Norint papildyti savo kasdienę mitybą naudingomis medžiagomis, gelbsti įvairūs internete bei vaistinėse įsigyti siūlomi skaidulų mišiniai. Vis dėlto, nors ir labai naudingi, šie produktai gana brangūs – 500 g skaidulinio mišinio gali kainuoti net 40 eurų. O ką pasakytumėte sužinoję, kad ne ką prastesnį mišinį lengvai galite pasigaminti ir namuose? Kainuos jis žymiai pigiau – produktams, iš kurių pasigaminsite net 800 g mišinio, išleisite mažiau nei 15 eurų.

Smulkinti linų sėmenys – baltymų, skaidulų ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis

Vienas iš svarbiausių „organizmo šluota“ mišinio ingredientų – smulkinti ligų sėmenys. Yra įrodymų, kad juos vartoti reikėtų siekiant išvengti onkologinių susirgimų, norint kontroliuoti cholesterolio kiekį organizme bei kūno svorį.

Linų sėmenys turėtų būti įtraukti į kasdienę mitybą, jei vargina didelis kraujospūdis, antsvoris. Teigiama, kad linų sėmenys suteikia sotumo jausmą, padeda išvengti tuštinimosi problemų.

Gaminamam mišiniui linų sėmenys suteikia švelnaus riešutų skonio, tirštesnės konsistencijos. Linų sėmenų galima įsigyti bene kiekvienoje parduotuvėje, jų kaina – visai nedidelė, tačiau nauda organizmui – didžiulė.

Balkšvojo gysločio luobelės – itin vertingas skaidulų šaltinis

Jei atidžiai panagrinėtumėte internete siūlomų skaidulinių mišinių sudėtį, pamatytumėte, kad bene visuose produktuose viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių – balkšvojo gysločio luobelės. Tai – itin vertinamas augalas, kurį labai pamėgę sveikuoliai visame pasaulyje.

Šios luobelės – tai maistinės skaidulos, padedančios iš organizmo šalinti šlakus ir toksinus. Nustatyta, kad šiose luobelėse yra medžiagų, kurios gerina organizmo mikroflorą, padeda kovoti su antsvoriu, gerina kasdienę savijautą. Į savo racioną šį produktą įtraukti turėtų žmonės, kurie siekia išsivalyti virškinamąjį traktą, kenčia nuo vidurių užkietėjimo, nori sumažinti nuolat jaučiamą alkio jausmą.

Balkšvojo gysločio luobelės gaminant skaidulinį mišinį namuose kainuos brangiausiai. Vis dėlto tai yra vienas pagrindinių ingredientų, turinčių labai daug naudingų savybių.

Avižų sėlenos – B grupės vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis

Trečiasis mišinio ingredientas, kurį galima rasti bene visose prekybos vietose, – avižų sėlenos. Jos padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, greičiau pajuntamas sotumo jausmas.

Puiku tai, kad vartojant šias sėlenas teigiamai veikiamas žarnynas. Jų dėka maistas greičiau juda žarnynu bei iš jo pasišalina. Taip greitai pajuntamas sotumo jausmas, tačiau nėra suvartojamas didelis kiekis kalorijų.

Avižų sėlenos labai naudingos sergant cukriniu diabetu, kenčiant nuo dažnai moterims nustatomos ligos – endometriozės, turint problemų su širdimi bei kraujagyslėmis. Sėlenose yra mažai kalorijų, tad ilgalaikis jų vartojimas gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų, padailinti kūno linijas.

Mišinio „Organizmo šluota“ gamyba

Pasigaminti organizmui itin vertingą skaidulinių medžiagų mišinį – paprasčiau nei gali pasirodyti. Sumaišykite 200 g smulkintų linų sėmenų, 300 g balkšvojo gysločio luobelių bei 300 g avižų sėlenų. Sumaišytą mišinį supilkite į sausą talpą, ją laikykite sandariai uždarę.

Mišinį vartokite kasdien. Vieną valgomąjį šaukštą skaidulų sumaišykite su stikline vandens ir jį išgerkite. Jei norite išvengti persivalgymo vakare, galite išbandyti mišinį sumaišyti su kefyru ir išgerti šį kokteilį iki miego likus 2 valandoms.