Kiauliena – karalienė lietuvio namuose
Dietologė Edita Saukaitytė pastebi, kad Lietuvoje dominuoja kiaulienos vartojimas – ši mėsa mėgstamiausia ir dažniausiai atsirandanti lietuvių lėkštėse. 2014 metų duomenimis, lietuvis per metus suvartoja net apie 49 kilogramus kiaulienos, o, pavyzdžiui, jautienos suvartoja vos 4 kilogramus, kai Europos Sąjungos vidurkis yra apie 10 kilogramų. Paukštienos suvartojama dvigubai mažiau, nei kiaulienos – lietuvis vidutiniškai jos gauna apie 26 kilogramus per metus.
„Atsižvelgiant į tai, kad rekomenduojama suvartoti iki 500 gramų raudonos mėsos per savaitę, matome, kad vidutinis kiaulienos suvartojimas Lietuvoje viršija šias rekomendacijas. Tad dalį suvartojamos raudonos mėsos reikėtų keisti paukštiena, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis. Taip pat vietoje kiaulienos dažniau rinktis jautieną ir veršieną, kurių lietuviai suvartoja palyginus labai mažai“, – teigia dietologė.
Avienoje yra daug riebalų (nuo 9 iki 15 proc.), tačiau daugiau ir baltymų (nuo 16 iki 21 proc.). Drėgmės kiekis apie 69 proc. Dėl joje esančių specifinio kvapo medžiagų, aiškiai skiriasi nuo kitų gyvulių mėsos.
Vištiena yra švelni, balta, turi didelį kiekį baltymų ir ekstrakcinių medžiagų. Baltieji paukščių raumenys ypač vertinami. Vandens paukščių mėsa – žąsiena ir antiena yra tamsi, turi didesnį riebalų kiekį.
„Vištienoje yra kur kas mažiau menkaverčių kolageninių medžiagų nei kitoje mėsoje. Ji turi kur kas daugiau raumeninio audinio, baltymų, o tuo pačiu ir žmogaus organizmui būtinų nepakeičiamų amino rūgščių, kurios sudaro pagrindą ląstelių atsinaujinimui. Amino rūgščių kiekiu vištiena prilygsta jautienai“, – teigia Viktorija Septilkienė, Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė.
Paukščių mėsa – greitai gendantis produktas, chemine sudėtimi, maistingumu, puriu jungiamuoju ir švelniu, sudarytų iš plonų skaidulų, raumeniniu audiniu skiriasi nuo gyvulių mėsos.
Valgyti kasdien nerekomenduojama
Pasak dietologės Editos Saukaitytės, galima ir reikia vartoti ir raudoną mėsą, ir paukštieną, nes jos pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis. „Tačiau mėsos tikrai nereikia valgyti kasdien pusryčiams, pietums ir vakarienei. Visiškai užtenka 3-5 kartų per savaitę“, – rekomenduoja dietologė.
Amerikos vėžio tyrimų institutas rekomenduoja suvalgyti iki 540 gramų raudonos mėsos per savaitę. Tarptautinis vėžio tyrimų centras – iki 500 gramų per savaitę, o žmonėms, vartojantiems mėsos daug ir kasdien, Didžiosios Britanijos sveikatos departamentas rekomenduoja mėsos suvartojimą sumažinti iki 70 gramų per dieną.
Amerikos širdies asociacijos rekomendacijose nurodyta, kad per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 180 gramų raudonos mėsos, paukštienos ir žuvies kartu sudėjus. „Svarbu kuo mažiau valgyti ar visiškai atsisakyti perdirbtos mėsos ir jos gaminių – rūkytos mėsos, kumpių, dešrų ir panašiai“, – teigia E. Saukaitytė.