Žvejų užkandis virto restoraniniu patiekalu

Nors „poke bowl“ dažnas asocijuoja su Azijos šalių virtuve, iš tiesų šis patiekalas atkeliavo iš Havajų. Prieš šimtmečius vietiniai polineziečiai žūklės pabaigoje žuvies likučius kapodavo mažais gabaliukais ir įtrindavo jūros druska ar jūros dumbliais – tai suteikdavo žuviai reikiamo sūrumo ir padėdavo ją ilgiau išsaugoti šviežią. Paruoštą žuvį kaip užkandį žvejai valgydavo kartu su ryžiais. Būtent iš havajiečių kalbos ir kilęs pats patiekalo pavadinimas – „poke“ reiškia pjaustyti ar kapoti gabaliukais.

Tiesa, su Azija šis patiekalas šį tą bendro vis dėlto turi – aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose į Havajus atvykę kinai ir japonai kartu atsivežė ir naujus skonius, ilgainiui persipynusius su vietinių gyventojų kulinarinėmis tradicijomis. Tad tradicinius kapotos žuvies dubenėlius pradėta gardinti sojų padažu, sezamų aliejumi ir kitais ingredientais.

Skanaus „poke bowl“ paslaptis – švieži ir kokybiški ingredientai

Keliaudama po visą pasaulį, tradicinė havajietiško „poke bowl“ patiekalo versija įgavo daugybę naujų skonių ir spalvų – jo gamybai dabar naudojama ne tik žuvis, bet ir jūros gėrybės, mėsa ar grybai, o dubenėliai nebeįsivaizduojami be ryškiaspalvių daržovių ar egzotiškų sunokusių vaisių. Ingredientų įvairovė tokia plati, kad jį drąsiai gali valgyti ir ieškantys kažko sotaus, ir norintys maitintis sveikiau, į kasdienį mitybos racioną įtraukiant daugiau šviežio derliaus gėrybių.
Sotieji „poke bowl“ dubenėliai

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, pavasarį pirkėjų mitybos įpročiai iš tiesų keičiasi: dažnas prekių krepšelius vis gausiau pildo šviežio derliaus gėrybėmis, kurių asortimentas tinklo parduotuvėse platus visus metus. Šalia mums įprastų daržovių bei vaisių žvilgsnį traukia ir įmantresni atvykėliai ir pačių įvairiausių šalių. Žalieji smidrai, pankoliai ar sultingi alavijo lapai, sunokę mangai ir pasifloros, maistinėmis medžiagomis turtingi kviečių želmenys ar ridikėlių daigai – visi šie produktai kviečia kulinariniams atradimams.

„Šviežumo, kokybės, geros kainos ir įvairovės – to įprastai tikimės užsukę į daržovių ir vaisių skyrių. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti bene plačiausią Lietuvoje šviežių vaisių, uogų ir daržovių pasirinkimą, kuris pirkėjus džiugina visus metus. Pirkėjai taip pat jau įpratę būtent pas mus ieškoti pirmųjų naujo sezoninio derliaus gėrybių, kurios juos pasiekia vos sunokusios“, – sako G. Kitovė.

Drąsiai nerkite į naujų skonių paieškas

Nors įprastai „poke bowl“ pagrindą sudaro ryžiai, juos galite keisti ryžių makaronais ar lapinėmis salotomis su padažu. Jam skirkite ypatingą dėmesį, nes padažas tiek pat svarbus, kiek ir kokybiški bei švieži ingredientai. Jei „poke bowl“ gaminsite su žuvimi ar jūrų gėrybėmis, rinkitės lengvesnius, citrininius ar sojų padažus, o norintiems sočiau ir valgantiems „bowl‘us“ su paukštiena ar mėsa, puikiai tiks majonezo pagrindu pagaminti padažai. Juos galite pasiruošti patys ar dairytis parduotuvių lentynose.

Įprastai dubenėlyje šalia pagrindo derinami dar 4–6 produktai: traškumo turinčios šviežios daržovės, rūgštele pagyvinančios marinuotos daržovės, saldumo suteikiantys švieži sultingi vaisiai ir žalumynai – salotos, svogūnų laiškai, įvairiausi daigai. Agurkai, ridikėliai, morkos, aitriosios paprikos, avokadai, marinuoti imbierai ar jūros dumbliai – tinka viskas, ką jūs mėgstate. Žinoma, nepamirškite ir pagrindinės patiekalo žvaigždės – šviežios žuvies, paukštienos ar mėsos.

O tiems, kurie kol kas nedrįsta leistis į eksperimentus, siūlome kelis jau patikrintus tobulus derinius:

  • Ryžiai, traški vištiena, marinuoti shimeji grybukai, marinuoti ridikėliai, saldus melionas, jalapeno pipirai, sezamo sėklos + padažas;
  • Ryžiai, marinuota lašiša, marinuoti agurkai, švieži špinatai, wakame dumbliai, šviežios morkos, marinuotas ridikas, sezamo sėklos + padažas;
  • Ryžiai, konservuotas tunas, avokadas, salotos, švieži ridikai ir morkos, edamame pupelės, šitakio grybai, marinuoti agurkai, traškūs svogūnai + padažas.