Minimame name yra apie 190 butų ir gyvena keli šimtai žmonių. Gyventojai savo pateiktame rašte pabrėžia, jog prie namo buvęs praėjimas – trinkelėmis klotas siauras šaligatvis – visiškai patenka į namo sklypo ribas ir dar lieka bent keliasdešimt centimetrų šalia praėjimo.

Rašte aiškinama, jog liepos 31 d. darbus vykdantys žmonės pradėjo ardyti šlaitą, kuris aiškiai priklauso namo sklypui, tuo pačiu naikindami ir praėjimą. Tą pačią dieną praėjimas buvo visiškai sunaikintas.

Karaliaučiaus g. 28 namo gyventojai nerimauja, jog šlaitas yra pavojingai pažeistas, dėl to kyla grėsmė tiek paties namo, tiek įrengtų terasų saugumui. Taip pat gyventojų fiziniam saugumui.

„Name gyvena keli šimtai gyventojų (apie 190 butų). Reikšminga dalis gyventojų yra jaunos šeimos, auginančios vaikus, taip pat yra vyresnio amžiaus gyventojų, žmonių su negalia.

Neaptvertas status skardis ten, kur visada būdavo praėjimas, kelia realią grėsmę, kad, pvz., žaidžiantys vaikai gali nukristi nuo skardžio. Nekalbant į tai, kad skardis veda tiesiai į aktyvią statybvietę. Ši situacija privalo būti nedelsiant taisoma, kol neįvyko nelaimė“, – dėsto gyventojai.

Vykdomi darbai Karaliaučiaus g.

Jie pabrėžia, jog buvęs praėjimas buvo aktyviai naudojamas ir ypač aktualus gyventojams, kurių laiptinės yra namo šiaurinėje ir vakarinėje dalyje. Be šio praėjimo gyventojai nebegali patekti į savo laiptines arba yra priversti eiti aplink visą namą.

„Papildomai pažymėtina, kad statybas vykdantys asmenys stato statybines tvoras ant kitų praėjimų aplink namą, bandydami atitverti pažeistą šlaitą, taip neteisėtai dar labiau apribodami gyventojų mobilumą ir pažeisdami nuosavybės teises“, – nurodoma gyventojų kreipimesi.

Vilniečiai reikalauja nedelsiant sustabdyti neteisėtus veiksmus, užtikrinti pastato bei gyventojų saugumą, įpareigoti kaltus asmenis atitaisyti padarytą žalą bei taikyti atsakomybę. Savo raštą jie išsiuntė Vilniaus savivaldybei, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) bei UAB „Omberg“, o kopiją atsiuntė žiniasklaidai.

Vykdomi darbai Karaliaučiaus g.

Vystytojas: tiksliname informaciją dėl sklypo ribų

„Omberg“ rinkodaros projektų vadovė Evelina Saldukienė „Delfi“ tikino, jog supranta gyventojų nuogąstavimus dėl pasikeitusios aplinkos, su gatvės tiesimą prižiūrinčiomis institucijomis suderinta, jog praėjimas palei namą bus atstatytas, įrengti apsauginiai atitvarai, užtikrinantys gyventojų saugumą.

Ji nurodė, kad darbai pradėti jau penktadienį.

„Norime akcentuoti, kad vykdyti gatvės įrengimo darbai buvo atliekami griežtai laikantis visų techninių reikalavimų, o tiesiamos gatvės bendrą plotį sudaro ne tik pati gatvė, bet ir dėl institucijų reikalavimo abejose jos pusėse įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai bei žaliosios zonos.

Vis dar tiksliname informaciją ir vykdome matavimus, kad išsiaiškintume, ar atliekant gatvės įrengimo darbus buvo įžengta į Karaliaučiaus g. 28 namo sklypą, kadangi šio sklypo riba pagal reikalavimus yra 3 metrais nutolusi nuo namo sienos“, – komentavo E. Saldukienė.

Savivaldybė įpareigojo atstatyti šaligatvį

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad gavus gyventojų pranešimų, ketvirtadienį situacija buvo tikrinta vietoje.

„Pagal parengtą techninį projektą įrenginėjama Karaliaučiaus gatvės atkarpa ir, kaip teigia rangovas, kasimo darbų metu ir dėl gausaus lietaus buvo grunto nubyrėjimų, todėl formuojant šlaitą buvo smarkiai priartėta prie sklypo ribos.

Savivaldybė įpareigojo rangovą keisti sprendinius ir atstatyti buvusį šaligatvį bei užtikrinti pėsčiųjų saugumą. Rangovas savivaldybės specialistus patikino, kad sutinka, jog esama situacija nėra tinkama ir kad bus ieškoma sprendimų padėčiai ištaisyti“, – raštu pakomentavo Vilniaus savivaldybė.

Statybos inspekcija taip pat atliks patikrinimą

Kilus abejonėms dėl galimo nukrypimo nuo statybos projekto ir dėl to galimai keliamos grėsmės gyventojams, VTSPI jau atlieka situacijos vertinimą ir jau artimiausiu metu atliks patikrinimą, „Delfi“ informavo inspekcijos patarėjas viešiesiems ryšiams Rosvaldas Gorbačiovas.

„Patikrinimo metu inspektoriai aiškinsis ar Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje atliekami gatvės tiesimo ir inžinerinių tinklų įrengimo darbai vykdomi griežtai laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Vykdant statybos darbus tiek rangovas, tiek techninę priežiūrą vykdantys juridiniai ar fiziniai asmenys privalo giežtai laikytis suderinto projekto ir užtikrinti, kad statybos darbai nekeltų grėsmės gyventojams ar jų turtui.

Nustačius pažeidimus, bus imamasi Statybos inspekcijos kompetencijos ribose esančių veiksmų, įskaitant, galimą Administraciniame nusižengimų kodekse numatytų atsakomybių taikymą atsakingiems asmenims, taip pat gali būti stabdomi statybos darbai“, – nurodoma VTSPI pateiktame komentare.