Gydytojas chirurgas gastroenterologas Justas Birutis Delfi laidoje „Sveikatos receptas“ patarė nepraleisti pusryčių. Savo pacientams jis neretai pasiūlo rytą pradėti nuo košės. Tie, kurie paklauso, į pakartotiną konsultaciją, anot mediko, grįžta jam dėkingi.

Lietuvių mitybos principas

Gydytojas pastebėjo, kad lietuvių mitybos valgymo įpročiai dažnai būna neteisingi. Su tokia realybe savo darbo kabinete jis susiduria kone kasdien.

Justas Birutis, Fausta Marija Leščiauskaitė

„Žmonės nesilaiko pagrindinių mitybos taisyklių, pvz., kad valgymas turi būti dažnas, organizmas turi žinoti, kad pirmą valandą gaus pietus, septintą valandą bus pusryčiai, 10 val. bus priešpiečiai. Organizmas turi dirbti pagal tvarkaraštį.

Lietuvių mityba, kaip aš ją vadinu, yra „1–2 kartai per dieną“ ir tie kartai būna stiprūs, kai prisivalgo ir po to dažniausiai būna horizontali padėtis, kada eina pagulėti, pamiegoti, ar blogiau – eina kažką fiziško daryti“, – komentavo gydytojas J. Birutis.

Didina ir storosios žarnos vėžio riziką

Tokia ydinga mityba, kai nesilaikoma režimo, lemia iš pradžių antsvorį, o po to ir nutukimą.

Be to, netinkama mityba didina ir tam tikrų rūšių vėžio riziką. Tarkime, valgantiems daug perdirbtos raudonos mėsos didėja storosios žarnos vėžio rizika. Vis tik gydytojas pabrėžė, kad labiau šią riziką didina tokie žalingi įpročiai, kaip alkoholis, rūkymas.

Justas Birutis

Gydytojas J. Birutis sakė, kad lietuviai, kaip tauta, vakarėja. Tai matyti iš gausėjančio kiekio greitojo maisto restoranų kiekio.

„Kalbu jau ne apie didžiuosius greitojo maisto restoranus, bet apie visus tuos sumuštinius, kurie yra krūva angliavandenių. Jie greitai suskaidomi ir žmogus vėl nori valgyti. Dėl to mūsų mityba nuolatos prastėja. Labai nedaug žmonių tam skiria savo dėmesį“, – teigė gydytojas J. Birutis.

Lėtai įsisavinami angliavandeniai

Laidos dalyvis pasakojo mėgstantis savo pacientų paklausti, ar jie valgo pusryčius.

„Dažniausiai man atsako: „Ne, aš tik kavos atsigeriu ant tuščio skrandžio“. Tada klausiu: „Ar jūs bandėte kada košę ryte suvalgyti, tokią kaip 5 grūdų, kuri turi daug skaidulų, kurie yra lėtai atsipalaiduojantys angliavandeniai?“

Dalis pacientų paklauso ir su jais po 3–4 mėnesių per rekonsultaciją jie sako: „Daktare, buvote teisus. Aš tikrai iki pietų nieko nebenoriu valgyti, esu pilnas energijos ir iš greitojo maisto aparato nieko neperku“, – pasakojo gydytojas J. Birutis.

Košė

Paklaustas, kuo ypatinga tokia košė, gydytojas paaiškino, kad ji yra lėtai atsipalaiduojančių angliavandenių bazė.

„Mes ją suvalgome. Kartais ji gali būti neskani, bet priklauso tai nuo to, kaip ją paruošime. Tie angliavandeniai mūsų organizme skaidomi lėtai ir mes iš to maisto lėtai pasisaviname energiją, kurios mums užtenka.

O jeigu ryte suvalgysite šokoladuką, po pusės valandos norėsite dar vieno šokoladuko“, – šyptelėjo gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją