Praėjus vos kelioms minutėms po debatų su K. Harris D. Trumpas pasirodė žurnalistams, kad tartų paskutinį žodį.

Debatams artėjant į pabaigą, prie įėjimo į spaudos salę pasigirdo nuostabos šūksniai. D. Trumpas netikėtai įžengė į salę, į kurią pasikalbėti su žurnalistais paprastai skuba kandidatų atstovai ir rėmėjai. Dešimtys žurnalistų su kameromis ir mikrofonais grūdosi už plonų juostų, kad kuo labiau priartėtų prie buvusio prezidento.

„O kaip dėl juodaodžių rinkėjų? – paklausė iš minios išsiskyręs žurnalistas. „Aš juos myliu. Jie myli mane“, – pareiškė respublikonas milijardierius. Kiti mėgino sužinoti jo nuomonę apie pusantros valandos trukusius debatus, per kuriuos 59 metų demokratų kandidatė K. Harris negailestingai puolė D. Trumpą.

„Jie sugriovė mūsų šalį, – pareiškė jis žurnalistams ir tikino laimėjęs debatus. – Moderatoriai elgėsi labai nesąžiningai, praktiškai trys prieš vieną.“ Anot jo, K. Harris nori antrųjų debatų, nes neva pralaimėjo pirmuosius. „Manau, kad tai buvo mano geriausias pasirodymas, – kalbėjo buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas. – Sakau tiesą. Nesvarbu, ar įgysiu, ar prarasiu populiarumą. Be tai buvo mano geriausi debatai.“

Aaronas Kallas, Mičigano universiteto debatų ekspertas, knygos apie 2016 m. D. Trumpo debatus „Debating the Donald“ autorius, „Bloomberg“ sakė, kad D. Trumpo sprendimas iš karto po debatų bendrauti su žurnalistais (tai gana neįprastas elgesys, kalbant apie kandidatus į prezidento postą) rodo, jog D. Trumpas mano, kad jam sekėsi prastokai.

Kamala Harris

„Kiekvieną kartą, kai taip nutinka, tai yra ženklas, kad reikia pakeisti naratyvą ir taktiką, – samprotavo A. Kallas. – Nenustebčiau, jeigu jis pasiūlytų surengti daugiau debatų.“

„To nematėme daugelį metų“, – apie jo pasirodymą žiniasklaidos centre iškart po debatų sakė A. Kallas. „Jis norėjo kuo greičiau pamėginti pakeisti temą“, – pridūrė jis.

A. Kallas pridūrė manantis, kad debatus laimėjo K. Harris ir „neabejotinai parodė esanti kitokia kandidatė ir debatų dalyvė nei Joe Bidenas“.

Sarah Smith, BBC redaktorė Šiaurės Amerikoje mano, kad netikėtas D. Trumpo atėjimas pas žurnalistus buvo viena dramatiškiausių antradienio vakaro akimirkų.

Pasak jos, D. Trumpo pasirodymas buvo aiškus ženklas, kad buvęs Amerikos prezidentas žinojo, jog debatuose pasirodė nekaip, ir norėjo prieš televizijos kameras pateikti alternatyvų naratyvą.

D. Trumpą iš karto apspito reporteriai. Vieni klausė, kodėl jis čia atėjo, užuot leidęs savo pasirodymui debatuose kalbėti pačiam už save.

„Tai buvo mano geriausi debatai“, – tikino jis.

Pasak S. Smith, jeigu jis iš tikrųjų būtų taip galvojęs, nebūtų nusprendęs ateiti pas žurnalistus ir garsiai išsakyti savo nuomonę.

„Juk kai triumfavo birželio mėnesį surengtuose debatuose su Joe Bidenu, po jų su žiniasklaida asmeniškai nebendravo“, – rašo S. Smith.

Paklaustas, ar sutiks dalyvauti antruosiuose debatuose, apie kuriuos užsiminė Kamalos Harris kampanijos atstovai, atsakė: „Ji nori dar vienerių debatų, nes šiuos pralaimėjo labai skaudžiai.“

Tačiau, pasak BBC ekspertės, netgi jam būdingas pompastiškumas nepaslėpė akivaizdaus nerimo, kad šiuose debatuose jis visgi patyrė nesėkmę.

D. Trumpas televizijos kanalo „Fox News“ laidų vedėjui Seanui Hannity pasiskundė, kad „ABC News“ moderatoriai buvo šališkai nusiteikę jo atžvilgiu „Trys prieš vieną“, – nurodė D. Trumpas. Tai dar vienas ženklas, kad jis nemano, jog gerai pasirodė debatuose, nors ir tvirtina priešingai.

Kamala Harris

Paklaustas, ar dalyvautų dar vieneriuose debatuose, D. Trumpas atsakė: „Reikia pagalvoti“ ir „galbūt, jeigu juos transliuotų sąžiningas kanalas.“ (Pastaba: vienas iš Respublikonų partijos pirmininkų po debatų pareiškė, kad D. Trumpas mielai sudalyvautų dar vieneriuose debatuose).

