Dabar mokslininkai aptiko dar vieną Viduržemio jūros šalių mitybos privalumą – ji apsaugo nuo krūties vėžio, rašo dailymail.co.uk.
Naujas tyrimas parodė, kad valgant produktus su itin tyru alyvuogių aliejumi, sumažėja krūties vėžio rizika.
Ispanėms, kurios laikėsi tokios mitybos principų, šios ligos tikimybė sumažėjo 68 proc.
Viduržemio jūros regiojo virtuvės pagrindą sudaro toks augalinis maistas kaip daržovės, ankštiniai augalai, vaisiai, riešutai, sėklos, alyvuogės, alyvuogių aliejus, žuvis ir saikingas raudonojo vyno vartojimas.
Šiame regione vartojama mažai perdirbto maisto, perdirbtų angliavandenių, saldumynų, šokolado ir raudonos mėsos.
Naujausiame tyrime dalyvavo iš viso 4282 moterys nuo 60 iki 80 metų, kurioms buvo padidėjusi rizika susirgti širdies ligomis ir patirti infarktą ar insultą.
Joms atsitiktinės atrankos būdu buvo pavesta laikytis Viduržemio jūros regiono dietos, papildytos itin tyru alyvuogių aliejumi, Viduržemio jūros regiono dietos, papildytos riešutais, arba kontrolinės dietos, vartojant mažai riebalų.
Moterims, kurios laikėsi Viduržemio jūros šalių dietos, kas savaitę buvo duodama po vieną litrą itin tyro alyvuogių aliejaus arba po 30 g įvairių riešutų, kuriuos sudarė 15 g graikinių riešutų, 7,5 g lazdyno riešutų ir 7,5 g migdolų.
Mokslininkai nustatė, kad moterims, kurios laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos, papildytos itin tyru alyvuogių aliejumi, krūties vėžio tikimybė buvo 68 proc. mažesnė negu toms moterims, kurios laikėsi sumažinto riebalų kiekio plano.
Tuo tarpu moterims, kurios papildomai vartojo daugiau riešutų, krūties vėžio rizika nebuvo reikšmingai mažesnė negu toms moterims, kurios stengėsi vartoti mažiau riebalų.
Tačiau mokslininkai pažymi negalintys pasakyti, ar naudos davė pats alyvuogių aliejus, ar jo vartojimas Viduržemio jūros regiono virtuvės kontekste.
Nepaisant to, daktaras Miguelis Martinezas – Gonzalezas iš Ispanijos Navaros universiteto pridūrė: „Šie rezultatai rodo, kad Viduržemio jūros regiono mityba, papildyta itin tyru alyvuogių aliejumi, gali turėti teigiamos naudos krūties vėžio prevencijai“.
Šio tyrimo metu studijuota intervencija – Viduržemio jūros regiono dieta su alyvuogių aliejumi – gali tapti „naudingu scenarijumi“ krūties vėžio prevencijai, nes gali būti atliekama pirminiuose sveikatos priežiūros centruose ir turėti virtinę naudingų pasekmių sveikatai, sakė jis.
„Tačiau šiuos rezultatus turi patvirtinti ilgalaikės studijos su didesniu ligos atvejų skaičiumi“, - pridūrė M. Martinezas Gonzalezas.
Žurnalo „JAMA Internal Medicine“, kur buvo paskelbtas šis tyrimas, redaktoriaus pavaduotojas, daktaras Mitchellas Katzas teigė: „Žinoma, nė vienas tyrimas nėra tobulas“.
„Šis tyrimas pasižymėjo mažu rezultatų skaičiumi – tik 35 krūties vėžio atvejai, ne visoms moterims buvo atlikta mamografija, jos nebuvo įpareigotos aklai laikytis joms skirtos dietos, visos tyrimo dalyvės buvo baltaodės, išgyvenusios menopauzę ir pasižyminčios didele kardiovaskulinių ligų rizika“.
„Nepaisant to, jau seniai žinoma, kad Viduržemio jūros dieta, paremta augaliniu maistu, žuvimi ir alyvuogių aliejumi, mažina širdies ligų tikimybę ir yra saugi. Gali būti, kad ji saugo ir nuo krūties vėžio“.
„Tikimės, kad Viduržemio jūros dietai, galinčiai sumažinti vėžio bei širdies ligų pavojų ir pagerinti sveikatą bei savijautą, bus skiriama daugiau dėmesio“, - pridūrė jis.