Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi – nors griliui skirtų mėsos gaminių parduotuvių lentynose gausu, lietuvių meilė šašlykams tikrai neblėsta, o tai patvirtina ir nuolatos augantys pardavimai – šašlykai jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių griliui skirtų produktų sąrašo viršuje.

Nors kone kiekvienas lietuvis turi savo laiko patikrintus grilio patiekalų marinavimo receptus, norintys kuo ilgiau pasimėgauti laisvalaikiu gamtoje, o ne virtuvėje, dažnai renkasi grilinimui jau paruoštus produktus. Tai – ir puikus būdas atrasti naujus skonius.

Nuo šašlykų, marinuotų sausame, majonezo ar jogurto padaže iki kiaulienos šonkaulių medaus marinate ar lėtai troškintų šonkaulių barbekiu padaže – tiek tradicinių skonių, tiek įmantresni, įvairių pasaulio virtuvių įkvėpti gaminiai kiekvienam leis pasijusti tikru grilio patiekalų virtuozu.

„Stengiamės, kad pirkėjai mėgautųsi ne tik aukščiausia kokybe, bet ir skonių įvairove, tad šių metų „Grill Party“ patiekalų asortimentas išties platus, o didelę jo dalį sudaro pirkėjų itin vertinama lietuviška produkcija. Nors tradiciškai dažniausiai kepsninėse lietuviai čirškina šašlykus, kepsnius ar šonkaulius, didelio susidomėjimo sulaukia ir grilinimui jau paruošta žuvis bei jūrų gėrybės“, – sako V. Budrienė.

Genialumas slypi paprastume

Šašlykai bus skanūs tik tada, jei mėsa bus kokybiška, sultinga ir minkšta. Nė kiek neabejojame – jau esate bandę šašlykus marinuoti su mineraliniu vandeniu, majonezu ar pomidorų padažu, tačiau suminkštinti mėsą ir tuo pačiu suteikti jai išskirtinio skonio galima ir sveikesniais, natūraliais ingredientais.

Svogūnas – puiki kompanija ant grilio kepamai mėsai. Dėl svogūnų sulčių mėsa tiesiog tirps burnoje, tad supjaustę griežinėliais, svogūnus stipriai paspaudykite delnuose, kad jie kuo labiau suminkštėtų. Tuomet į svogūnus ir jų sultis dėkite mėsos gabaliukus ir gerai pavoliokite, kad pakankamai atitektų kiekvienam kąsneliui. Nebijokite persistengti – kuo svogūnų daugiau, tuo gardžiau.

Nors esame įpratę valgyti kaip egzotinius vaisius, kiviai puikiai tiks ir mėsos marinavimui. Juose esanti rūgštelė suteikia malonaus skonio ir tuo pačiu minkština mėsą. Rinkitės kuo labiau prinokusius vaisius, mat juose – daugiau sulčių. Kivius nulupkite ir tiesiog suspauskite rankomis, jei norite, įdėkite mėgstamų prieskonių – marinatas turėtų priminti košės konsistenciją. Tuomet sumaišykite su mėsa ir palikite pasimarinuoti iki kelių valandų. Per ilgai nelaikykite, nes kivių rūgštelė – ganėtinai intensyvi.

Jei norite paragauti šašlykus „kaip pas kartvelus“, marinavimui naudokite sunokusius granatų vaisius. Šlakelis sauso vyno ir svogūnų griežinėliai tikrai nepamaišys ir praplės skonių paletę. O jeigu sultingų granatų neturite, pakeisti juos galite natūraliomis granatų sultimis. Kilogramui mėsos jų reikės maždaug 150 mililitrų. Granatų marinatas yra švelnus, tad mėsą jame galite laikyti iki paros laiko.