Namuose iškepti traškius ir burnoje tirpstančius kruasanus – ne pati lengviausia užduotis. Tačiau konditeris Th. Lauvray sako, kad šio kepinio skonis atsiskleidžia tik tuomet, jei jis valgomas itin šviežias, todėl pabandyti verta.
„Gardžiausi kruasanai yra tie, kurie yra valgomi nepraėjus daugiau nei 8 valandoms nuo jų iškepimo. Todėl „Iki“ parduotuvėse juos kepame kasdien, mažiausiai tris kartus per dieną. Be to, juos laikome ant paprastų, o ne šildomų lentynų, tad kruasanai nesudžiūva. Būtent šviežumus – svarbiausia sąlyga, norint iš tiesų mėgautis šiuo prancūzišku skanėstu“, – sako pašnekovas.
Prireiks kantrybės ir tikslumo
Pasiryžusiems leistis į kulinarinę kruasanų gaminimo avantiūrą, jis rekomenduoja parduotuvėje rinktis kokybiškus produktus, mat jie – itin svarbūs siekiant geriausio rezultato.
„Pirkite kokybiškus, aukščiausios rūšies miltus, riebų pieną ir sviestą. Jo negailėkite. „Iki“ kepamuose kruasanuose sviesto naudojame itin daug, jis sudaro net 24 proc. Naudokite šviežias mieles, nepamirškite, kad medus – taip pat svarbus, tad rinkitės jį atidžiai, natūralų ir kokybišką“, – pataria jis.
Mėgstantiems virtuvėje eksperimentuoti konditeris turi blogų žinių – kruasanus būtina gaminti tiksliai pagal receptą, nekeičiant ingredientų bei jų proporcijų. Jis įsitikinęs – sviestiniai rageliai pavyks, jei juos kepsite pagal tikslias proporcijas, nurodytas recepte. Būtent juo konditeris ir dalijasi.
Klasikiniai kruasanai, kuriems neįmanoma atsispirti
Tešlai reikės:
- 500 g miltų (550D klasės),
- 60 g cukraus,
- 12 g druskos,
- 15 g medaus,
- 100 g kambario temperatūros sviesto,
- 15 g šviežių mielių,
- 240 g riebaus pieno.
Sviesto sluoksniui reikės:
- 300 g riebaus sviesto (kambario temperatūros).
Gaminimas:
Ingredientus, skirtus tešlai, gerai sumaišykite. Gautą tešlą dėkite ant miltuoto paviršiaus, minkydami suformuokite kamuoliuką. Jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai įdėkite į šaldytuvą.
Sviesto sluoksniui skirtą kambario temperatūros sviestą dėkite ant maistinės plėvelės, viršų uždenkite plėvele ir iškočiokite stačiakampį. Jį dėkite į šaldytuvą valandai.
Kruasanams skirtą tešlą iškočiokite, suformuokite stačiakampį, kurio storis – maždaug 1 cm. Tešlos centre įdėkite sviestą. Sulenkite tešlą į tris dalis, prispauskite kraštus. Tada, pasukę tešlą 90 laipsnių kampu, iškočiokite stačiakampį. Vėl sulenkite tešlą į tris dalis. Apdenkite tešlą maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą valandai. Šį žingsnį kartokite dar tris kartus (lankstymą, kočiojimą), po kiekvieno karto, tešlą įdėkite į šaldytuvą ir palikite valandai. Tada, suvynioję tešlą į plėvelę, šaldytuve ją palikite bent 8 valandoms. Per šį laikotarpį tešla turėtų pakilti.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Dėkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir iškočiokite, iš jos suformuokite stačiakampį. Tai padarę padalinkite tešlą į dvi dalis, jas supjaustykite nedideliais trikampiais. Turėtumėte gauti 12 trikampių. Kiekvieną iš jų suvyniokite, kad gautumėte kruasaną.
Paruoštus kruasanus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos formos. Juos uždenkite maistine plėvele ir palikite 3 valandoms, kol tešla pakils. Kruasanus kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol šie gražiai paruduos.