Naudinga sveikatai ir imunitetui
Baltijos ir slavų šalyse, kur fermentacijos tradicijos itin gilios, gira gaminama nuo seniausių laikų.
Kaip pasakoja alaus istorikas ir 2023 m. Lietuvos alaus someljė čempionas Tomas Josas, Lietuvoje tai buvo tradicinis naminis gėrimas, gaminamas iš senos ruginės duonos – taip buvo sunaudojami jos likučiai. Vasarą buvo galima atsigaivinti geriant ją atšaldytą arba šaltuoju metų laiku vartoti kaip raminančią priemonę nuo gerklės skausmo. Gira namuose būdavo gaminama iš būtinybės, ypač sovietmečiu, kai visko trūko.
Pagal tradicinį receptą skrudinta arba sudžiūvusi ruginė duona mirkoma karštame vandenyje, atvėsus įmaišomos mielės, medus arba cukrus, razinos – kad prasidėtų natūralus fermentacijos procesas. Vėliau gėrimas atvėsinamas, perkošiamas ir išpilstomas į butelius Gira turi būti suvartota per 3–5 dienas, rašoma bbc.com.