Pirmąsias šių metų bulves siūlys už patrauklią kainą
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad bulvės savo populiarumu tarp pirkėjų jau daugelį metų nenusileidžia nei vienai kitai daržovei. Šviežių bulvių išsiilgę pirkėjai jas noriai deda į savo krepšelius, tad šiais metais prekybos tinklas ankstyvojo derliaus Lietuvoje užaugintas bulves siūlys už mažesnę kainą.
„Bulvės – viena dažniausių prekių pirkėjų krepšeliuose, o šviežias jų derlius lentynose ilgai neužsibūna. Nors jau kurį laiką prekiaujame šiltesniuose kraštuose užaugintomis šviežiomis bulvėmis, lietuviškosios yra ypač pirkėjų mėgstamos, mat į parduotuves pristatomos jau kitą dieną po nukasimo. Tesime pažadą siūlyti patrauklias kainas, tad šiemet pirmojo derliaus bulvės daugiau nei dešimtadaliu pigesnės nei pernai – kilogramas šviežių bulvių kainuoja 1,29 Eur“, – pažymi V. Budrienė.
Bulvių lupenų neišmeskite
Svarbiausia taisyklė norintiems mėgautis šviežiomis bulvėmis – neprisipirkti jų per daug. Šviežio derliaus bulvių luobelė plona, tad priešingai nei rudeninių, laikyti atsargai namuose nereikėtų – gardžiausios jos valgomos iškart nusipirkus. Nors bulvių odelę esame pratę nuskusti, ankstyvąsias vasarinio derliaus bulves drąsiai valgykite su lupenomis. Jos plonytės, kone nejuntamos, tad prieš metant bulves į keptuvę ar puodą, pakaks švariai nuplauti.
Šviežios bulvės – vertingos, įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų sukaupusios daržovės. Tų pačių medžiagų gausu ir bulvių lupenose, tad jas nuskusdami tiesiog išmetame tai, kas mūsų organizmui naudinga.
Jei vis tik nuspręsite bulves skusti, prieš virdami nelaikykite jų dubenyje su vandeniu – pakaks kelioms sekundėms pakišti po tekančiu vandeniu ir nuplauti užsilikusius nešvarumus. Mirkomos vandenyje, bulvės netenka dalies vitaminų bei mineralinių medžiagų. Jei norite jų išsaugoti kuo daugiau, bulves dėkite jau į verdantį vandenį.
Bulvės – ne tik garnyrui
Įprastai bulves valgome kaip garnyrą prie įvairių patiekalų, tačiau vasarą, kai galime pasidžiaugti Lietuvos ūkiuose užaugintu šviežiu derliumi, verta paieškoti įdomesnių receptų. Įdarytos šonine ir iškeptos lauže – tikrai šiltojo sezono klasika, tačiau idėjų, kaip bulves paversti pagrindine stalo žvaigžde, yra daugybė. Patiks ir gaminantiems gamtoje, ir norintiems pasilepinti namuose.
Pelėsinio sūrio ir šviežio derliaus bulvių kroketai
Reikės:
- 600 g bulvių,
- 1 valgomojo šaukšto kietojo sūrio,
- 150 g pelėsinio sūrio,
- 1 kiaušinio,
- druskos ir juodų maltųjų pipirų.
Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupena, leiskite joms atvėsti ir tuomet sumalkite. Giliame dubenyje sumaišykite jas su kietuoju ir pelėsiniu sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir dar kartą pamaišykite – turi būti vientisa masė. Jei norite, papildomai galite įdėti smulkiai kapotų šviežių žolelių – krapų, svogūnų laiškų ar kt.
Sudrėkinkite rankas ir formuokite maždaug kąsnio dydžio gabaliukus. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus, o jei norisi ne taip riebiai – iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių.