Velykų stalui – ne tik vištų kiaušiniai

Gražiausiai metų šventei artėjant, pirkinių krepšelius skubame pildyti kiaušiniais. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad šventinę savaitę kiaušinių pardavimai šokteli net tris kartus, o populiariausių tarpe kaip ir kasmet išlieka kiaušiniai baltu lukštu, kuriuos kur kas paprasčiau marginti.

„Nors tradiciniai kiaušiniai be konkurencijos išlieka populiariausi, matome, kad tarp „Iki“ pirkėjų prieš šventes auga susidomėjimas ir vietos ūkininkų užaugintų putpelių kiaušiniais. Džiugu, kad mūsų pirkėjai dairosi ne tik patrauklių kainų, bet vis dažniau rūpinasi ir gyvūnų gerove, todėl mūsų asortimente visuomet galima rasti laisvai laikomų vištų kiaušinių“, – sako V. Budrienė.

Jei norite, kad po Velykų užsilikę nesuvalgyti margučiai savo kelionę pabaigtų naujuose kulinariniuose atradimuose, nepamirškite jų laikyti šaldytuve – tuomet virtus kiaušinius tikrai saugu bus valgyti ir praėjus kelioms dienoms po šventės. Šiek tiek fantazijos maišant ingredientus ir net nepastebėsite, kaip pasimėgaudami suvalgysite visus šventės likučius.

Užtepėlė per kelias minutes

Ilgai sukti galvos, ką gi pagaminti iš virtų kiaušinių, tikrai nereikės, mat jie tinka patiems įvairiausiems patiekalams – tiek sočioms salotoms, tiek užkandžiams, jei po gausių Velykų norisi kažko lengvesnio. Sumaniai panaudoti galite ir kitus ingredientus, likusius po šventinių pietų, juk kiaušiniai puikiai dera su daugybe ingredientų.

Vienas iš paprasčiausių būdų panaudoti likusius kiaušinius – pasilepinti ryškaus skonio užtepėlėmis, puikiai tinkančiomis su skrudinta duonele ar vieno kąsnio užkandžių įdarui.

Užtepėlės pagrindui paruošti prireiks vos kelių ingredientų:

  • virtų kiaušinių,
  • mėgstamo sūrio,
  • majonezo arba graikiško jogurto.


Kiaušinius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su likusiais ingredientais ir pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais.

Vos per kelias minutes paruošta kiaušinių užtepėlė, sumaniai papildyta skirtingais ingredientais, nustebins plačia skonių palete. Su rūkyta skumbre ar sūdyta lašiša, šviežiomis žolelėmis ar česnaku, avokadais ir harisos padažu – gardu bus valgyti užteptą ant skrebučio, keptos duonos ar trapučių.

Jei ieškote sveikesnių užkandžių alternatyvų, paruoštą užtepėlę kabinkite šviežių daržovių lazdelėmis, panaudokite nedidelių pomidorų ar agurkų įdarui.

Taip pat galite pasigaminti salotų: susmulkinti virtus kiaušinius, įpjaustyti raugintų (arba marinuotų) agurkų, duonos skrebučių, krapų ir pagardinti majonezo ir garstyčių padažu.