Rauginimas — būdas išsaugoti vaisius bei daržoves

Ar žinojote, kad kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 141 kg maisto atliekų? Maisto švaistymas yra didelė problema ne tik Europoje, bet ir mūsų šalyje, kur namų ūkiuose sudaro net 61 proc. išmetamų maisto produktų.

Norėdami prisidėti prie ekologijos ir tvarumo, nebūtinai turime apsukti savo gyvenimą 180 laipsnių kampu. Internete galima rasti daugybę skanių patiekalų iš maisto likučių. Pasinaudoję šiais patarimais galite ne tik paruošti puikius pusryčius, pietus ar vakarienę, bet ir sutaupyti nemažai pinigų. Jei pasigaminote ar nusipirkote per daug, produkciją užšaldykite vėlesniam vartojimui.

Kitas puikus sprendimas – daržoves ar vaisius rauginti. Tai — pats natūraliausias ir sveikiausias konservavimo būdas, nereikalaujantis cheminių priedų. Jis ne tik padeda sumažinti maisto švaistymą, bet ir leidžia mėgautis išties vertingais, organizmui naudingais produktais. Rauginimo metu veikia pieno rūgšties bakterijos (Lactobacillus), kurios natūraliai randamos ant vaisių ir daržovių paviršiaus. Šios bakterijos pradeda fermentacijos procesą, kurio metu cukrus daržovėse ir vaisiuose virsta pieno rūgštimi. Tai sukuria rūgščią aplinką, kuri apsaugo maistą nuo kenksmingų bakterijų.

Norint pradėti rauginti, reikia šiek tiek pasiruošti

Pirmiausia, pasirinkite šviežias ir kokybiškas daržoves. Svarbu naudoti tinkamai išplautus ir sterilius indus, kad išvengtumėte nepageidaujamų bakterijų augimo. Didesnes daržoves perpjaukite pusiau, į ketvirtadalius ar riekelėmis, mažesnes palikti nepjaustytus. Į stiklainius dedami žalumynai, česnakai, iki pat viršaus – agurkai ar kitos daržovės, taip pat supilamas sūrymas – viename litre šilto vandens ištirpinant apie 25 g rupios druskos.

Rauginant svarbu stebėti procesą

Per pirmąsias kelias dienas fermentacija yra aktyviausia, todėl gali atsirasti dujų burbuliukų. Šiuo laikotarpiu reikia užtikrinti, kad daržovės būtų pilnai apsemtos sūrymu. Tai padeda išvengti pelėsio atsiradimo. Po kelių dienų ar savaičių, priklausomai nuo rauginamo produkto ir norimo skonio intensyvumo, raugintas maistas yra paruoštas vartojimui.

Populiariausios daržovės rauginimui — agurkai, kopūstai, kimči, morkos ir burokėliai. Tačiau galima rauginti ir kitas daržoves, vaisius (obuolius, kriaušes, slyvas).

Tai ekologiškas ir ekonomiškas būdas išnaudoti maisto likučius, prisidedant prie tvarumo ir sveikos gyvensenos.