Bet ar žinojote, kaip patikrinti, ar aliejus yra tinkamas vartoti, o jo galiojimo laikas – nepasibaigęs?

Dietistė Vaida Kurpienė įspėjo: net ir plačiai išgirtas alyvuogių aliejus naudingas sveikatai ne bet koks.

Vaida Kurpienė

„Jeigu kalbame apie veikliąsias medžiagas – polifenolius, dėl kurių jis taip vertinamas, tai jų daugiausia yra tame aliejuje, kurį lietuviai mėgsta mažiausiai. Jis yra ganėtinai aitraus skonio, kuris, jaučiamas ne ant liežuvio priekio.

Jeigu paragaujame alyvuogių aliejaus ir jaučiame ant liežuvio priekio kartumą, aliejus yra sugedęs. Tai galioja visiems aliejams“, – teigė V. Kurpienė Nacionaliniame vėžio institute surengtame Pacientų forume.

V. Kurpienė pabrėžė nevartoti sugedusių aliejų. Apie tai bylotų jų kartumas.

„Ypač greitai genda riešutų ir sėklų aliejai. Jie galioja maždaug 2–3 mėnesius.

Atidarius linų sėmenų aliejų, būtina jį laikyti šaldytuve. Po 8 savaičių jis dažniausiai netinkamas vartoti, nebent yra kaitinamas“, – paaiškino dietistė.

Jeigu aliejus rafinuotas, anot specialistės, ir po 10 metų jam nieko nebus nutikę. Bet tokio aliejaus V. Kurpienė siūlė vengti, nes jame – nieko vertingo, tik tuščios kalorijos.

„Vienintelis rafinuoto aliejaus privalumas yra tas, kad jis neskyla kepant tam tikroje temperatūroje. Bet kepti galima ir kitaip. Pvz., aš maltinukus kepiau orkaitėje, keksų formoje – nebūtina keptuvėje kepti. Kepiau šiek tiek su garais. Kas neturi garinės orkaitės, gali kepant apačioje padėti indą su vandeniu. Tada maistas neišsausės. Svarbu nekepti per aukštoje temperatūroje. Tai yra, neturi būti skrudėsių ir maistas perkeptas, nes tada atsiranda įvairių kancerogeninių medžiagų, kurių visiems reikėtų vengti“, – patarimais dalijosi dietistė.

V. Kurpienė įspėjo: ne visas alyvuogių aliejus atlaiko aukštą temperatūrą.

Alyvuogių aliejus parduotuvėje

„Pats vertingiausias yra toks, kuriam alyvuogės renkamos ne visai sunokusios – pirmo rinkimo. Reikėtų rinktis kuo šviežiausią aliejų. Toks atkeliauja lapkričio mėnesį“, – kalbėjo specialistė.

Dietistė atkreipė dėmesį ir į tai, kad alyvuogių aliejus turėtų būti šaltai spaustas: „Ne visi ypač tyri („extra virgin“) alyvuogių aliejai yra šalto spaudimo – tai parašyta ant pakuočių. Būtent šaltai spaustas turi antioksidacinį poveikį“.

Anot specialistės, alyvuogių aliejumi pagardinus daržoves ar įpylus jo į sriubą, bus geriau pasisavinti A, D, E, K vitaminai ir kiti antioksidantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)