Prezidentą S. Daukanto aikštėje pirmiausia pagerbė daugiau kaip 150 Lietuvos regionų, miestų ir miestelių vėliavų ir vėliavnešių.

Po to buvo nuleista 2019–2024 metų prezidento kadencijos vėliava, iškelta naujosios 2024–2029 metų kadencijos prezidento vėliava.

„Atėjau į Prezidentūrą ne tam, kad slėpčiausi už kasdien man braižomų linijų“

Jos pradžioje prezidentas G. Nausėda teigė, jog praėjus penkeriems metams jis ir vėl kreipiasi „Mano brangioji Lietuva“.

„Įkvėptas antrąkart man Tautos parodyto pasitikėjimo, žengiu pasitikti mums visiems – visai Lietuvai – pažadėto likimo.

Prieš penkerius metus atėjau į šiuos rūmus ne tam, kad būčiau patogus. Ir ne tam, kad slėpčiausi už kasdien man braižomų linijų“, – tikino jis.

Prezidentas S. Daukanto aikštėje penktadienį sakė, kad į Prezidentūros rūmus atėjo nes tikėjo, jog „Lietuvos Respublikos Prezidentas privalo aktyviai dalyvauti politikoje, kiek tai leidžia šalies Konstitucija“.

Jautė žmonių palaikymą

Jis kalbėjo, jog šio posto siekė todėl, kad jautė neteisybę jaučiančių žmonių karštą palaikymą.

„Atėjau, nes visur, kur benuvykčiau, jaučiau karštą palaikymą žmonių, jaučiančių neteisybę. Vis labiau slegiamų kasdienės atskirties. Priverstų abejoti savo, o kartu ir visos valstybės, jėgomis.

Visus šiuos penkerius metus kovojau su viešajame gyvenime įsitvirtinusiu nepakantumu kitaip mąstančiam. Nepaisydamas skriejančių kritikos strėlių, su visais bandžiau kalbėtis. Visus siekiau išklausyti. Atkakliai dirbau, kad Lietuva būtų dar stipresnė, teisingesnė, pažangesnė ir žalesnė“, – tvirtino antrai kadencijai prisiekęs šalies vadovas G. Nausėda.

Prezidentas teigė, jog pirmyn jį stūmė tikėjimas, kad „didžiausias, nepakartojamas ir nepakeičiamas valstybės turtas yra jos žmonės“.

„Visi žmonės – su tik jiems būdingais būdo bruožais ir polinkiais. Skirtingi žmonės, nes tik skirtumų vienovė leidžia geriausiai panaudoti kiekvieno gebėjimus“, – S. Daukanto aikštėje penktadienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas teigė, jog „sėkmingą valstybės kelionę lemia kasdieniai mūsų visų, Lietuvos žmonių, pasirinkimai“.

„Išdidžiai nešdami jos idėją per geopolitikos audras, pratęsiame darbus savo protėvių, kurie, eidami priešakyje, tikėjo ir kovojo už mūsų dabartį.

Ateities Lietuvą renkame iš mažų gabalėlių kaip nuostabią įvairiaspalvę mozaiką. Įsivaizduodami naują, geresnę tikrovę, pradedame ją kurti. Čia ir dabar, nelaukdami, kol tai padarys kažkas kitas“, – teigė jis.

Prezidentas G. Nausėda teigė, jog Lietuvoje „visada turi jausti laisvę veikti stiprios ir savimi pasitikinčios asmenybės“.

„Aktyvūs bendruomenių nariai, kultūros veikėjai, valstybės saugumo kūrėjai. Tikroji Lietuvos galia gimsta bendrame laisvų žmonių veiksme. Bendri pasiekimai įžiebia pasididžiavimo vienas kitu jausmą. Jungtinio choro daina galiausiai išauga į amžiną, kartas sujungiančią giesmę Tėvynei.

Šis mūsų pasirodymas tuo ryškesnis ir paveikesnis, kuo mažiau patys save apgaudinėjame ir kaip veiksmingai sugebame spręsti iškylančius iššūkius. Tik patenkinę prigimtinį teisingumo jausmą, būdingą kiekvienam žmogui, galime sėkmingai kurti klestinčią valstybę“, – S. Daukanto aikštėje sekmadienį sakė antrąją kadenciją pradėjęs valstybės vadovas G. Nausėda.

Jis taip pat kalboje apgailestavo, kad ne vieną dešimtmetį „buvome užmerkę akis prieš spartų nelygybės ir socialinės atskirties augimą Lietuvoje“.

„Dabar pasiekėme etapą, kai ilgalaikis valstybės stabilumas ir net saugumas tiesiogiai priklauso nuo mūsų gebėjimo teisingai dalintis sukuriama gerove“, – teigė G. Nausėda.

„Lietuva gali būti teisinga“

Šalies vadovas G. Nausėda savo kalboje atsigręžė ir į pirmąją jo kadenciją prezidento poste.

„Pastarieji penkeri metai man parodė, kad Lietuva gali būti teisinga. Lietuva gali būti solidari. Lietuva – mes visi – galime tinkamai pasirūpinti pažeidžiamais asmenimis: žmonėmis su negalia, senjorais, vaikus auginančiais tėvais. Nė vienas Lietuvos žmogus negali būti – ir nebus – paliktas nuošalyje!“ – padėjo jis.

Prezidentas taip pat teigė, jog ne mažiau svarbu artimiausiu metu užtikrinti nuolatinį tęsinį ekonomikos auginą.

„Paremtas šiuolaikinėmis technologijomis, jis bus pagrindinis mūsų gerovės šaltinis. Tai reiškia, kad turėsime pasitelkti dar daugiau kūrybingų ir išlavintų protų. Žmonių, nebijančių drąsiai žengti viena koja priekyje ir kurti inovacijas. Energingų asmenybių, pratusių įveikti visas iškylančias kliūtis“, – kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

O tokį energijos užtaisą, anot šalies vadovo G. Nausėdos, gali parūpinti tik „kokybiška, lygiai prieinama ir kūrybingumą skatinanti švietimo sistema“.

„Nedidelei šaliai kaip Lietuva kiekvienas talentas – aukso vertės. Kiekvieną turime pastebėti, įvertinti ir rūpestingai nukreipti aukštesnių pasiekimų kryptimi“, – ragino jis.

Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė

Dėmesio S. Daukanto aikštėje G. Nausėda skyrė ir gamtos apsaugai.

„Galiausiai, vis daugiau mūsų dėmesio reikalaus visa ko pagrindas – aplinka, kurioje gyvename. Joje turi būti gera ir ateinančioms kartoms.

Mūsų pareiga šiandien – užtikrinti, kad ir Ateities Lietuva išliktų Žalia. Todėl skiepykime savo vaikams ir vaikaičiams meilę ir pagarbą gimtajai šaliai bei jos gamtai, ir tegul mūsų pavyzdys padeda kurti geresnį – švaresnį, jaukesnį ir sveikesnį pasaulį“, – tvirtino prezidentas G. Nausėda.

„Kartu mes ją ir girkime, ir ginkime“

Kalbos pabaigoje G. Nausėda teigė, jog kaip ir prieš penkerius metus pirmosios jo inauguracijos metu, taip ir šią dieną jaučia iš „žmonių kylančią didelę jėgą“.

„Jaučiu galią vienos, nedalomos Lietuvos, kuri žengia į pasaulį tvirtai žinodama, ko nori ir kaip tai gali pasiekti.

Tegul Lietuva mums visiems per amžius būna brangi, nes graži. Brangi, nes užgrūdinta vargo ir kančių. Brangi, nes išaugusi pagarbos kapuose miegantiems didvyriams dvasia. Brangi, nes mūsų visų – Lietuvos žmonių – dabar ir per amžius“, – sakė jis.

Kalbą tautai prezidentas G. Nausėda užbaigė raginimu.

„Kartu mes ją ir girkime, ir ginkime. Kartu ženkime kurti savo likimo!“ – siūlė prezidentas G. Nausėda.

Kiti renginiai

Ceremoniją užbaigė muzikinė programa, kurioje dalyvavo multiinstrumentalistas, kompozitorius Saulius Petreikis, kanklininkė Aistė Bružaitė, penkiems šalies etnografiniams regionams atstovaujančios solistės, Lietuvos kariuomenės orkestras.

16 valandą Prezidento rūmų Baltojoje salėje premjerė Ingrida Šimonytė grąžins Vyriausybės įgaliojimus G. Nausėdai.

O 19 valandą Prezidento rūmų vidiniame kieme vyks vakarinis priėmimas Respublikos Prezidento antrosios kadencijos inauguracijos proga.