Gydytoja dietologė A. Jauniškytė-Ingelevičienė jau keliolika metų konsultuoja žmones, kenčiančius nuo bandymų sulieknėti. Prieš daugiau nei 10 metų ji siekį padėti žmonėms pakreipė intuityvaus valgymo link. „Ieškojau kitokio būdo padėti žmonėms – veiksmingo, ilgalaikio metodo. Intuityvus valgymas man buvo tikras atradimas, – sako gydytoja dietologė, 2012 metais JAV baigusi Intuityvaus valgymo profesionalų kursus („Intuitive Eating Pro“). – Šiuo metu padedu žmonėms užmegzti teisingą santykį su maistu ir žingsnis po žingsnio išmokti intuityviai maitintis kiekvienam priimtinu tempu.“

Pasitikėkite vaikais

Vaikai iš prigimties yra intuityvūs valgytojai. Tačiau ilgainiui jiems primesdami taisykles ir kontroliuodami juos – „tu jau nori valgyti ir turi štai ką valgyti“ – jų pasitikėjimą kūno, alkio ir sotumo pojūčiais sugadiname. Norėdami palepinti pasiūlome saldumynų, greito ir perdirbto ar kito organizmui nenaudingo maisto.

Jei žmonės nuo vaikystės laikytųsi intuityvaus valgymo ir tėvai padėtų, ateityje būtų galima išvengti problemų dėl mitybos. Taip elgdamiesi sumažintume tikimybę susirgti valgymo sutrikimais, geriau jaustumėmės, tinkamai vertintume savo kūną, o, tai šių laikų „dietinėje“ ir į svorį susitelkusioje visuomenėje, padaryti sunku.

„Jei vaikas nenori valgyti, neverskite jo. Leiskite jam pasirinkti, ką valgyti; išalkti ir, jei jis jau tapo sotus, neverskite jo valgyti dar kąsnelio, – pataria gydytoja A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

– Labai svarbu vaikui natūraliai pereiti mitybos etapus: nuo mamos pieno ar mišinukų iki įvairaus maisto. Vaikas nuosekliai turi pažinti maisto skonius ir matyti, kad maisto yra įvairaus. Viena iš rekomendacijų – iki 2 metų amžiaus vaikui neduoti saldumynų – išlieka.“

Valgymo įpročiai dar labiau sugriūva, kai būdami vaikai ar suaugę patiriame streso, turime miego sutrikimų, esame veikiami išorinių veiksnių. Taip tampame emociniais, chaotiškais, taupiaisiais ar dėl nepasitenkinimo savo kūnu – dietiniais – valgytojais.

Anksčiau, kai pasaulyje vyravo nepriteklius, žmonės ieškodavo maisto, kad gyventų. Dabar daug kur pasaulyje kovojame su priešingomis problemomis – maisto švaistymu ir nutukimu. Neretai gyvename, kad valgytume.

„Jei vadovautumėmės alkiu ir sotumu, rinktumėmės mums skanų ir pasotinantį maistą, o pavalgę jaustumėmės gerai, turėtumėme daug mažiau problemų dėl maisto pasirinkimo ir dėl svorio“, – tikina gydytoja dietologė A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

Dietos – nėra nekaltas žaidimas

Intuityvaus valgymo programa pasaulyje atsirado prieš maždaug 30 metų, kaip atsvara dietoms, kurios, paaiškėjo, kad problemų nesprendžia.

Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė

„Ši programa padeda susigrąžinti intuityvų, prigimtinį valgymą žmonėms, kuriems dėl tam tikrų priežasčių valgymas yra sutrikęs, ilgainiui jie prarado savo natūralius alkio ir sotumo pajautimus ir intuityviai jiems per sudėtinga vadovautis savimi, kaip maitintis“, – sako gydytoja.

„Pavyzdžiui, dabar ant bangos yra protarpinis badavimas. Visi žmonės yra skirtingi ir vieniems tinka tuo vadovautis, jiems iš prigimties gerai sekasi toleruoti alkį ir dėl to normaliai jaustis. Tačiau yra žmonių, kurie šį būdą taip pat nori išbandyti dėl trokštamų rezultatų, tačiau jiems dėl badavimo sutrinka gyvenimo kokybė, jiems sunku toleruoti alkį ir ilgą laiką nevalgius jaustis gerai. Tokie žmonės, kai ilgai nevalgo, neturi pakankamai energijos, jiems sunku susikaupti, sutrinka jų miegas, – pasakoja gydytoja dietologė Aušra.

