1. Produktyvumui būtinas miegas

„Iki šiol tenka išgirstų gajų mitą, kad produktyvūs tie, kurie miega nedaug, nes „miegas tik silpniems“. Visgi, ilgalaikėje perspektyvoje tai gali pakenkti ne tik jūsų produktyvumui, bet ir sveikatai. Juk būtent pakankamas miego kiekis tiesiogiai veikia smegenų funkcijas, įskaitant dėmesio koncentraciją, atmintį, sprendimų priėmimą ir kūrybiškumą. Tad neužtektinai miegantis žmogus gali dažniau susidurti su sunkumais priimant sprendimus, yra mažiau kūrybiškas ir produktyvus, nusilpsta jo atmintis“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

2. Miegas svarbus imuninei sistemai palaikyti

„Miegas yra būtinas stipriai imuninei sistemai. Miego metu organizmas gamina citokinus – baltymus, kurie padeda kovoti su infekcijomis, uždegimais ir stresu. Jeigu negauname pakankamai poilsio, citokinų gamyba organizme sumažėja, o tai gali padidinti riziką susirgti peršalimo ligomis, gripu ar kitomis infekcijomis“, – teigia „Eurovaistinės“ vaistininkė G. Kruopytė.

3. Miegas svarbus širdies sveikatai

Anot vaistininkės, miegantiems mažiau nei 6–7 valandas per naktį ilgainiui gali padidėti rizika susirgti hipertenzija bei kitomis širdies kraujagyslių ligomis. Miego metu širdies ritmas ir kraujospūdis natūraliai sumažėja, leidžiant širdžiai pailsėti ir atsistatyti, todėl labai svarbu miegoti pakankamai laiko.

Gabija Kruopytė

4. Metabolizmas ir miegas – susiję

„Miego trūkumas gali sutrikdyti hormonų, atsakingų už apetitą, pusiausvyrą. Miego stokojančio žmogaus organizmas gamina daugiau grelino, hormono, kuris skatina alkio jausmą, bei mažiau, leptino, kuris signalizuoja apie sotumą. Tai gali privesti prie persivalgymo epizodų bei padidėjusio kūno svorio“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

5. Miegas – kelias į geresnę emocinę sveikatą

„Miegas tiesiogiai veikia mūsų emocinę pusiausvyrą ir psichologinę gerovę. Atsiranda vis daugiau tyrimų, patvirtinančių, kad miego trūkumas sukelia padidėjusį nerimo ir streso jausmą. Ilgainiui tai daro įtaką suprastėjusiai nuotaikai, taip pat sumažina gebėjimą tinkamai reaguoti į kasdienius iššūkius. Ne veltui dažnu atveju miego režimą prisižiūrintys žmonės lengviau susidoroja su sunkumais ir yra linkę į pozityvesnes reakcijas“, – sako vaistininkė G. Kruopytė.

Koks hormonas yra svarbus mūsų miegui?

Melatoninas yra natūralus hormonas, gaminamas smegenų kankorėžinės liaukos ir padedantis reguliuoti miego ciklus. Kai aplinka tampa tamsi, organizmas natūraliai pradeda gaminti melatoniną, kuris mums signalizuoja, kad laikas ruoštis miegui. Tačiau dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo, įskaitant per ilgas valandas vakare prie ekranų, melatonino gamyba gali sutrikti“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Kartais vien miego režimo sutvarkymas ir išmaniųjų įrenginių ekranų atsisakymas vakarais gali padėti susigrąžinti miegą. Visgi, ilgiau susidūrus su sunkumais, galima išbandyti melatonino maisto papildus. Juos rekomenduojama vartoti 1 valandą prieš miegą. Tai gali padėti kenčiant nuo nemigos ar kitų sunkumų, taip pat staiga po skrydžių pasikeitus laiko juostai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją