Nepaistant to, kad ši informacija daugelį nuteikia neigiamai, mitybos specialistas Krisas Gunnarsas tikina, kad kiaušiniai didina „gerojo“ ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme, o tai reiškia, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis organizmui nekenkia. Vis dėlto tenka pripažinti, kad kiaušinių paruošimo būdas turi reikšmės, rašo livehealthy.chron.com.
Virti be lukšto
Pagrindinis be lukšto virtų kiaušinių privalumas – jiems paruošti nereikia aliejaus ar kitokių riebalų. Įsitikinkite, ar tryniai pakankamai išvirę: kiaušiniuose yra biotinu vadinamo vitamino, būtino sveikiems plaukams ir nagams, kuris aktyvuojamas ir absorbuojamas tik tada, kai tryniai būna visiškai išvirę. Tiekite be lukšto virtus kiaušinius ant viso grūdo skrudintos duonos riekės, pagardinkite nedideliu rūkytos lašišos ar lieso kumpio gabalėlliu.
Virti su lukštu
Verdant kiaušinius su lukštu trynių nepasiekia aukšta temperatūra. Kai kiaušinių tryniai ilgam laikui atsiduria aukštoje temperatūroje ir turi sąlyčio su deguonimi, pažeidžiamas cholesterolis. Taigi virti kiaušiniai – puikus pasirinkimas, nes ruošiant juos tokiu būdu tryniai neturi jokio sąlyčio su oru. Sveika valgyti tiek minkštai, tiek ir kietai virtus kiaušinius. Dar vienas virtų kiaušinių privalumas tas, kad išvirtus ryte juos galite pasiimti į darbą – turėsite sveiką mažai angliavandenių ir daug baltymų sudėtyje turintį užkandį.
Kepti
Jei kiaušinius kepsite ant keptuvės nelimpančiu paviršiumi, nereikės naudoti jokių riebalų, taigi išvengsite papildomų kalorijų. Jei vis dėlto manote, kad jums reikia ko nors, kad kiaušiniai neprisviltų prie keptuvės paviršiaus, naudokite nedidelį kiekį kokosų, alyvuogių aliejaus arba sviesto.
Gydytojas Johnny Bowdenas rekomenduoja kiaušinius kepti atidžiai: jei kepsite juos aukštoje temperatūroje, o vėliau kuriam laikui paliksite pastovėti, tryniuose esantis cholesterolis gali būti pažeistas. Taigi rekomenduojama kiaušinius kepti ant mažesnės kaitros ir valgyti juos iš karto. Be to, rekomenduojama pagardinti keptus kiaušinius daržovėmis, kad aprūpintumėte organizmą reikiamu vitaminų ir mineralų kiekiu.
Kiaušinių baltymai
Jei stengiatės riboti suvartojamų riebalų kiekį, valgykite vien kiaušinių baltymus. Visi kiaušiniuose esantys riebalai susikaupę tryniuose, taigi baltymai jų visiškai neturi. Jei kitu paros metu vartojate nemažai riebalų turinčių produktų, ryte valgydami omletą galite norėti atgauti balansą. Vis dėlto mitybos specialistas Brianas St. Pierre’as priminė, kad atsisakydami trynių kartu atsisakote ir visų juose esančių mineralų ir vitaminų: vitamino D, vitamino A, liuteino ir zeaksantino.