– Todėl mes negalime sakyti, kad tai yra normalus bei geras valgymas ir jį taikant visi turi jaustis gerai. Kiekvienas žmogus turi suprasti ir pajausti, kas jam geriausiai tinka. Alkis ir sotumas dienoje paprastai turi aiškų bioritmą, mūsų kūnai mėgsta tvarką ir reguliarumą. Tačiau normalu, kad mes kartais pavalgome daugiau, jaučiamės persisotinę, o kartais būna, kad ilgesnį laiką neišalkstame.“

Maitinantis remiantis intuityviu valgymu, skatinama stebėti save, jausti kūno poreikius, kurie pasireiškia per signalus – alkį, sotumą, energijos lygį. „Kai jaučiame tuos signalus, reaguojame į juos, pasirūpiname savo poreikiais ir mes geriau jaučiamės. Taip gerėja net tik mūsų fizinė, bet ir emocinė sveikata“, – akcentuoja gydytoja dietologė A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

Viduržemio jūros dieta

Gydytoja pastebi, kad per apie 60 metų dietinės kultūros patirties šiuo metu turime baisius sveikatos rezultatus: „Labai daug žmonių laikosi dietų. Įsispraudimas į rėmus, primestų taisyklių laikymasis sutrikdo jų normalų, sveiką santykį su maistu. Dažnai tokie žmonės apskritai pradeda bijoti maisto, pavalgę pradeda jausti kaltės, gėdos jausmą, tai sutrikdo santykius su kitais žmonėmis.

Dietų laikymasis taip pat labai sutrikdo ir fizinę, ir emocinę sveikatą. Žmogus, kuris nuolat riboja maistą, nepakankamai valgo, ilgainiui tampa dirglus, jį kamuoja nuotaikų kaita, jis nuolat galvoja apie maistą, dėl to taip pat gali sutrikti miegas. Jei dietų laikymasis yra dar rimtesnis, tai nukenčia ir fizinė žmogaus sveikata. Dietos – nėra nekaltas žaidimas.“

Jei dėl tam tikrų priežasčių, sveikatos sutrikimų, ligų žmogus priverstas laikytis kokios nors dietos, ją turi paskirti gydytojas, o jo sveikatos pokyčius turi sekti specialistai.

Intuityvus valgymas – ne kiekvienam

Ne vienas, išgirdęs „valgyk tai, ko tu pats nori“, gali greitai ironizuoti ir šį metodą „pritaikyti“ pagal save: valgau ką noriu, kiek noriu ir kada noriu, nes juk aš taip noriu! Jei neva jūsų intuicija jums perduoda – „skriausk savo kūną maistu, kad pavalgęs dar blogiau jaustumeisi“, tai ženklas, kad yra kitų problemų, dėl kurių norisi maitintis bet kaip.

„Norint praktikuoti intuityvų valgymą, daugeliui prieš tai reikia gerokai padirbėti. Jei žmonės iškart šį metodą pritaikys savo blogiems tikslams prieš save, jis tuo ne piktnaudžiaus, o greičiau iki galo nesupras tokio valgymo esmės ir tikslo, – sako gydytoja A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

– Vieniems maitintis intuityviai pavyksta natūraliai, kitiems reikia skirti dėmesio, laiko, smalsumo, pastebėti, pažinti save, praktikuoti. Nereikia bijoti klysti, nes iš klaidų galima greitai pasimokyti.“

Skaidulų šaltiniai

Gydytoja akcentuoja, kad intuityviu valgytoju netampama per dieną. Jei žmogus turi problemų dėl maisto, svorio ar įtaria, kad sveikatos problemos jį kamuoja dėl netinkamo maitinimosi, patariama pasikonsultuoti su tos srities specialistu. „Maistinės medžiagos organizme turi būti balansuojamos, o tai užtrunka nuo 4 dienų iki savaitės. Mūsų kūnai viską moka puikiai patys reguliuoti, reikia tik leisti tai daryti ir ilgainiui išmoksime, ką esame praradę.“

Vienas iš patarimų, kaip, neturint sveikatos problemų, bet norint pakeisti dietinį mąstymą ir sugrįžti prie intuityvaus valgymo, gydytoja pataria ką nors suvalgius paanalizuoti save ir savo savijautą: ar šitaip pasimaitinęs aš jaučiuosi gerai, ar aš neapsunkęs, bet pasisotinęs, ar po šio patiekalo man nekyla noras tik gulėti ar net griebtis vaistų virškinimui.

„Norint praktikuoti intuityvų valgymą, reikia išmokti stebėti savo savijautą. Žinoma, nereikia visada vien tik apie tai galvoti, tačiau per dieną skirti kelias akimirkas savęs „nuskaitymui“ – sveikintina, – pataria gydytoja.

– Taip pat valgydami būkite dėmesingi procesui. Stenkitės, kad didžioji dalis valgymų būtų prie stalo, be papildomų dirgiklių (telefoną, televizorių, kompiuterį – į šalį), jaučiantis ramiai, valgyti mėgaujantis maistu, pajausti skirtingus skonius, pakankamai kramtyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)