Vis vėliau švinta ir keltis visai nesinori, o netrukus suksime laikrodžius atgal, tuomet prisitaikyti prie naujo ritmo, gali būti sudėtinga. Nors prie žiemos laiko organizmas įprastai prisitaiko lengviau, dažnam vis tiek prireikia nemažai pastangų priprasti prie naujo miego režimo. Ypač eiti miegoti anksčiau.

Vaistininkas Rimvydas Blynas pasakojo kaip lengviau prisitaikyti prie pasikeitusio laiko ir ką daryti jeigu noras prigulti apima dienos metu.

R. Blynas aiškino, kad žmogaus organizmas yra sukurtas taip, kad dirbtų pagal ritmus. Kai dirbtinai reikia keltis valanda anksčiau arba valanda vėliau, tada ir susiduriama su sunkumais – užmigti, sunkumais – laiku atsikelti. Blogas miegas ir poilsio trūkumas lemia, kad daugeliui būna sunku susikaupti, sunku dirbti. Sunkiau tiems, kurie dirba atsakingus darbus ir žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Pasak vaistininko, reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių, taip vadinamos miego higienos, kad būtų lengviau prisitaikyti prie naujo režimo. Jeigu rudenį miegama ilgiau, tai norint prisitaikyti ir palaipsniui pereiti prie kito laiko režimo, reikėtų kas kelias dienas eiti anksčiau po 10 minučių miegoti ir taip palengva prisitaikyti prie pasikeitusio laiko.

Reikėtų užtikrinti, kad miegamojoje patalpoje būtų žemesnė temperatūra. Optimali temperatūra yra 18 laipsnių. Geriau šilčiau apsikloti ir geriau išsimiegoti žemesnėje temperatūroje. Miegamajame neturėtų būti ekranų, televizorių, planšečių, mobilių telefonų, nes jie irgi trukdo užmigti. Taip pat prieš pat miegą reikėtų vengti intensyvaus sporto. Geriau išeiti pasivaikščioti, po pasivaikščiojimo jaučiamas malonus nuovargis padės užmigti lengviau. Valandą prieš miegą nereikėtų nei gerti, nei valgyti, nes tai aktyvina kitas organizmo funkcijas ir darosi sunku užmigti.

R. Blynas sakė, kad visi vaistažolių ekstraktai, kurie ramina, gali padėti užmigti, pavyzdžiui, levandos ar mėtų arbata. Žmonės, kuriems sunku užmigti, gali naudoti melatonino papildus. Melatoninas yra natūralus miego hormonas, jį vartojant, sutrumpinamas užmigimo laikas.

Vaistininkas pasakojo, kad mieguistumas dienos metu gali signalizuoti ir apie kitas problemas, pavyzdžiui, geležies trūkumą. Reikėtų stebėti ar mieguistumas tęsiasi visą dieną ar tik, pavyzdžiui, po pietų. Jeigu po pietų, tai nėra nieko blogo truputį numigti. Bet yra labai svarbi taisyklė, kad pietų miegas neturi trukti ilgiau nei 20 minučių, nes tada jau organizmas pereina į kitas miego fazes ir vietoj to, kad jaustumėtės žvalesni, jausitės dar labiau mieguisti ir be energijos.

Visą LNK žinių reprotažą galite pamatyti čia: