiau jūrinės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių.
„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei vieną kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš žuvies, sugautos upėje, ežere ar tvenkinyje. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 g žuvies – taip gausite didžiausią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairesnis,“ – pataria gydytoja dietologė.
Kaip geriausia gaminti lydekos patiekalus?
Svarbus ir lydekos gaminimo būdas. Reikėtų vengti gaminti lydekos filė tešloje, gruzdinti dideliame aliejaus kiekyje. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti.
Galima lydeką pagardinti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis. Net kepant orkaitėje, vertėtų vengti ją stipriai apskrudinti. „Kartais žuvį perkepame – juk dažniausiai nedideliems gabaliukams užtenka ir 15–20 minučių. Taip pat neįkaitinkite orkaitės iki itin aukštos temperatūros – pakaks ir 160–180 laipsnių, tada žuvis išliks sultinga“, – pataria „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė.
Laikymo sąlygos ir ženklinimas
Parduotuvėse šaldytos žuvys laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra – 18 laipsnių šalčio ir žemesnė. Svarbu išlaikyti tinkamą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto. Pakuotės etiketėje turėtų būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta.
„Skiriame didelį dėmesį vietiniams tiekėjams ir ekologiškiems produktams, todėl rekomenduojame pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. Vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai“, – teigia A. Čudinienė ir siūlo pasigaminti apkeptą žuvį su ryžiais ir daržovėmis – ilgai neužtruksite, o rezultatas tikrai pradžiugins.
Apkepėlei reikės:
- 500 g jūros lydekos filė;
- 200 g ryžių;
- 500 g brokolio;
- 100 g vyšninių pomidorų;
- 0,5 vnt. citrinos;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Padažui reikės:
- 1 šaukšto miltų;
- 1 šaukšto sviesto;
- 200 ml daržovių sultinio;
- 150 ml pieno;
- 2 šaukštelių garstyčių;
- 1 šaukšto susmulkintų pertražolių;
- 1 šaukšto susmulkintų krapų;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
Gaminimo eiga:
- Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją ir atidėkite. Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau.
- Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.
- Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir, nuolat maišydami, pakepkite. Tada sumažinkite kaitrą ir, nuolat maišydami, supilkite sultinį ir pieną. Kai masė sutirštės, sudėkite garstyčias, druską, pipirus, smulkintas pertažoles ir krapus, viską išmaišykite.
- Į apkepėlių indą guldykite lydekos filė gabaliukus, ant jų dėkite ryžius, brokolius ir pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą. Kepkite 30 minčių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami galite papuošti smulkintais žalumynais. Skanaus!