Tarp naujienų gausos – ir išskirtine kokybe džiuginantys produktai už išskirtinę kainą

Daugiametę patirtį sukaupęs prekybos tinklo „Norfa“ mėsininkas D. Bartošius neabejotinai išragavęs nesuskaičiuojamą galybę kepsninėje ruošiamų mėsos patiekalų, tačiau kaip pats sako, lietuvių pirkėjų tarpe šašlykų populiarumui vis dar nėra lygių.

„Su tradiciniu vasaros skoniu, marinuoti žolelėmis, majonezu, su česnakiniu ir pipiriniu marinatu“, – populiariausius gaminimui gamtoje skirtų šašlykų variantus, kuriuos pirkėjai dažniausiai deda į pirkinių krepšelius, vardija D. Bartošius.

Tiesa, ne visi žino ir vieną šašlykų kepimui skirtų iešmų privalumą – kilpelė, kurią įprastai naudojame iešmų pakabinimui ar patogesniam vartymui, iš tiesų skirta visai kitai funkcijai: uždėjus ją ant kito iešmo, labai patogu nustumti mėsos, daržovių ar kitų kepamų produktų gabaliukus – nereikia jokių papildomų šakučių ar peilių.

Nors kepimui ant grilio jau paruoštų produktų asortimentas parduotuvėse šiais metais kaip niekada platus, pirkėjai mėsą dažnai renkasi marinuoti patys, o kur surasti išties kokybiškos, tikriausiai jau puikiai žino – apie Lietuvos ūkiuose užaugintą mėsą bei įvairiausius jos produktus girdėję ne tik nuolatiniai tinklo pirkėjai.

„Visa „Norfos“ parduotuvių lentynose nugulanti mėsa vos per kelias valandas atkeliauja tiesiai iš modernios „Rivona“ mėsinės, kuri gyvulius perka tik iš patikimų Lietuvos ūkių, paisančių auginimo technologijų. Mėsa visuomet šviežia, nes nėra sandėliuojama – pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus jos paruošiama tik tiek, kiek reikia“, – pasakoja D. Bartošius.

Šašlykų iešmai

Tiems, kurie tradicinius skonius norėtų paįvairinti įmantresniais, mėsininkas rekomenduoja išbandyti šios vasaros naujienas – kiaulienos kumpio kepsnį su apelsinų marinatu ar pipirais marinuotą sprandinę su kaulu, taip pat šoninę su amerikietišku marinatu ar česnakinius šonkaulius.

„Be abejonės, tikri grilio entuziastai jau atradę ir pamėgę mūsų firminius brandintos jautienos kepsnius. Brandinant mėsą sausuoju būdu, atsiskleidžia visos geriausios jos savybės – ji būna minkštesnė, sultingesnė, sodresnio skonio bei aromato, o iškepti ją nesudėtinga ir pradedantiesiems“, – sako D. Bartošius.

Sausam brandinimui reikalinga pastovi 1 °C temperatūra, 80 % drėgnumas ir ideali oro cirkuliacija. Tokiomis sąlygomis mėsa yra laikoma 21 dieną – tiek laiko iš savo pačios fermentų, nepridedant jokių prieskonių, pagardų ar papildų, mėsa turi brandintis. „Norfa“ parduotuvės jau ne pirmus metus turi įsirengusios specialius brandinimo šaldytuvus, o tam skirta jautiena, kaip ir kita mėsa šio tinklo parduotuvėse, perkama tik iš tų ūkių ir tiekėjų, kurių ūkiuose paisoma griežtų auginimo principų. Tikri gurmanai, vertinantys brandintos mėsos išskirtinumą, būna maloniai nustebę pamatę ir šio produkto kainą „Norfa“ parduotuvėse.

Nusprendusiems pasilepinti kepsniu iš sausai brandintos mėsos, mėsininkas pataria nenaudoti jokių prieskonių: „Mėsa jau yra įgavusi visą puokštę skonių ir poskonių, tad prieskoniai juos gali užgožti. Pakanka tik pabarstyti šiek tiek druskos.“

Šašlykai

Jei mėsą marinuosite patys – nedarykite vienos klaidos

Skirtingų būdų, kaip užmarinuoti mėsą, galima rasti šimtus. Tačiau patyręs mėsininkas ragina nepersistengti – pakaks vos kelių ingredientų. Svarbiausia – į marinatą neberti druskos, mat ji ištraukia vandenį ir mėsą išsausina.

„Marinatas reikalingas ne tik skoniui suteikti, bet ir mėsai suminkštinti, todėl jam gaminti galite pasirinkti mėgstamus prieskonius ir kokį nors rūgštelės turintį produktą, pavyzdžiui, svogūnus, citriną, kivius ar granatų vaisių sultis. 12 valandų marinavimuisi tikrai pakaks, o jei norėsis šiek tiek druskos – pasūdykite jau iškeptus šašlykus ar kepsnius. Tuomet jie išliks sultingi ir minkšti“, – sako D. Bartošius.

Planuojantiems kepti kepsninėje, mėsininkas rekomenduoja rinktis daugiau tarpraumeninio audinio turinčias mėsos dalis – sprandinę ar mentę, o štai raumeningesnę, tačiau sausesnę nugarinę ar kumpį palikti troškiniams.

„Tarpraumeniniai audiniai, tarp kurių yra ir riebalinė dalis, suteikia kepsniui sultingumo, neleidžia kepamai mėsai greitai išdžiūti, todėl pasirinkę sprandinę ar mentę, tikrai nesuklysite, – sako D. Bartošius. – Mėsą šašlykams reikėtų pjaustyti vienodais, 3–4 centimetrų dydžio gabaliukais tam, kad jie tolygiai iškeptų ir gražiai apskrustų. Jei gabaliukai bus didesni, jie neiškeps, o pernelyg maži – išsausės arba sudegs.“

Kaimiškas šašlykas

Tiems, kurie prie keptos mėsos patiekalų mėgsta grilinti daržoves, mėsininkas taip pat turi patarimą – jas dėkite ne ant grotelių, o verkite ant atskirų iešmų. Vartyti bus kur patogiau, daržovės tolygiai apkeps ir nesukris į žarijas.

„Optimali šašlykų kepimo temperatūra – 200 laipsnių, o daržovėms pakanka ir mažesnės kaitros. Todėl pirmiausia išsikepkite mėsą, o po jos dėkite daržoves. Kol pastarosios keps, mėsos nepjaustykite ir laikykite uždengtą puode ar suvyniotą folijoje – sultys mėsoje tolygiai pasiskirstys ir ji bus dar minkštesnė“, – pataria „Norfos“ mėsininkas.