Alfas kalbino uogų augintoją Gintarą Kiką.

Kokie yra medlievos pliusai ir minusai lyginant su šilauoge?

Ši uoga yra nereikli dirvai, jai tinka bet koks gruntas ar dirva: priesmėlis, priemolis. Beveik visiškai nesvarbus rūgštingumas, nors idealiausia būtų nuo 6 iki 7,5 pH. Šilauogei reikalinga stipriai rūgštinga terpė, praktiškai durpė priemaiša su smėliu ir drėgmė. Medlievai, kuri kilusi iš Kanados prerijų (ji auga ten gana prastoje žemėje ir yra labai atspari sausrai), praktiškai nereikia jokių laistymo sistemų. Pas mane auga grunte ir jokių laistymo sistemų. Deja, bet jei joms per daug vandens, šie augalai vargsta, nebus tokio derliaus, vienas kitas krūmelis gali ir permirkti, bet praktiškai visi vaismedžiai nemėgsta drėgmės pertekliaus. Pats didžiausias minusas manau yra paukščiai, nes jie beprotiškai mėgsta šią uogą. Kai ji žalia paukščiai nereguoja, bet kai ji pradeda pereiti į nokimo fazę, strazdai su varnėnais pradeda jas lesti ir tada jau niekas nepadeda, nes jie tiesiog pameta galvas.

Kokius patiekalus galima gaminti su šiomis uogomis?

Daugiausia pyragai, pyragų gaminiai. Jas labiausiai mėgsta, kiek pats matau ir užsienio šalyse rekomenduoja, su sviestine tešla. Miltai ir sviestas – tokia riebia tešla. Užtenka padaryti tokį storą paplotį, dėti į lėkštę, uogas apvirti, galima pamaišyti ir su kitomis uogomis. Dėti šias uogas ant tešlos, užlenkti kraštelius ir kepti orkaitėje. Gausite gerą ir skanų pyragą.

Kur dar galima panaudoti medlievas?

Medlievas daugiausia naudoti galima konditerijoje, bet taip pat galite jas naudoti ir kitur. Iš jų gali būti gaminamas labai geras vynas. Tikrai verta paskanauti, ypatingai vyndariams. Ir nereikia kažkokių ypatingų žinių ar priemaišų. Taip pat galite pasigaminti labai gerą sirupą, kurį galima pamaišyti su svarainių sirupu. Galima daryti kombučią, kuri Lietuvoje yra gana populiari. Pats net esu davęs uogų lietuvių gamintojams. Galima jas liofilizuoti, tai gana netikėta. Nes galvojome, kad nepavyks dėl kietos žievelės, pasirodo, kad viskas gerai, galima jas sutrinti ir naudoti kaip miltelius, kurie būtų naudojami kaip vitaminų bomba. Galima naudoti gaminant pastiles, bet dar neradau kam pateikti pasiūlymo tai išbandyti ir paeksperimentuoti. Taip pat galima gaminti alų, tik reikia tam rasti tinkamą aludarį.

Alfas laidoje gamino grill baklažaną ir dvisluoksnę uogienę su braškėmis ir apelsinais. Be to, iš jaunosios kulinarės Smiltės sužinojome, kaip pasigaminti gardžiuosius mėsainius su sūriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)