Telkdamas pajėgas prie Ukrainos sienos A. Lukašenka siekia, kad Kyjivas nukreiptų ir paskleistų savas pajėgas palei platesnę fronto liniją, bet veržtis į kaimyninę valstybę jis veikiausiai neplanuoja, teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) pateiktoje ataskaitoje.

ISW analitikai primena, kad Ukraina yra įspėjusi Baltarusiją dėl pastaruoju metu vykdomo pajėgų telkimo prie bendros sienos Gomelio srityje.

Konkrečiai, Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino Baltarusiją atitraukti savo karius nuo sienos ir įspėjo, kad įvykus bet kokiam valstybės sienos pažeidimui Kyjivas imsis būtinųjų pagal tarptautinę teisę leistinų veiksmų.

Rugpjūčio 26 dieną Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrijus Demčenka nurodė, kad, reaguodamos į Baltarusijos pusėje vykstantį judėjimą, Ukrainos pajėgos stiprina konkrečios sienos su Baltarusija atkarpos apsaugą.

Labiausiai tikėtinas Baltarusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos tikslas – nukreipti ir išsklaidyti Ukrainos pajėgas palei platesnę fronto liniją. Atsižvelgiant į neteisėtam Baltarusijos prezidentui taikomus suvaržymus, mažai tikėtina, kad baltarusių pajėgos galėtų įsiveržti į Ukrainą, teigia ISW analitikai.

Praėjusią savaitę Baltarusija paskelbė dislokuojanti pastiprinimą pasienyje su Ukraina. Kyjivas sekmadienį patvirtino, kad ten iš tiesų telkiami kariai. Ukrainos teigimu, pasienyje su Baltarusija pastebėti nauji daliniai su tankais, artilerija, taip pat oro gynyba.