Eksperimentuodami su vyru sukūrė itin pasisekusį receptą
Daugelio namuose ir jų terasose neplanuoti draugų susibūrimai įvyksta dažniau būtent šiltuoju metų sezonu. Tokiais atvejais norisi mylimus žmones pavaišinti gardžiais patiekalais, tačiau gaišti daug laiko prie viryklės bei išleisti krūvos pinigų – nesinori.
„Grilyje mūsų šeima mėgsta kepti įvairius patiekalus: šonkauliukus, vištienos sparnelius, žuvį. Nors tai – vieni dažniausių pasirinkimų, kartais norisi šeimos narius ir draugus nustebinti kažkuo, ko jie dar nebūtų ragavę. Būtent taip ir gimė grilyje keptų mėsos kukulių receptas. Tai – bendras mūsų su vyru kūrinys, kuris susilaukė itin daug pagyrų“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė.
Ji sako, kad šie kukuliai paruošiami labai lengvai ir greitai, o jų skonis – išties nuostabus. Kukulių viduje slepiasi sūrio gabalėliai, kurie suteikia patiekalui pikantiškumo. O viską „vainikuoja“ naminis barbekiu padažas, kuriam atsispirti tiesiog neįmanoma.
Ragina eksperimentuoti ir atrasti neragautus skonius
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja įsitikinusi, kad maistą ruošiant grilyje galima eksperimentuoti lygiai taip pat, kaip ir gaminant virtuvėje.
„Skirtingi marinatai, kepimo technikos ir garnyrai padeda kiekvieną kartą patiekalą paruošti vis kitaip. Juk norisi išnaudoti grilio sezoną, atrasti naujus skonius. Šie kukuliai ir „gimė“ eksperimentuojant, siekiant sukurti patiekalą, kuris būtų pagaminamas greitai, paprastai, nekainuotų daug“, – pasakoja ji.
Pašnekovė pabrėžia ir tai, kad kiekvienam grilio patiekalui subtilumo bei ypatingo skonio suteikia naminis barbekiu padažas. Juo galima gardinti įvairius mėsos patiekalus. Šio padažo pagaminimas – nesudėtingas ir greitas.
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi itin daug komplimentų sulaukusiu mėsos kukulių bei naminio barbekiu padažo receptais, kuriuos privalote išbandyti ir jūs.
10–12 vienetų kukulių reikės:
- 500 g maltos jautienos (arba jautienos, maišytos su kiauliena);
- 30 g panko džiūvėsėlių (arba paprastų džiūvėsėlių);
- 0,5 a. š. cukraus;
- 0,5 a. š. druskos;
- 1 a. š. smulkintų juodųjų pipirų;
- 1 a. š. maltos paprikos;
- 0,5 a. š. česnako miltelių;
- 1 a. š. džiovinto čiobrelio;
- 2 skiltelės tarkuoto česnako;
- 2 v. š. vorčesterio padažo;
- 1 kiaušinio;
- 2 v. š. tarkuoto parmezeno sūrio;
- 12 kubelių mocarelos sūrio (arba kito gerai besilydančio sūrio).
Gaminimas:
Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus mocarelos sūrį. Iš masės formuokite rutuliukus. Kiekviename rutuliuke pirštu padarykite duobutę ir ten įdėkite sūrio gabalėlį. Padarykite taip, kad sūris liktų rutuliuko viduryje.
Dėkite rutuliukus į šaldytuvą ir paruoškite grilį kepti netiesioginėje kaitroje apie 130 laipsnių temperatūroje. Nuostabiam dūmo kvapui išgauti įmeskite 3 brendžio statinės kaladėles. Tai nėra būtina, tačiau patiekalui suteikia puikų aromatą.
Kepkite rutuliukus 45 minutes (iki 70 laipsnių vidinės temperatūros).
Dėkite kamuoliukus į ketaus keptuvę, apipilkite barbekiu padažu ir dar pakepkite apie 10–15 minučių.
Naminiam barbekiu padažui reikės:
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 a. š. garstyčių;
- 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių;
- 0,5 a. š. maltos paprikos;
- 200 g pomidorų padažo;
- 60 ml vandens;
- 30 g rudojo cukraus;
- 1 v. š. obuolių acto;
- 1 v. š. Vorčesterio padažo;
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
Įsijunkite vidutinę kaitrą. Į mažą puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite česnakus ir pakepinkite juos apie 3 minutes.
Sudėkite prieskonius ir pakepinkite viską dar minutę, tada supilkite pomidorų padažą, rudąjį cukrų, obuolių actą, Vorčesterio padažą.
Palaukite, kol padažas užvirs, tada sumažinkite kaitrą iki minimalios ir palikite virti apie 20 minučių. Retkarčiais pamaišykite, kol padažas sutirštės.