1. Citrinos
Nauda sveikatai:
– Vos viena citrina turi daugiau nei 100 proc. dienos vitamino C dozės, tad gali padidinti „gerojo“ HDL cholesterolio kiekį ir sustiprinti kaulus.
– Citrinose aptinkami citrusiniai flavonoidai slopina uždegimus ir vėžinių ląstelių augimą.
Patarimas:
Žaliąją arbatą gerkite su citrinos griežinėliu. Viename tyrime paaiškėjo, kad citrusai apytikriai 80 proc. sustiprina organizmo gebėjimą įsisavinti arbatoje esančius antioksidantus.

Nauda sveikatai:
– Viename vidutiniame brokolio žiedynkotyje yra daugiau nei 100 procentų rekomenduojamos dienos vitamino K dozės ir beveik 200 procentų rekomenduojamos vitamino C dozės. Šie du vitaminai yra gyvybiškai svarbūs kaulų formavimuisi.
– Toks pats brokolių kiekis taip pat užkerta kelią įvairių formų onkologinėms ligoms.
Patarimas:
Brokolius gaminkite mikrobangų krosnelėje! Apdorojant juo tokiu būdu, išsaugoma apie 90 proc. vitamino C. (Verdant garuose ar vandenyje išlieka vos 66 proc. šio elemento).
Nauda sveikatai:
– Vos 7 gramai šokolado per dieną sveikiems žmonėms gali sumažinti kraujo spaudimą.
– Kakavos milteliuose daug flavonoidų – antioksidantų, kurie, kaip rodo tyrimai, sumažina „blogojo“ LDL ir pagerina „gerojo“ HDL cholesterolio kiekį organizme.
Patarimas:
Valgykite juodąjį šokoladą, nes tokio šokolado plytelėje yra apie 53,5 miligramo flavonoidų, o pieniško šokolado plytelėje – mažiau nei 14 miligramų.

Nauda sveikatai:
– Vienoje raudonojoje bulvėje yra 66 mikrogramai ląstelių formavimuisi būtinos folio rūgšties – beveik tiek pat, kiek viename puodelyje špinatų ar brokolių.
– Vienoje saldžiojoje bulvėje yra beveik aštuoniskart daugiau vitamino A, nei rekomenduojama dienos norma. Šis vitaminas apsaugo nuo vėžio ir stiprina imuninę sistemą.
Patarimas:
Valgykite tik ataušusias bulves. Tyrimais įrodyta, kad tai padeda sudeginti beveik 25 procentais daugiau riebalų ir už tai turėtume būti dėkingi riebalams atspariam krakmolui.
5. Lašiša
Nauda sveikatai:
– Lašišoje daug Omega-3 riebalų rūgščių, kurios, kaip parodė tyrimai, mažina depresijos, širdies ligų ir vėžio riziką.
– 85 gramuose lašišos yra beveik 50 procentų niacino, kuris apsaugo nuo Alzheimerio ligos ir atminties netekimo, dienos normos.
Patarimas:
Rinkitės natūraliomis sąlygomis, o ne ūkiuose augintą lašišą, nes pastarojoje yra 16 kartų daugiau toksiškų polichlorintų bifenilų nei laukinėse lašišose.

Nauda sveikatai:
– graikiniai riešutai iš visų riešutų turi daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį organizme.
– įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys gerina nuotaiką ir apsaugo nuo vėžio, taip pat gali apsaugoti nuo neigiamo saulės poveikio (vis vien nepamirškite teptis apsauginiu kremu!)
Patarimas:
Suvalgykite kelis riešutus desertui; juose esantis antioksidantas melatoninas padeda sureguliuoti miegą.
7. Avokadai
Nauda sveikatai:
– Avokaduose esantys sveiki sotieji riebalai, kaip parodė vienas tyrimas, padeda apie 22 proc. sumažinti cholesterolio kiekį organizme.
– Viename avokado vaisiuje yra daugiau nei pusė per dieną reikalingos ląstelienos ir 40 proc. kasdienės folio rūgšties normos, todėl avokadai mažina širdies ligų riziką.
Patarimas:
Avokadais paskaninus salotas, organizmas tris–penkis kartus lengviau pasisavina gyvybiškai svarbias maistines medžiagas, tokias kaip beta karotenas, palyginus su salotomis, kuriose šio itin sveiko produkto nėra.

Nauda sveikatai:
– Česnakai yra stipri natūrali priemonė prieš įvairias ligas, jis slopina net tokių bakterijų, kaip E. coli augimą.
– Česnakuose esantis alicinas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat jis mažina cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.
Patarimas:
Alicino daugiausiai yra šviežiame smulkintame česnake. Stenkitės česnako nepervirti ir neperkepinti, nes ilgiau nei 10 minučių aukštos temperatūros veikiamas česnakas netenka šios svarbios maistinės medžiagos.
9. Špinatai
Nauda sveikatai:
– Špinatuose yra liuteino ir zeaksantino – šie du imunitetą stiprinantys antioksidantai labai svarbūs akims.
– Naujausi tyrimai atskleidė, kad iš visų su onkologinėmis ligomis kovojančių vaisių ir daržovių špinatai yra veiksmingiausi.
Patarimas:
Špinatai yra sveikas ir papildomo skonio nesuteikiantis produktas, galintis tapti bet kokio kokteilio sudedamąja dalimi. Jūs jo net nejausite! Supilkite į trintuvą vieną stiklinę špinatų, vieną stiklinę tarkuotų morkų, vieną bananą, vieną stiklinę obuolių sulčių, kokteilį pagardinkite ledu.
10. Pupelės
Nauda sveikatai:
– Jeigu keturis kartus per savaitę suvalgysite vieną porciją ankštinių (pupelių, žirnių ar lęšių), širdies ligų rizika sumažės net 22 procentais.
Tas pats įprotis pastebimai mažina ir krūties vėžio riziką.
Patarimas:
Kuo tamsesnės pupelės, tuo daugiau antioksidantų jose yra. Vienas tyrimas parodė, kad juodų pupelių luobelėse antioksidantų yra 40 kartų daugiau nei baltų pupelių luobelėse.