Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad pastarieji 30 metų lietuviams buvo revoliucingi visame kame, taip pat ir kulinarijoje: „Pradėję keliauti po užsienio šalis, lietuviai pažino kitas kultūras, o tai, be abejonės, paskatino atrasti ir naujus skonius, drąsiau ragauti modernias klasikinių patiekalų variacijas. Taigi, lietuvių išprusimas maisto atžvilgiu tikrai juntamas“.
Metams bėgant kito ne tik skonis, bet ir įpročiai – jei anksčiau buvo įprasta maistą gaminti patiems namuose, dabar vis daugiau lietuvių vietoj sukimosi virtuvėje renkasi profesionalų jau pagamintus kokybiškus patiekalus, o laisvą asmeninį laiką išnaudoja pramogoms ir poilsiui.
„Jau paruoštų kulinarijos gaminių prekybos tinklas „Iki“ pirkėjams siūlė nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios, tačiau pirmoji kulinarinių gaminių linija atrodė išties kukliai: per dieną buvo pagaminama vos 200 kg maisto. Šiandien profesionalių kulinarų dėka kasdien pirkėjai gali rinktis iš daugiau nei 250 skirtingų patiekalų, kurių pagaminama net 20 tonų, – pasakoja V. Juodkazienė. – Be abejonės, tradicinė mūsų virtuvė – lietuvių silpnybė, tačiau populiariausių patiekalų sąraše pirmauja Kijevo kotletai, kurių nuo šiol siūlome ne tik su tradiciniu sviesto, bet ir bolivinių balandų įdaru. Populiarūs ir įvairūs blyneliai su įdarais, maltinukai bei kiti patiekalai, kurių pasigaminimui namuose prireiktų tikrai nemažai laiko.“
Patiekalas – tas pats, skonis – kaskart naujas
Kugelis yra kugelis – ką gi čia naujo sugalvosi. Tik ar tikrai? Ieškantiems naujų skonių ir įvairovės, maisto ekspertė pataria pasinaudoti keliomis gudrybėmis – profesionalių kulinarų jau paruoštus patiekalus kaskart pateikti vis kitaip.
Paprasčiausias būdas suteikti patiekalui naują skonį – gardinti jį įvairiais skirtingais padažais, patiekti su naujais, nebūtinai tradiciniais garnyrais.
Klasikinis ryžių garnyras atsiskleis visai kitomis spalvomis, kelias minutes juos patroškinus grietinėlėje, gardintoje česnakiniais prieskoniais ir šviežiomis žolelėmis. Alternatyva ryžiams – bolivinės balandos su petražolėmis ar svogūnų laiškais, gardintos smulkintais grybais ar įvairiomis keptomis daržovėmis, taip pat smulkus ar perlinis kuskusas su tais pačiais priedais.
Neatsispiriantys bulvių garnyrui taip pat gali drąsiai eksperimentuoti. Lengvai pačirškinta traški šoninė klasikinei bulvių košei suteiks visai kitokį skonį, o gardus grybų padažas idealiai tiks prie virtų, švelniai pakepintų šviežio derliaus bulvių, tradicinių lietuviškų patiekalų – cepelinų, kugelio ar vėdarų.
Ieškantiems netradicinių garnyrų tikrai patiks gaivi pavasarinė žirnelių piure, kurią pagaminsite virtus šaldytus žirnelius sutrynę su pora šaukštelių alyvuogių aliejaus, keliais žiupsneliais kietojo sūrio ir šviežiomis smulkintomis žolelėmis. O galbūt susigundysite traškiomis keptomis daržovėmis? Ir paprasta, ir sveika: smidrus, žiedinius kopūstus ar kitas mėgstamas daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejuje, pagardinkite prieskoniais ir apvolioję džiuvėsėliuose kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 12-18 minučių.