Po debatų K. Harris tonas skyrėsi nuo D. Trumpo.

Pasibaigus debatams, kandidatė į prezidentus, kuriai draugiją palaikė sutuoktinis Dougas Emhoffas, pareiškė: „Reikia laimėti Pensilvanijoje, ir mes tai padarysime!“

„Šios kampanijos tikslas – suvienyti žmones, – tęsė ji. – Jos esmė yra įtraukimas, ne skaldymas.“

Kaip vyko debatai, skaitykite čia.

Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

Bidenas: Harris įrodė, kad ji yra geriausias pasirinkimas

JAV prezidentas Joe Bidenas po debatų pareiškė, kad ji įrodė, jog ji yra geriausias pasirinkimas vesti Jungtines Valstijas į priekį.

„Viceprezidentė K. Harris įrodė, kad ji yra geriausias pasirinkimas vesti mūsų šalį į priekį. Mes negrįšime atgal“, – tinkle „X“ parašė J. Bidenas.

Jis kartu pažymėjo, kad debatai „nė iš tolo nebuvo lygūs“.

Ką kalbėjo, kai mikrofonai buvo išjungti?


Antradienį įvykusių debatų tarp D. Trumpo ir K. Harris metu kandidatai galėjo kalbėti tik po vieną – kito kandidato mikrofonas būdavo nutildomas.

Vienam iš debatus stebėjusių žurnalistų pavyko išgirsti, ką sakė kandidatai, kai jų mikrofonai buvo išjungti.

D. Trumpui pareiškus, kad Demokratų partija nori leisti nutraukti nėštumą ir devintąjį mėnesį, K. Harris sureagavo: „Tai netiesa.“

Kai D. Trumpas pasakė, jog stengiasi populiarinti apvaisinimą in vitro, K. Harris pakomentavo: „Nieko panašaus.“

D. Trumpui pareiškus, kad migrantai Ohajuje valgo naminius gyvūnėlius (šis teiginys buvo paneigtas kaip klaidingas), K. Harris pasakė: „Ką? Neįtikėtina.“

Kai K. Harris nurodė, kad D. Trumpas „neturi plano jums“, buvęs JAV prezidentas atšovė: „Tai tiesiog skambi frazė, kurią jai liepė pasakyti.“

Donaldas Trumpas

Taylor Swift pareiškė remianti Kamalą Harris

Antradienį vakare, praėjus vos kelioms minutėms po kandidatų į JAV prezidentus – respublikonų iškelto Donaldo Trumpo ir demokratų pasirinktos K. Harris – debatų, dainininkė Taylor Swift pareiškė remianti Demokratų partijos atstovę.

Po šio populiariosios muzikos pasaulio žvaigždės pareiškimo K. Harris turėtų sulaukti dar daugiau jaunimo, moterų ir LGBTQ bendruomenės atstovų paramos. Demokratai puikiai supranta, kad T. Swift geba sutelkti žmones, todėl kurį laiką vylingai spėliojo, ar ji išreikš paramą jų kandidatei.

Kad remia K. Harris, T. Swift pareiškė per „Instagram“. Ta proga ji įkėlė savo nuotrauką, kuriai pozavo su kate, o surašytą žinutę pasirašė Bevaikės katės pseudonimu – būtent taip D. Trumpo bendražygis J. D. Vance’as yra pavadinęs vaikų neturinčias moteris, siekdamas jas paniekinti.

T. Swift nurodė balsuosianti už K. Harris, „nes ji kovoja už teises ir reikalus, kuriuos apginti gali tik tikras kovotojas.“

Harris rinkiminės kampanijos atstovai Trumpui siūlo susiremti dar vienuose debatuose

K. Harris rinkiminės kampanijos atstovai antradienį D. Trumpui pasiūlė prieš JAV prezidento rinkimus susitikti antruose debatuose.

Toks pasiūlymas nuskambėjo po to, kai demokratų viceprezidentė ir buvęs respublikonų prezidentas surėmė ietis įtemptuose pirmuosiuose debatuose.

„Amerikos žmonės skaisčioje šviesoje galėjo išvysti pasirinkimą, su kuriuo šį rudenį susidurs prie balsadėžių: ar judėti į priekį su Kamala Harris, ar žengti atgalios su D. Trumpu“, – pareiškime nurodė K. Harris kampanijos atstovai.

„Būtent tai jie pamatė šįvakar ir turėtų pamatyti antruosiuose debatuose spalį. Viceprezidentė K. Harris yra pasiruošusi antriems debatams. Ar pasiruošęs Donaldas Trumpas?“ – klausė jie.

Antradienį vietos laiku abu kandidatai į JAV prezidentus K. Harris ir D. Trumpas susitiko debatų scenoje. Jie aptarė įvairius klausimus – nuo ekonomikos ir infliacijos iki abortų, rasės ir Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)