Teiginiai

JAV demokratų partijos suvažiavime žmonėms siūlyta nemokamai atlikti abortą arba vazektomiją.

Verdiktas

Melas. Mobilioji klinika, kurioje žmonėms buvo nemokamai siūloma atlikti vazektomiją arba medikamentinį nėštumo nutraukimą priklauso nevyriausybinei organizacijai „Planned Parenthood“. „Planned Parenthood“ surengė akciją kitoje vietoje, nei vyko kasmetinis demokratų partijos suvažiavimas, taigi, mobiliosios klinikos pasirodymas su šiuo renginiu niekaip nėra susijęs. Oficialiuose šaltiniuose taip pat niekur neminima, kad reprodukcinės sveikatos iniciatyvomis besirūpinančios organizacijos „Planned Parenthood“ akcija būtų susijusi su demokratų partijos suvažiavimu.

Melo detektoriaus komentaras

Iš karto po 2024 m. demokratų nacionalinio suvažiavimo, rugpjūčio 22 d., lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose pasipylė pranešimai apie tai, kad renginio dalyviams, esą, siūlyta nemokamai atlikti abortą arba vazektomiją. Šios procedūros susietos su demokratų partija, siekiant pabrėžti, neva partija tokiomis priemonėmis siekia mažinti gyventojų skaičių.

„JAV demokratų partijos suvažiavimo šūkis buvo – ,,Sterilizacija“. Labiau apgailėtino partinio suvažiavimo nesu matęs. Senelių prieglaudos kontingentas kalba apie Žmonijos perteklių ir kviečia vyrus sterilizuotis, o moteris – abortams“, – rašoma vienoje socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje, kuria buvo pasidalinta keliose skirtingose „Facebook“ grupėse.

Klaidinanti žinutė

Šie teiginiai grindžiami vaizdo įrašu, kuriame nufilmuota mobili sveikatos klinika. Ant autobusiuko matomi užrašai anglų kalba „Planned Parenthood 1-800-230-PLAN“, „Health care. No matter where.“ (liet. „Sveikatos apsauga nesvarbu, kur“) ir „Mobile Health Clinic“ (liet. „Mobilioji sveikatos klinika“). Netoli mobiliosios klinikos matomas ir ištemptas tentas su užrašu „I am the Pro-Abortion Majority“ (liet. „Priklausau už abortą pasisakančiųjų daugumai“).

Vaizdo įraše mėlyname fone matomas užrašas baltu šriftu „Planned Parenthood“ (liet. „Planuota tėvystė“) nurodo, kad mobili klinika priklauso nevyriausybinei organizacijai „Planned Parenthood Great Rivers“, kuri yra pirmaujanti seksualinės ir reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugų teikėja, švietėja ir gynėja Sent Luiso ir Misūrio regionuose bei kitur (čia).

Raktažodžių paieška atskleidžia ir apie organizacijos planus mobiliosiose klinikose žmonėms siūlyti nemokamas medikamentinio aborto arba vazektomijos paslaugas. Apie tai liudija oficialiose socialinių tinklų paskyrose rugpjūčio mėnesį paskelbtos žinutės. Rugpjūčio 14 d. organizacijos „Instagram“ paskyroje nurodyta, kad rugpjūčio 19 – 20 d. mobilioji „Planned Parenthood“ sveikatos klinika lankysis Čikagoje, „West Loop“ rajone (čia). Tokia pati informacija paskelbta ir oficialioje „X“ paskyroje (čia), be to, organizacija taip pat pasidalino pranešimu spaudai su tokiu pačiu turiniu (čia).

Tuo tarpu JAV demokratų kasmetinis suvažiavimas vyko kitur. Kaip skelbiama oficialioje renginio svetainėje, pagrindinė renginio programa vyko „United Center“ (liet. „Jungtinis centras“), esančiame „Near West Side“ miesto dalyje,o dieninė dalis - didžiausiame Šiaurės Amerikos konferencijų centre „McCormick Place“ (čia).

Nei „Planned Parenthood“, nei demokratų suvažiavimo internetinėse svetainėse ar socialiniuose tinkluose taip pat neskelbta, kad mobiliosios klinikos apsilankymas Čikagos „West Loop“ rajone būtų tarpusavyje susiję idėjiniu ar finansiniu aspektu.