A. Valinskas teigė, jog prezidento rinkimų pirmasis turas buvo „liūdnai nuobodus“ ir labai lengvai prognozuojamas.

„Net neabejojome, kad Gitanas Nausėda tikrai bus antrame prezidento rinkimų ture. Intriga buvo, ar jis laimės pirmame ture, ar ne. Aš stačiau, kad nelaimės, tai taip ir nutiko. Taip pat buvo daug spėliojama, kas bus tas antrasis politikas, kuris pateks į antrąjį prezidento rinkimų turą.

Įdomumo dėlei, lažindamasis su kolegomis sakiau, kad tai bus Ignas Vėgėlė. Bet nepavyko jam, atsirado tas „juodasis arkliukas“ R. Žemaitaitis, kuris iš dalies ir suvalgė I. Vėgėlę“, – įžvalgomis apie prezidento rinkimų pirmąjį turą dalijosi A. Valinskas.

Jis teigė, jog R. Žemaitaičio rezultatą jis vertina ne kaip prezidento rinkimų, o kaip būsimų Seimo rinkimų.

„Jo partijai „Nemuno aušra“ tai yra labai geras rezultatas. Ir kaip bežiūrėsi, šioje vietoje buvo teisus, dėkodamas konservatoriams už apkaltą Seime. Jis sakė, kad bus galima reitingus pasididinti. Tai taip ir įvyko.

Tad dabar įdomiausias dalykas yra ne tai, kas laimės antrame ture prezidento rinkimuose, o ar netaps R. Žemaitaičio sukurta partija „auksine“ frakcija, su kuria bus norima burti valdančiąją koaliciją. Nes ten dabar yra galimi labai įdomūs žaidimai“, – kalbėjo buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas.

LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovas A. Valinskas tikino, jog prezidento rinkimų pirmame ture 4 vietą užėmęs R. Žemaitaitis savo tikslus pasiekė 120 procentų.

„Konservatoriai jam tik padėjo. Labai paradoksalu, bet taip nutiko“, – kalbėjo jis.

Advokatas I. Vėgėlė rinkimuose liko trečias ir į antrąjį prezidento rinkimų turą nepateko. Jo štabe sekmadienio vakarą apsilankę ir paramą jam rinkimuose išsakęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Žvelgdamas į būsimus Seimo rinkimus, A. Valinskas prognozavo, kad „rudenį žuvies kaina pigs“.

Jis taip pat įvertino ir premjerės I. Šimonytės pasirodymą prezidento rinkimuose. Anot buvusio Seimo pirmininko, jeigu valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) iškelta kandidatė į prezidentus I. Šimonytė nebūtų patekusi į antrąjį rinkimų turą, tai jau būtų „tragedija“.

„Tad po šių rinkimų visi gali būti pakankamai laimingi, net ir E. Vaitkus. Mes jam galime padėkoti dėl vienos priežasties. Šie rinkimai buvo geriausias apklausos būdas, sužinoti, kurie Lietuvoje yra labiausiai problematiški rajonai ir regionai. Pagal tai naujoji valdžia turės labai smarkiai dirbti“, – LNK sakė A. Valinskas.

E. Vaitkus surinko daugiau nei 100 tūkst. balsų. Ir laimėjo Visagine, bei Šalčininkų rajone. I. Šimonytė pergalę šventė Vilniaus mieste, visose kitose 57 Lietuvos savivaldybėse laimėjo dabartinis šalies vadovas G. Nausėda.

„Kiek mes bekalbėtume, mes niekaip neturime su šiais regionais, (kuriuose laimėjo E. Vaitkus, aut. p.) darbo strategijos, tikslų ir programos. Seniai laikas ne tai, kad ją turėti, bet pagal ją dirbti. Kai kurie gali sakyti, kad dabar turime labiausiai vatnikų regionus Lietuvoje pagal balsavimus ir visą kitą. Bet taip buvo visą laiką. Nes niekas nepasikeitė, tik vietoje Waldemaro Tomaszewskio mes įrašėme E. Vaitkų.

Klaipėda taip pat labai nustebino, bet gal pamario žmonės susiklaidino, nes ten yra du Vaitkai – Klaipėdos ir Palangos merai. Gal taip ir pasirinko“, – kalbėjo A. Valinskas.

Jis dalijosi prognozėmis, jog E. Vaitkus mėgins dalyvauti ir Seimo rinkimuose spalio mėnesį.

„Tie rinkimai bus labai įdomus“, – tikino buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas.

Po dviejų savaičių – gegužės 26 dieną vyks antrasis prezidento rinkimų turas. Juose, kaip ir 2019 metais, dalyvaus G. Nausėda ir I. Šimonytė. Tada I. Šimonytė surinko 33 procentus balsų, likę 66 procentai – G. Nausėdos.

Pasak A. Valinsko, atotrūkis tarp šių dviejų kandidatų dabar bus dar didesnis, I. Šimonytė turėtų gauti iki 30 procentų balsų, o G. Nausėda gaus 70 procentų balsų ir daugiau.

„Nes čia kalbama ne apie tai, kaip balsuoti už G. Nausėdą, bet kaip balsuoti prieš I. Šimonytę. Supraskime, yra du valstybės vadovai pagrindiniai. Vienas iš jų eina iš galios pozicijos, kai įtakos labai daug ir negali turėti, bet moraline prasme jis yra palaikomas rinkėjų. Nes nelabai, ką jis darė, nelabai sugebėjo ir prisidirbti.

Premjeras eina iš pareigybės, kurioje už viską atsako, ne viskas gaunasi ir dėl visko kaltas. Atspėkite, kas laimės“, – tikino buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

Visą LNK pokalbį su A. Valinsku žiūrėkite čia: