Ginčų apie tinkamą maisto derinimą savo svetainės „Facebook“ paskyroje girdžiu kiekvieną savaitę, tai sveikintina, tačiau į visa tai reikia žiūrėti protingai. Per griežtos taisyklės skatina „nutrūkimus“, protestą „tai visai sveikai mitybai“ ir norą valgyti bet kaip. Taigi, jei jau protinate kitus nevalgyti pomidorų kartu su agurkais, pirmiau pagalvokite, ar tikrai jūsų meniu toks jau tobulas, kad jame nėra nieko blogiau už šį derinį?

Mano nuomone, jei toks derinys (agurkai + pomidorai) jus paskatins suvalgyti daugiau daržovių – tai tik pirmyn. Beje, pati dažniausiai šias daržoves valgau atskirai, man taip ir skaniau, bet jei kavinėje ar svečiuose patiekia kartu, tai jokios problemos nedarau.

Taigi nesibaiminkite ir šviežių daržovių skanaukite ramia sąžine. O dėl pomidorų ir agurkų draugystės siūlau išbandyti šį receptą, kuris puikiai atgaivins karštą vasaros dieną.

Šalta pomidorų sriuba


Reikės:

  • 150 g didelių gerai prinokusių pomidorų
  • 80 g trumpavaisių agurkų
  • 50 g paprikos (raudonos arba geltonos)
  • 40 g salierų kotų
  • 20 g svogūno
  • 10 g česnako skiltelių
  • 5 g čili pipiriukų (jei mėgstate aštriau)
  • 10 g baltojo vyno acto
  • 10 g alyvuogių aliejaus
  • 2 g šviežio baziliko
  • 2 g petražolių
  • 1 g druskos
  • 1 g pipirų

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame.
  2. Agurkus nulupame, iš paprikos išimame sėklytes.
  3. Visas daržoves supjaustome stambiais gabalais ir sumetame į trintuvę. Keletą sekundžių paplakame, kol daržovės susitrina.
  4. Supilame baltojo vyno actą, aliejų, sudedame žoleles, padruskiname ir papipiriname. Viską dar šiek tiek paplakame, kad išsimaišytų. Jei sriuba atrodo per tiršta, įpilame šiek tiek vandens.
  5. Tuomet sriubą bent valandai pastatome šaldytuve, kad išryškėtų visi skoniai.
  6. Patiekiame papuoštą baziliko lapeliu.

Pastaba. Kai lauke būna labai karšta, dar galima įmesti keletą ledukų – puikiai gaivina.