Ne vienerius metus Vilniaus rajone moliūgus auginantis Igoris Miskyvas juokiasi: „Kaip dažniausiai ir būna, esu batsiuvys be batų. Moliūgus auginu, o ką gaminti iš jų, papasakoti negaliu. Galiu pasakyti tik tiek, kad moliūgai neabejotinai yra geros nuotaikos šaltinis – pamatai šią ryškiaspalvę daržovę niūrią dieną ir iš karto norisi šypsotis“.
Per metus ūkininkas pasakoja parduodantis maždaug 60 tonų skirtingų veislių moliūgų. Nors jų yra auginęs išties įvairių, šiuo metu apsistojo ties trimis rūšimis.
„Ankstyvųjų moliūgų prekybos tinklo „Iki“ pirkėjai gali rasti jau vasaros viduryje. Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiai laikomi pačiais derlingiausiais, tad ir moliūgų asortimentas pirkėjams tiekiamas pats didžiausias. O dabar, spalio mėnesį, kaip tik prasideda vėlyvųjų moliūgų sezonas – jie atsparesni šalčiui, tvirčiausi ir neabejotinai patys skaniausi“, – pasakoja ūkininkas.
Moliūgų augintojas džiaugiasi – ypatingos priežiūros šiai daržovei nereikia, tad galima sakyti, jie patys iš savęs auga ekologiškai. O ir nemenki šių metų orų iššūkiai didelės bėdos gausiam derliui nepridarė.
„Pavasaris buvo išties šaltas, tad šių metų derliaus sodinimą teko pavėlinti. Laimei, orai kaip reikiant pasitaisė – tiek dienomis, tiek naktimis turėjome pakankamai šilumos, tad net ir vėliau pasodintas moliūgų derlius užaugo laiku ir pirmųjų moliūgų, kaip ir kiekvienais metais, pasiūlėme liepos mėnesio viduryje“, – pasakoja I. Miskyvas.
Igorio užaugintų moliūgų galbūt esate ragavę ir patys – kiekvieną rudens sezoną gražutėliai ką tik nuskinti moliūgai puikuojasi prekybos tinklo „Iki“ parduotuvių lentynose.
Moliūgas – bene universaliausia daržovė
Jei neturite idėjų, ką pasigaminti iš moliūgų, pasufleruosime – praktiškai viską, ką tik išmanoma. Gardus rudens daržovių troškinys su moliūgais ar dubenėlis garuojančios ką tik išvirtos sriubos padės sušilti žvarbiais vakarais ir išvaikys rudenišką niūrumą.
Vištienos ir moliūgų troškinys kario padaže
Reikės:
• 500 gramų vištienos krūtinėlės
• 300 gramų moliūgų
• 2 vidutinio dydžio morkų
• 1 svogūno
• 100 gramų 12% riebumo grietinėlės
• Aliejaus kepimui
• Žiupsnelio kario, druskos ir maltų juodųjų pipirų
Vištieną ir moliūgus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, morkas sutarkuokite, svogūnus susmulkinkite. Įkaitinkite aliejų ir pirmiausia pakepinkite morkas bei svogūnus. Juos išimkite ir kepkite vištieną bei moliūgus. Kai moliūgas suminkštės, o mėsa iškeps, suberkite į keptuvę keptas morkas ir svogūnus. Viską užpilkite grietinėle, pagardinkite žiupsneliu kario, druska bei maltais juodaisiais pipirais. Troškinkite nedidelėje kaitroje maždaug 10 minučių ir skanaukite.
Trinta kreminė moliūgų sriuba
Reikės:
• 1 kg moliūgo
• 2 vidutinio dydžio morkų
• 2 vidutinio dydžio bulvių
• 1 vidutinio dydžio svogūno
• 3 skiltelių česnako
• 2 kubelių sultinio
• 100 gramų šaltais rūkytos šoninės
• 100 ml 12% riebumo grietinėlės
• 800 ml vandens
• Druskos ir maltų juodųjų pipirų
• Žiupsnelio muskato riešuto
Visas daržoves supjaustykite nedideliais tolygaus dydžio gabaliukais. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite sultinio kubelius (daržovių arba vištienos) ir visas daržoves, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir žiupsneliu muskato. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies tol, kol visos daržovės suminkštės.
Kol sriuba verda, įkaitintoje keptuvėje pakepkite smulkintos šoninės kubelius, kol jie gražiai paskrus ir neliks riebaliuko.
Sriubai išvirus, supilkite į ją grietinėlę ir viską sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Sriubos tekstūra turi būti kreminė. Supilstykite į dubenėlius ir pagardinkite traškios šoninės gabaliukais.