Karpis švenčių metu – tarp populiariausių pasirinkimų

Tradiciškai ant stalo šventinių pietų ar vakarienės metu puikuojasi daugybė patiekalų, tad galite įsivaizduoti, kiek daug skirtingų produktų jiems paruošti prireikia. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, išlaidauti nenorintys pirkėjai ruoštis šventėms pradėjo iš anksto ir visą gruodžio mėnesį naudojosi geriausiais kainų pasiūlymais.

„Prieš pat didžiąsias žiemos šventes parduotuvėse visuomet jaučiamas šurmulys. Kaip ir kasmet, savo pirkėjams pasiūlėme ne vieną sutaupyti leidžiantį būdą, o šiais metais perkantiems „Iki“ parduotuvėse iki pat gruodžio pabaigos, padovanosime net 31 „magišką“ šaldytuvą su 3000 eurų vertės čekiais“, – sako V. Budrienė.


Prekybos tinklo komunikacijos vadovė sako, kad į šventėms besiruošiančių pirkėjų krepšelius įprastai keliauja silkė, šventinei vakarienei dažnas kepa karpį, upėtakį ar lašišą, svečius palepina subtilaus skonio šamu, skumbre bei jūros gėrybėmis.

„Bėgant metams tradicijos išlieka, tad karpis bei šios žuvies pusgaminiai tarp populiariausių žuvų išlaiko lyderių pozicijas. Žinoma, švenčių stalas neįsivaizduojamas ir be silkių – prieš šventes fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc.“, – sako V. Budrienė.

Šventinei vakarienei – lengvai paruošiami patiekalai

Tie, kuriems tenka pareiga pasirūpinti švenčių meniu, puikiai žino, kiek laiko tenka praleisti sukiojantis virtuvėje – pjaustant, marinuojant, kepant ir darant daugybę, regis, nesibaigiančių pasiruošimo darbų. Jei šventinio meniu vis dar nesuplanavote ir sukate galvą, kuo gi nustebinti svečius – paruošėme jums kelias idėjas. Skonių įvairove tikrai nustebinsite visus.

KEPTAS KARPIS SU BARAVYKAIS

Reikės:

  • vidutinio dydžio šviežio karpio,
  • ½ puodelio obuolių acto,
  • druskos ir pipirų (pagal skonį),
  • citrinos,
  • 1 svogūno (nedidelio),
  • 100 g džiovintų baravykų,
  • 1 morkos,
  • 100 g sviesto,
  • džiūvėsėlių.

Gaminimas:

Išvalytą karpį nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Visą žuvį nuplaukite actu ir palikite 15 minučių pastovėti. Išspauskite citrinos sulčių ir jomis aptepkite žuvį iš išorės ir iš vidaus.

Maždaug valandai laiko užmerkite džiovintus baravykus vandenyje, tuomet juos šiek tiek apvirkite ir sumaišykite kartu su smulkiai pjaustytais svogūnais ir morkomis. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Viską sumalkite (galima pasmulkinti tiesiog peiliu). Gautu mišiniu įdarykite karpį. Tuomet jį įtrinkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite žuvį apie 60 minučių.

SKUMBRĖS UŽTEPĖLĖ


Reikės:

  • 100 g rūkytos skumbrės (filė),
  • 100 g agurkų,
  • 100 g konservuotų žirnelių,
  • 100 g tepamo varškės sūrelio,
  • svogūnų laiškų,
  • 1 v. š. majonezo,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų,
  • skrudintos (arba kepintos) duonos.

Gaminimas:

Rūkytos skumbrės filė bei agurkus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, susmulkinkite svogūnų laiškus. Viską sudėkite į dubenį, suberkite žirnelius, tepamą varškės sūrelį ir išmaišykite su majonezu. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, o tuomet pertrinkite užtepėlę šakute.

Užtepėlę tepkite ant kepintos duonos ar ragaukite su duonos lazdelėmis.

YPATINGOJI SILKĖ SU BUROKĖLIAIS

Reikės:

  • 6 riekelių duonos,
  • 3 marinuotų agurkų,
  • 2 silkės filė,
  • 1 virto burokėlio,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 2 v. š. majonezo,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Dubenėlyje sumaišykite majonezą su smulkiai pjaustytu vienu marinuotu agurku, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, tuomet viską sutrinkite iki vientisos masės.

Kąsnio dydžio gabaliukais pjaustytas duonos riekeles šiek tiek pakepinkite ant keptuvės (galima sausai arba aliejuje) ir įtrinkite česnaku. Virtus burokėlius supjaustykite kąsnio dydžio riekelėmis (turėtų atitikti duonos riekelių dydį), kaip ir likusius du agurkus.

Ant duonos tepkite šiek tiek majonezo padažo, tuomet dėkite griežinėlį burokėlio, griežinėlį marinuoto agurko ir porą gabalėlių silkės. Sumuštinius persmeikite mediniais iešmeliais.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nuo sumanių IKI išradingų Kalėdų“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją