Pirktinės, bet tokios šviežios, tarsi iš savo daržo

Vasara daugumai asocijuojasi su šviežio derliaus gėrybėmis – nosį kutenančiu ką tik sunokusių braškių aromatu ir pilnais delnais prisirpusių aviečių, sultingais obuoliais ir egzotiškais iš šiltųjų kraštų atvykusiais vaisiais – mangais, persikais, pasifloromis bei begale kitų gardžių pasirinkimų.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, saulėtų dienų įkvėpti pirkėjai vasaros metu mėgaujasi į parduotuvių lentynas kasdien nugulančiomis šviežio derliaus gėrybėmis ir kaip niekada gausiai pirkinių krepšelius pildo natūraliais vitaminais.

„Tikriausiai niekam ne paslaptis, kad „Iki“ prekybos tinklas jau pelnęs pirkėjų simpatijas ir įsitvirtinęs kaip šviežumo ambasadorius Lietuvoje. Labai džiaugiamės šiuo įvertinimu, nes tai – nuolatinių mūsų pastangų užtikrinti ne tik geras kainas, bet ir aukščiausią produktų kokybę, rezultatas. Mūsų tinklo pirkėjai žino, kad platų šviežių vaisių, uogų ir daržovių asortimentą siūlome ištisus metus, o kokybei nedarome jokių išlygų – vietinių ūkininkų užaugintos gėrybės į mūsų parduotuves atvyksta kone ką tik nuskintos, vos per vieną dieną. Šviežios, tarsi parsineštos iš savo daržo“, – sako G. Kitovė.

Šviežios uogos ir vaisiai – puikus vitaminų šaltinis, tad idealiai tiks ne tik kaip sveikatai palankus užkandis, bet ir ryškus pačių įvairiausių desertų ingredientas. Jei idėjų, kuo save palepinti pritrūkote, siūlome tris nepakartojamo skonio tortus – itin gaivius ir lengvai pagaminamus, mat nė vieno iš jų kepti nereikės.

Citrininis tortas

Citrininis tiramiso tortas su pasiflorų tyre

Italijos klasika vadinamą tiramisą ragavęs tikriausiai kiekvienas, tačiau karštoms vasariškoms dienoms siūlome išbandyti gaivesnę jo versiją – su liežuvį lengvai kutenančia citrinos ir pasiflorų rūgštele.

Reikės:

  • 200 g biskvitinių pirštelių,

  • 400 g maskarponės sūrio

  • 250 g cukraus

  • 100 g sviesto

  • 400 ml riebios, plakimui skirtos grietinėlės

  • 200 ml vandens

  • 4 didesnių citrinų

  • 4 pasiflorų

  • 2 didesnių kiaušinių

Gaminimas:

Pirmiausia pasigaminkite citrinų kremą. 2 didesnių citrinų žieveles nutarkuokite, išspauskite citrinų sultis, įberkite 100 gramų cukraus, įmuškite 2 kiaušinius ir supilkite 100 gramų tirpinto sviesto. Viską gerai išplakite iki vientisos masės, kol cukrus pilnai ištirps. Kremui reikia sutirštėti, tad jį pakaitinkite ant nedidelės kaitros nuolatos maišydami ir palikite atvėsti.

Atskirame dubenyje du šaukštus citrinų kremo sumaišykite su 400 gramų maskarponės sūrio ir 50 gramų cukraus. Viską išplakite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite – pakaks minutės. Iki standžių putų išplakite grietinėlę ir ją atsargiais judesiais įmaišykite į maskarponę, kad grietinėlė neprarastų savo purumo.

Kitas žingsnis – pasiruošti citrinų ir pasiflorų sirupą, kurio reikės sausainiams suminkštinti. Išspauskite 2 citrinų sultis, išskobkite 4 pasiflorų minkštimą, supilkite 200 ml vandens ir įberkite 50 gramų cukraus. Paruoštą mišinį pakaitinkite ant nedidelės kaitros nuolatos pamaišydami, kol cukrus ištirps.

Inde, kuriame sluoksniuosite tortą, išdėliokite citrinų ir pasiflorų sirupe pamirkytus biskvitinius pirštelius (įmerkite vos akimirkai, kad per daug nesudrėktų). Ant sausainių tepkite nekuklų sluoksnį maskarponės kremo – sunaudokite pusę turimos masės. Ant viršaus – visą citrinų kremą, tuomet likusius mirkytus biskvitinius pirštelius ir vėl maskarponės kremą.

Biskvitiniais piršteliais galima papuošti torto šonus, o viršų padengti karamelizuotais citrinų griežinėliais. Paruoštą tiramiso tortą dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausia – per naktį, kad visi skoniai susigertų ir susijungtų tarpusavyje.

Želė tortas

Želė tortukai su vaisiais ir uogomis

Nekaloringas ir labai gaivus desertas, kurį lengvai paruoš kiekvienas. O ir ingredientų reikės vos kelių – gaminimui jau paruoštų želė miltelių ir namuose turimų vaisių ar uogų.

Pasirinkto skonio želė paruoškite pagal pakuotėje nurodytas instrukcijas (užpilkite verdančiu vandeniu ir gerai išmaišykite, kad neliktų miltelių žymių). Kol želė atvės iki kambario temperatūros, pasiruoškite uogas, susipjaustykite vaisius – geriausia rinktis minkštesnės tekstūros, pavyzdžiui, mangus, persikus.

Supilkite želė į formeles arba vieną didelę torto formą. Vaisius ir uogas galite sudėti į želė iškart – tuomet jie bus apatiniame sluoksnyje, arba palaukite valandėlę, kol želė pradės stingti šaldytuve ir tuomet sukaišiokite į norimas vietas – vaisiai ir uogos gražiai pasiskirstys.

Per naktį šaldytuve sustingusį tortą galite papuošti maskarponės sūrio ir plaktos grietinėlės kremu, pagardintu citrinos sultimis ir žievele, o ant viršaus uždėti šviežių uogų.

Uogų pyragas

Plombyrinis uogų pyragas traškiu pagrindu

Reikės:

  • 600 g riebios grietinės

  • 400 g sausainių (geriausia – kakaviniai)

  • 200 g tirpinto sviesto

  • 150 g kambario temperatūros sviesto

  • 150 g cukraus

  • 100 g duoniukų

  • 100 g miltų

  • 3 kiaušinių

  • 2 a. š. vanilinio cukraus

  • Įvairių uogų

Gaminimas:

Į plastikinį maišelį sudėkite duoniukus ir sausainius, o tuomet susmulkinkite kočėlu arba elektriniu trintuvu. Viską suberkite į dubenį ir sumaišykite su 200 gramų tirpinto sviesto, pagardinkite 2 šaukšteliais vanilinio cukraus.

Torto formą išklokite kepimo popieriumi, suberkite paruoštą trupinių masę ir gerai ją suspaukite – turi gautis tvirtas ir lygus pagrindas. Kol ruošite plombyrinį kremą, pagrindą laikykite šaldytuve.

Sumaišykite 150 gramų cukraus su 100 gramų miltų, įmuškite 3 vidutinio dydžio kiaušinius ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet sudėkite 600 gramų grietinės ir viską gerai permaišę, pakaitinkite ant nedidelės kaitros iki užvirimo – kremas turėtų būti pakankamai tirštas. Nepamirškite nuolatos maišyti, antraip dugnas gali pridegti. Kremą atidėkite į šalį, kad jis atvėstų, o vėliau išplakite iki purumo.

Atskirame gilesniame dubenyje 150 gramų minkšto kambario temperatūros sviesto išsukite su vaniliniu cukrumi – masė turi būti standi ir puri. Neskubėdami dalimis į sviestą sudėkite plikytą grietinės kremą, nepamiršdami kaskart paplakti, nes kremas turi neprarasti tvirtos konsistencijos. Paruoštą kremą sudėkite ant sausainių pagrindo, tolygiai paskirstykite ir uždengę maistine plėvele, palikite stingti per naktį.

Ryte tortą papuoškite įvairiausiomis uogomis, apibarstytomis šerkšną imituojančia cukraus pudra. Kad uogos tvirčiau laikytųsi, torto paviršių galite patepti plakta grietinėle.