Labai dažnai virėjai naudoja vieną aliejų ir tai dažniausiai yra alyvuogių aliejus. Ar galima juos dėl to kaltinti? Šiais laikais alyvuogių aliejus tapo tokia neatsiejama bet kurio patiekalo dalis, kaip druska ir pipirai. Parduotuvių lentynose galima rasti įvairiausių jo rūšių – ispaniško, itališko, graikiško, iš Kalifornijos. Kitą kartą apsilankę parduotuvėje atkreipkite dėmesį ir į kitas aliejaus rūšis.
Žinoma, alyvuogių aliejus ir sveika ir skanu. Tačiau virtuvės šefai jums pasakys, kad rinkoje yra gausybė aliejų, kurie buvo išspausti iš riešutų, sėklų ar daržovių. „Maisto gaminimas yra susijęs su galimybėmis paskaninti maistą įvairiausiais įmanomais priedais, – sako San Franciske veikiančio restorano SPQR virtuvės šefas Matthew Accarrino. – Egzistuoja neišsenkančios aliejų panaudojimo galimybės.“
Specialistai siūlo išbandyti šiuos penkis aliejus. Beje, jie atkreipia dėmesį, kad kuo yra intensyvesnis aliejaus skonis, tuo greičiau jis genda. Tad geriausia aliejų laikyti šaldytuve, kur yra vėsu ir tamsu. Taip jis išliks šviežias ilgesnį laiką.
Niujorke veikiančių jūrų gėrybių restorano „Barchetta“ ir„Esca“ savininkas ir virtuvės šefas Dave'as Pasternackas mėgsta avokadų aliejų dėl jo subtilaus kreminio skonio. Jis tinka kepimui ir nedega, dėl ko gali būti naudojamas daugelio patiekalų ruošimui.
„Tai geras pagalbininkas, – sako D. Pasternackas. – Kai apšlakstai ką nors avokadų aliejumi, jis neužgožia skonio.“ Šis aliejus tinka salotoms ir žuviai kepti.
Itin grynas rapsų aliejus
Paprastai kalbant apie rapsų aliejų įsivaizduojamas pigus, beveik beskonis aliejus, tinkamas skrudinti. Tačiau itin gryna šio aliejaus versija yra visai kas kita. Tokio aliejaus skonis yra labai intensyvus, žolingas ir pagal skonį primena kviečių želmenų sultis, tačiau yra aliejaus konsistencijos. Dėl tokio intensyvaus jo skonio tokiu aliejumi rekomenduojama pagadinti patiekalus prieš pat juos patiekiant. Galima juo apšlakstyti mėsos kepsnį ar itališką fritatą.
Bostone veikiančio baro „Select Oyster“ partneris ir virtuvės šefas Michaelas Serpa dievina šio aliejaus skleidžiamą salsvą gerai paskurdintų pistacijų kvapą. Jis naudoja jį salotoms ar žuvies užkandėlėms gardinti. Juo net galima apšlakstyti vaisių asorti.
Šis dulsvas sodraus skonio aliejus yra Austrijos Štirijos žemės pasididžiavimas. Jis yra spaudžiamas iš džiovintų ir paskrudintų moliūgų sėklų.
Jau minėtame restorane SPQR virtuvės šefas M. Accarrino juo skanina keptą rikotą arba net plaka su maistiniu glicerinu, kad pagamintų intensyvaus skonio putėsius. Namuose juo galima gardinti makaronus, sriubas, naudoti salotų padažams gaminti.
Šis aliejus yra spaudžiamas iš Maroke augančių arganmedžių vaisių ir garsėja savo poveikiu sveikatai. Jis mažina uždegimą ir kraujo spaudimą.
Santa Monikoje veikiančio restorano „Summer House“ virtuvės šefas Jeffas Mahinas sako, kad tai labai aromatingas, riešutinį prieskonį turintis dulsvas aliejus. Jis rekomenduoja jį naudoti žuviai kepti ar juo tepti ką tik iš orkaitės ištrauktą graikiškos duonos pitos.