Triukas, kaip greitai nuvalyti net ir kelis kilogramus šviežių bulvių
Bulvės yra tiesiog įsišaknijusios į lietuvių racioną, dažnuose namuose jos verdamos bent kelis kartus per savaitę. Tai toks kasdienis veiksmas, kad padaryti klaidų labai sunku. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pranešime žiniasklaidai dalijasi keliais patarimais, kad procesas būtų dar paprastesnis.
Naujo derliaus bulvių privalumas yra ne tik saldesnis skonis, malonesnė tekstūra, bet ir tai, kad jų skusti nebūtina. Pakaks tik gerai nušveisti – pavyzdžiui, švaria kempine ar šepetėliu. Tačiau yra ir paprastesnis metodas, kuris ypač pasitarnaus, kai reikia nuplauti didelį kiekį šių daržovių.
„Reikės tik stiklinės rupios druskos ir vandens. Sudėkite bulves į didelį dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Kelias minutes jas sausas maišykite bulves rankomis – stambi druska veiks kaip šveitiklis ir pašalins visus nešvarumus. Tada bulves tiesiog kruopščiai nuplaukite, ir jos bus paruoštos“, – rekomenduoja J. Sabaitienė.
Šviežutėlės lietuviškos bulvės tiks ir blynams, jei juos ruošite taip
„Receptai su šviežiomis lietuviškomis bulvėmis patrauklūs tuo, kad geriausiam jų skoniui atskleisti reikia visai nedaug. Net ir paprasčiausiai išvirtos ir apibarstytos šviežiais krapais jos jau bus puikus priedas prie grilio patiekalų ar kiaušinienės. Ne vienas patvirtins, kad bulvės, sviestas ir kefyras yra paprastas, bet toli gražu ne prastas derinys. Lygiai kaip ir jos, patiektos su silke, šaukštu grietinės ir žalumynais. Labai skanu šviežio derliaus bulves ir apkepti su šparaginėmis pupelėmis bei pagardinti šiek tiek šoninės“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Ji taip pat atkreipia dėmesį – mitas, kad šviežio derliaus bulvės netinka blynams. Jie taip pat pavyks maloniai traškūs, tik juos maišant dėmesį sutelkti reikia į vieną svarbiausią darbą. Receptas niekuo nesiskiria nuo įprastų, tačiau svarbu atsiminti du dalykus.
„Visų pirma, šviežių bulvių lupti ar skusti netgi nebūtina, pakaks jas kruopščiai nušveisti. O pagrindinė taisyklė – sutarkuotas bulves reikia labai gerai nusausinti. Skysčio perteklių galima pašalinti spaudžiant masę medvilniniame skudurėlyje arba tą paprasčiausiai padaryti rankomis, imant bulves mažesnėmis porcijomis. Taip pat galite į tarkius įdėti daugiau miltų“, – pataria maisto gamybos žinovė.
G. Urbonavičiūtė pataria šviežio derliaus bulves išnaudoti tiems receptams, kuriose bus galima pasimėgauti jų purumu, tarkuoti nereikės. Vos su keliais priedais jos gali tapti pačiu skaniausiu garnyru prie vasariškų patiekalų ant grilio ar tiesiog pagrindiniu patiekalu, patiektu su šviežiomis daržovių salotomis.
Grilyje keptos šviežios bulvės su smidrais ir varške
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės:
800 g šviežių bulvių,
ryšulėlio smidrų,
1/2 citrinos,
30 g lazdyno riešutų,
3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų,
300 g varškės,
2 šaukštų grietinės,
šviežių krapų,
svogūnų laiškų,
4 ridikėlių.
Gaminame:
Varškę sumaišykite su grietine, smulkintais krapais, svogūnų laiškais ir smulkiai pjaustytais ridikėliais. Pagardinkite druska, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Lazdyno riešutus pabarstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 6 minutes, kol riešutų odelės sutrūkinės. Karštus riešutus atsargiai supilkite į medvilninį audinį ir trinkite tarp rankų, kol odelės atsilups. Susmulkinkite riešutus.
Bulves išvirkite al dente pasūdytame verdančiame vandenyje, nusausinkite. Dėkite ant įkaitintos kepsninės grotelių ir kepkite, kol odelė šiek tiek paruduos ir taps traški (bulves taip pat galite prieš tai suvynioti į aliuminio foliją su trupučiu sviesto arba alyvuogių aliejaus).
Kai bulvės kepa, smidrus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite sumedėjusius galus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska. Kepkite ant labai įkaitusio grilio po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusius šparagus pabarstykite ½ citrinos žievele, apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Karštas bulves perpjaukite per pusę, į vidų įdėkite varškės mišinio ir apibarstykite smulkintais riešutais. Ant viršaus arba šalia dėkite smidrus. Viską pagardinkite šviežiai maltais pipirais.