Alyvuogių aliejaus naudos
V. Kurpienė pasakojo, kad alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai ištirtų pasaulyje, o jo naudų yra daugybė. Tačiau tos naudos labai priklauso nuo jo pagaminimo kokybės, laikymo sąlygų ir kitų dalykų.
Jeigu alyvuogių aliejus teisingai pagamintas ir teisingai laikytas, tuomet viena iš didžiausių naudų yra tai, kad jis kovoja prieš lėtinį uždegimą, tai reiškia, kad padeda mūsų organizmui atsigauti po streso nuo oro taršos, per daug pabuvus saulėje, prisikvėpavus aplinkoje esančių kenksmingų medžiagų, po ligų, traumų ir pan. Taip pat, anot dietistės, alyvuogių aliejus veikia prieš senėjimą ir padeda kiekvienai mūsų ląstelei veikti teisingai bei galingai.
Alyvuogių aliejų vartoti sveika, nors tai ir riebalai, nes, anot dietistės, šie riebalai yra „gerieji“.
„Jie veikia taip, kad mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padeda mažinti cholesterolį, stiprina mūsų kapiliarus, mažina uždegiminius procesus būtent kapiliaruose ir, kas yra įdomu, teigiama, kad net padeda numesti svorio, nes padeda reguliuoti gliukozės ir insulino kiekį kraujyje.
O polifenoliai, esantys alyvuogių aliejuje, dar tai pastiprina – reiškia padaro taip, kad mūsų organizmas lėčiau iš bulvės ir duonos išskirtų angliavandenius į kraują, todėl lėčiau pakyla gliukozė kraujyje ir insulinas efektyviau veikia“, – naudas vardijo V. Kurpienė.
Polifenoliai, esantys alyvuogių aliejuje, padaro taip, kad mūsų organizmas lėčiau iš bulvės ir duonos išskirtų angliavandenius į kraują, todėl lėčiau pakyla gliukozė kraujyje ir insulinas efektyviau veikia.
Anot dietistės, „geraisiais“ riebalais laikomi tokie, kurie mūsų organizmui yra reikalingi. Tai – polinesočiosios rūgštys, bet ne visos. Mums jų reikia gauti su maistu tam, kad mūsų organizmas veiktų tinkamai.
„Alyvuogių aliejuje yra omega-9 ir tai irgi yra vienas iš labai didelių jo privalumų.
Kas domisi mityba, tikriausiai yra girdėję, kad mes valgome per daug omega-6 rūgščių, kurių yra praktiškai visuose augaliniuose produktuose – nuo riešutų, iki ankštinių, mažais kiekiais grūduose, grūdų luobelėse ir ypač daug perdirbtuose produktuose, greitame maiste – sausainiuose ir pan.
Kai mes kalbame apie alyvuogių aliejaus naudą, yra du dalykai: viena – antiuždegiminės medžiagos, tai yra polifenoliai, o kita yra būtent būtent omega-9. Tai reiškia, kad mums reikia tada mažiau omega-3, kad atsvertų omega-6. Vadinasi, tiesiog mažiau reikės suvartoti silkės ir kitos riebios žuvies“, – kalbėjo V. Kurpienė.
Sveikas ar sugedęs?
Alyvuogių aliejuje gausu polifenolių. Laidos „Sveikatos receptas“ vedėjos paklausta, kas yra polifenoliai, V. Kurpienė paaiškino: „Polifenoliai yra vienas iš antioksidantų tipų. Jų skirtingų priskaičiuojama 8 tūkstančiai. Alyvuogių aliejaus nauda vertinama ir pagal polifenolių skaičių. Jeigu yra 5 miligramai dvidešimtyje gramų – tai šiek tiek daugiau, negu didelis sriubinis šaukštas, – jau laikoma, kad tas polifenolių kiekis pakankamai didelis.
Deja, ant pakuotės paprastai nėra nurodoma, kiek yra polifenolių. Tačiau kai kurie gamintojai veža savo aliejus į laboratoriją ir prašo, kad laboratorija išduotų sertifikatą, kuriame būtų nurodomas polifenolių kiekis“.
Dietistė sakė, kad yra ir vienas būdas, kaip nustatyti polifenolių alyvuogių aliejuje kiekį patiems. Tiesa, jis nėra labai tikslus.
„Paprastai polifenoliai turi aitrų skonį ir jeigu mes gryną aliejų geriame, gali graužti gerklę. Kaip aš sakau: „Sveikata graužia“. Kiti tai įvardina kaip kartumą, bet aš sakyčiau, kad tai aitrumas būtent gerklės gilumoje.
Jeigu mes tą patį aliejų užlietume ant maisto (salotų, avinžirnių), būtų, kaip sakau, pavasario skonis, tai yra žalumynų skonis.
Tačiau jeigu ragaujant aliejų mes liežuvio galiuku jaučiame kartumą, labiausiai tikėtina, kad čia – ne polifenoliai, o sugedęs aliejus, kurį mes laikėme neteisingai“, – patikslino V. Kurpienė.
Aliejaus verčiau nepadauginti
Nors alyvuogių aliejų vartoti sveika, vis dėlto ne bet kokį. Pvz., išspaudų aliejų, pasak dietistės V. Kurpienės, verčiau apeiti, nes jis yra išspaustas iš likučių, karštu būdu, kitąkart net ir su pagalbinėmis cheminėmis priemonėmis. Šis aliejus neturi jokių prieš tai išvardintų naudų.
Svarbu ir alyvuogių aliejaus nepadauginti. Tai ypač aktualu žmonėms, kurie mažai juda ir turi šiek tiek antsvorio. Nes didelis kiekis alyvuogių aliejaus gali pridėti papildomų kalorijų.
„Dėl to žmonėms, kurie mažai fiziškai aktyvūs, aš vis dėlto rekomenduočiau vengti gerti alyvuogių aliejų šaukštais, o tiesiog įpilti jo į maistą.
Aliejus maiste padės pasisavinti A, D, E, K vitaminus, taip pat įvairiausius kitus antioksidantus. Taip pat padės sulėtinti tokio maisto, kaip angliavandeniai, patekimą į kraują, reiškia turės daugiau naudos, negu vartojamas atskirai“, – paaiškino V. Kurpienė.
Tiesa, dietistė sakė, kad negalėtų visiems bendrai patarti, kiek alyvuogių aliejaus suvartoti per dieną sveika. Esą tai priklauso nuo žmogaus lyties, amžiaus, svorio, siekiamų sveikatos tikslų, sveikatos būklės, fizinio aktyvumo ir pan.
Daug kas priklauso ir nuo to, kiek kartų per dieną žmogus valgo, kiek ir kokių maistinių medžiagų suvartoja.