Lėtina organizmo senėjimo procesus
„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 procentų sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 gramų angliavandenių, iš kurių 7-8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2-4 gramai – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E. Gavelienė.
Tačiau gydytoja primena, jog vaisius tinkamiausia valgyti tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai, gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose: „Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių.“
Obuoliai – vieni populiariausių vaisių
Prekybos tinklo kategorijos vadovė Rūta Genienė sako, kad parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, JAV bei Lietuvos. Lietuviškų obuolių, priklausomai nuo derlingumo, galima įsigyti beveik visus metus. Nors, anot specialistės, populiariausi vaisiai parduotuvėje yra bananai, obuoliai taip pat karaliauja perkamumo viršūnėse: „Dažnas lietuvis jaukaus rudens vakaro neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar cinamonu kvepiančios obuolienės, todėl didžiausias obuolių perkamumo pikas – nuo lapkričio iki gegužės mėnesio“.
Renkantis obuolius R. Genienė pataria neimti tų, kurie turi minkštų dėmių ar apskritai yra prastos išvaizdos. Geriau rinktis kietesnius, su nepažeista odele, o juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje.“
Užderėjus gausiam obuolių derliui, specialistė primena, jog juos namuose galima ir susidžiovinti: „Tai puikus būdas vaisius išsaugoti kuo ilgiau ir neišvaistyti derliaus. Be to, obuolius galėsite valgyti tiesiog kaip sveiką užkandį arba rytais dėti į dribsnius bei naudoti įvairiuose receptuose, pavyzdžiui, dėti į saldžius kepinius. Džiovintus obuolius galima pasiimti kaip sveikatai palankesnį užkandį į mokyklą, darbą ar būrelį.“
Kviečia pasigaminti gardžius keptus obuolius su migdolais, naminiu karameliniu padažu bei ledais ir dalijasi receptu.
Obuoliams reikės:
200 g migdolų
50 g kambario temperatūros sviesto
2 vnt. kiaušinių trynių
3 vnt. didelių obuolių
Karameliniam padažui reikės:
100 g cukraus „Rimi“
100 ml plakamosios grietinėlės
100 ml agavų sirupo
Patiekimui reikės:
Vanilinių ledų pagal skonį
Purškiamos grietinėlės pagal skonį
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį.
Padalinkite ir išimkite šerdis iš obuolių. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase.
Įdėkite skardą į orkaitę 20 minučių arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą.
Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C.
Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.