Kad kiauliena yra populiariausias lietuvių mėsos pasirinkimas, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, patvirtina ir statistika. „Vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas per metus suvalgo 50 kilogramų kiaulienos, o faktas, kad net 90 proc. mūsų parduotuvėse parduodamos kiaulienos yra sveriama, rodo, jog lietuviai yra linkę patys gaminti įvairius kiaulienos patiekalus. Labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė, mentė ir kumpis, o pastaruoju metu matome išaugusius ir smulkintos kiaulienos bei faršo pardavimus“, – teigia „Iki“ atstovė.

Dažnai kiauliena yra priskiriama prie labai kaloringos ir riebios mėsos kategorijos, tačiau toks stereotipas tikrai ne visada yra teisingas. Kaip ir visos mėsos rūšys, taip ir kiauliena pasižymi tiek riebiomis, tiek ir liesomis dalimis. Štai, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė ir mentė turi daugiausiai tarp raumenų pasiskirsčiusio riebalinio audinio, tačiau tai mėsą išlaiko kur kas sultingesne.

Tuo metu nugarinė yra mažiausiai riebalų turinti kiaulienos dalis – 2 gramai riebalų 100-e gramų mėsos, todėl liesumu šią dalį galima sulyginti su vištienos krūtinėle. Na, o kumpis, iš kurio ir gaminsime vasariškus ir iškyloms puikiai tinkančius troškinius, tai pat turi palyginti mažai riebalų – 6 gramai 100-e gramų mėsos.

Neabejotina, kad kiauliena yra ne tik gardi, bet ir maistinga mėsa. Tiek kumpyje, tiek ir kitose kiaulienos dalyse yra kone visi svarbiausi žmogaus organizmui reikalingi baltymai, amino rūgštys bei kiti mikroelementai. Pavyzdžiui, vitamino B1, kuris organizmui padeda angliavandenius paversti energija, kiaulienoje yra daugiausiai iš visų gyvulinės kilmės produktų – 100-e gramų mėsos yra 64 proc. vitamino B1 dienos normos.

V. Budrienės pasiteiravus, į ką pirkėjai, rinkdamiesi kiaulieną, labiausiai atkreipia dėmesį, pašnekovė išskiria mėsos šviežumą ir vietinę jos kilmę. „Pirkėjai pirmenybę teikia Lietuvos gamintojų produkcijai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad lietuviams mėsos kokybė ir jos šviežumas yra didžiausias prioritetas, nes būtent lietuviška produkcija yra aukštos kokybės garantas“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė.

Įsigijus šviežios ir lietuviškos kiaulienos, metas išbandyti šiuos troškinių receptus.

Kiaulienos troškinys su pupelėmis

Reikės:

  • 500 g kiaulienos kumpio;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 3 v. š. aliejaus;
  • 250 g konservuotų pupelių;
  • 30 g petražolių;
  • 200 ml sultinio;
  • 100 g grietinės;
  • 3 v. š. pomidorų padažo;
  • 1 vnt. čili pipiro;
  • druskos pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir sudėkite į gilią ir įkaitintą keptuvę su aliejumi. Mėsą kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies. Jai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir viską užpilkite sultiniu. Įberkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies. Vėliau sudėkite pupeles, grietinę ir pomidorų padažą. Įberkite smulkintas petražoles ir gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Troškinta kiauliena su cukinija

Reikės:

  • 300 g kiaulienos kumpio;
  • 2 vnt. nedidelių cukinijų;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 vnt. morkos;
  • 1 v. š. grietinės;
  • 150 g šviežiai trintų pomidorų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 150 ml daržovių sultinio;
  • pipirų druskos pagal skonį;
  • žiupsnelio trinto česnako;

prieskonių mėsai.

Gaminimas:

Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada įdėkite daržoves į keptuvę kartu su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Viską pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2 vnt. vidutinio dydžio morkų;
  • 100 g džiovintų slyvų;
  • kelių lauro lapų;
  • druskos pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, įmeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, įpilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.

Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir juos įdėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite juos druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Įmeskite jas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją