„Labai dažnai, kalbėdami apie cholesterolį, kalbame apie riebalus – sočiuosius, nesočiuosius, omega-3 ir pan. Bet būtent saldumynai daro didžiulę įtaką aukštam cholesteroliui. Beje, ir sąnarių skausmams, hormonų disbalansui, skausmingoms mėnesinėms, sunkesniam premenopauziniam laikotarpiui ir menopauzei, skydliaukės hormonų išsibalansavimui ir pan.“, – vardijo žinoma dietistė, mitybos studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.
Specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad mūsų organizmas kaip cukrų priima ne tik saldumynus, bet ir, pvz., miltinius patiekalus, įskaitant duoną ir jos gaminius, bulvinius patiekalus, baltus ryžius, sultis, net natūralias, džiovintus vaisius ir pan. Taigi, kalbant apie cukraus suvartojimą, reikėtų įskaičiuoti ir tai.
V. Kurpienė išskyrė 7 didžiausias klaidas, kodėl sunku atsispirti saldumynams ir miltiniams patiekalams. Ji pažymėjo, paprastai vienintelės priežasties nėra – priežastys kompleksinės.
1 klaida – manymas, kad „man taip lemta“
„Insulino rezistencija gali būti dėl kelių priežasčių: viena jų – kai šeimoje yra segančių cukriniu diabetu. Taip pat potraukis saldumynams ir miltiniams produktams bei didesnis polinkis į antsvorį gali būti tada, kai besilaukdama mama buvo aarba per didelio svorio, arba per mažai valgė. Šitaip gali nutikti ir, jeigu mama prieš nėštumą arba jo metu turėjo didesnį polinkį į saldumynus arba miltinius patiekalus, arba tuo metu sirgo tam tikromis ligomis“, – aiškino V. Kurpienė.
Potraukis saldumynams gali būti ir įgytas. Tam yra net keliasdešimt galimų priežasčių, tarp jų – miego trūkumas ir prasta miego kokybė, prastas mitybos režimas, netinkamas maisto pasirinkimas, maistinių medžiagų disbalansas ir pan.
Gera naujiena yra tai, kad, nepriklausomai nuo to, ar poreikis yra įgimtas, ar įgytas, jis gali būti valdomas.
2 klaida – alkio hormono grelino skatinimas
Alkio hormonas, kaip sakė V. Kurpienė, mums yra reikalingas. Jis padeda pajausti savo kūno poreikius, palaikyti kaulų tankį ir raumenų audinius. Taip pat jis reikalingas širdies veiklai.
Tačiau, jeigu šio hormono yra per daug, jis skatina staigų ir stiprų alkio jausmą, kuomet norisi valgyti ne sveiką maistą, bet miltinius patiekalus, saldumynus ir pan. Jeigu šio hormono yra daug, jis prisideda ir prie svorio augimo, nes tai, ką suvalgome, verčia riebalais.
Staigiai išalkus būna sunku susikaupti ir mokytis. Be to, šis hormonas turi įtakos vėžio vystymuisi ir metastazėms.
Didelis grelino kiekis, kaip sakė specialistė, gali būti susijęs su tam tikromis ligomis, pvz, nervine anoreksija, kacheksija, celiakija, uždegiminėmis žarnyno ligomis ar Prader-Willi sindromu.
Ne paslaptis, kad didesnį šio hormono išsiskyrimą sukelia ir stresas.
„Tų, kurie serga depresija, patiria didesnį generalizuotą nerimą, kraujyje grelino kiekis būna padidėjęs. Taip pat jis padidėja, kai susijaudiname ar susinerviname ir kai sergame. Kartais net neaišku, ar mūsų emocinė būklė pablogėja, kai padaugėja grelino, ar atvirkščiai, bet sprendžiant vieną problemą sumažėja kita“, – patikino 14 metų patirtį turinti dietistė.
Grelino išsiskyrimą skatina ir labai griežtos dietos. Nors iš pradžių, laikantis dietos, grelino sumažėja, pasiekus tam tikrą tašką, jis išsiveržia.
„Kuomet greitai krenta svoris, atsiranda du dalykai: didelis badas ir stresas. Todėl metantiems svorį žmonėms siūlau daryti tai lėčiau – taip bus daug geresnis rezultatas ir ilgesniam laikui“, – patarė V. Kurpienė.
Beje, grelinas labai susijęs ir su žarnyno mikrobiotos būkle, kurią irgi galima keisti, pasirinkus atitinkamus produktus. Taip pat grelinas labai stipriai susijęs su skrandžio užpildymu.
„Galima rinktis sriubą su mažesniais mėsos kukukuliukais, o ne tiesiog kukuliukus“, – pateikė pavyzdį mitybos specialistė, kaip skrandį užpildyti tiek pat, suvartojant mažiau.
Grelino išsiskyrimą galime paveikti ir keisdami mitybos režimą, miego trukmę, laiką bei kokybę. Taip pat reikėtų atsisakyti ar bent jau sumažinti alkoholio suvartojimą.
„Visiems miltinių patiekalų ir saldumynų potraukis bei grelino kiekis yra daug didesnis sekančią dieną. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kitą dieną po alkoholio pavartojimo norite daugiau greito maisto, saldumynų ir pan.“, – paragino V. Kurpienė
3 klaida – tam tikrų maistinių medžiagų trūkumas
Dažnai dėl potraukio saldumynams kaltinamas chromo trūkumas. Ir V. Kurpienė patvirtino, kad išties chromas yra tiesiogiai susijęs su saldumynų ir miltinių patiekalų potraukiu. Bet, pabrėžė diestistė, chromo trūkumas yra ne priežastis, o pasekmė. Tai yra, chromo trūksta tada, kai valgome per daug saldumynų, o ne priešingai.
Tačiau V. Kurpienė iš savo praktikos pastebėjo kitą įdomų dalyką: „Tie žmonės, kuriems trūksta geležies, dažnai turi ir saldumynų bei maistinių produktų potraukį. Tai labai logiška, nes, jeigu trūksta geležies atsargų, gali trikti miegas, ypač menopauzės, perimenopauzės metu. Tada pradedame jaustis mieguisti, pavargę, pradeda trikti medžiagų apykaita, virškinimas, tam tikrų medžiagų pasisavinimas, krenta imunitetas. Tokiu atveju, aišku, norime tonizuotis saldumynais ir miltiniais patiekalais“.
Taigi dietistė patarė išsitirti ne hemoglobiną, ne geležį, o feritiną, kuris rodo geležies atsargas.
Didesnį potraukį saldumynams, anot mitybos specialistės, galima jausti ir dėl vitamino D trūkumo, kuris pasireiškia nuovargiu, mieguistumu, didesniu stresu.
Beje, V. Kurpienė nurodė, kad vien papildų problemai išspręsti neužteks. Reikia koreguoti ir mitybą. O papildus reikėtų gerti tik pasitarus su sveikatos priežiūros specialistu.
4 klaida – įtampos malšinimas saldumynais
Dietistė nurodė ir gana netikėtą galimą priežastį, kodėl jaučiant įtampą ar dirbant protinį darbą norisi užkandžiauti. Gali būti, kad tiesiog trūksta deguonies. Tokiu atveju jaučiamės pavargę, mieguisti, nervingesni, gali dažniau pradėti plakti širdis, pasidaryti sunkiau susikaupti ir atsiminti, sulėtėti reakcija. Taip atsiranda ir didesnis saldumynų ar miltinių patiekalų potraukis.
Todėl kas kelias valandas reikėtų prasivėdinti kambarį, kuriame dirbate.
Dėl per mažo judėjimo – ilgo sėdėjimo ar stovėjimo – gali sutrikti ar sulėtėti kraujotaka.
„Jeigu ryte sėdame į mašiną, vėliau sėdime arba stovime nepavaikščiodami darbe ir geriame mažai vandens, bet valgome daug saldaus, mūsų kraujotaka ir limfotaka trinka dėl uždegiminių dalykų. Taip pat trinka skysčių ir medžiagų pernešimas, medžiagų pasisavinimas. Tada „užsiveda“ ydingas ratas, kuomet, jeigu jaučiamės blogai, sulėtėja kraujotaka ir blogiau medžiagomis aprūpinamos smegenys, organai, jų ląstelės, norisi ko nors saldaus, kas tonizuotų“, – patikslino V. Kurpienė.
Gali būti, kad dieną daugiau maisto norisi ir dėl netinkamo mitybos režimo, netinkamų maisto kiekių, netinkamų produktų ir netinkamo maisto apdorojimo.
Užkandžiauti darbe labiau linkę ir tie, kurie yra įsitikinę, kad negali sau leisti padaryti pertraukos, o nuėjimas užkąsti skamba kaip legalus būdas tai daryti.
5 klaida – skysčių trūkumas
Nepatekusi į ląstelę gliukozė keliauja į riebalus. Dėl to stipriai padidėja cholesterolis, atsiranda įvairios lėtinės ligos, hormonų disbalansas ir pan. Tai sukelia galvos skausmus, mieguistumą, energijos trūkumą, sunkumą susikaupti.
Dažniausiai gelbėdamiesi nuo šių simptomų ieškome ko nors saldaus, nors, anot dietistės, tiesiog užtektų išgerti vandens.
„Vartoti vandenį visos dienos metu reikia tolygiai. Jeigu iš viso nejaučiate troškulio, tai faktas, kad esate „džiūvėsiai“ ir reikia atstatyti skysčių balansą. Prieš dedant saldumyną į burną, reikėtų išgerti vandens, palaukti ir pažiūrėti, ar dar norisi saldaus“, – patarė V. Kurpienė.
6 klaida – per didelis kofeino suvartojimas
„Kofeino perteklius pasireiškia dirglumu, nerimu, mieguistumu – kuo daugiau kavos geriame, tuo jis didesnis. Taip pat apima galvos skausmai, ypač priekinės dalies, pasidaro sunku susikaupti, pasireiškia širdies permušimai ir padidėja saldumynų bei miltinių patiekalų potraukis“, – išvardijo kofeino perdozavimo simptomus specialistė.
V. Kurpienė priminė, kad kofeino, taip pat turi žalia, juoda, matė, mačia ir baltoji arbata. Be to, kofeino yra ir kakavoje, įskaitant šokoladą.
Taigi, reikėtų riboti kofeino kiekį, stebėti savo jautrumo lygį jam ir nevartoti jokių produktų, kurie turi kofeino, po 15 val., nes tada ne tik tą pačią, bet ir kitą dieną gali išaugti saldumynų ir miltinių produktų potraukis.
7 klaida – prasta mityba
Prasta mityba susideda iš netinkamo mitybos režimo, netinkamai pasirinktų produktų, nepakankamos maistinių medžiagų įvairovės, netinkamo medžiagų balanso ir netinkamo maisto produktų apdorojimo. Visa tai gali iššaukti saldumynų arba miltinių produktų potraukį.
V. Kurpienė pažadėjo, kad žinant šias 7 klaidas ir jas ištaisius potraukis saldumynams ar miltiniams patiekalams gali dingti vos per savaitę be jokių kančių – tuo spėjo įsitikinti ne vienas jos klientas.