Bulvės ir bulvių košė

Matyt, daugelis šiandienių suaugusiųjų neužaugo be bulvių košės. Prie vištienos, prie karbonado, prie dešrelių... ji tinka kone prie visko. Ir atrodytų, o kas joje nesveiko? Bulvės, sviestas, pienas – visi ingredientai suprantami ir aiškūs. Dietistė L. Panavė irgi sutinka, kad bulvės nėra blogas produktas, tik svarbu, su kuo jas valgai.

Susiję straipsniai

„Jei imame tradicinę bulvių košę su sviestu ir pienu, 100 g bus 148 kcal, 3,6 g baltymų, 24,5 g angliavandenių 4,8 g riebalų. Viskas su bulvėmis yra gerai, tai puikus kalcio, geležies, fosforo šaltinis. Bulvės turi nemažai kalio, o pakankamas kalio kiekis (4700 mg) ir mažas natrio suvartojimas yra viena iš efektyviausių priemonių siekiant sumažint kraujo spaudimą. Taip pat turi geležies ir cinko, o šie itin svarbūs kolageno gamybai. Bulvės tinka ir norintiems sulieknėti ar sportuojantiems. Kada jos tampa netinkamu produktu? Kai yra netinkamas produktų derinimas arba netinamas apdorojimas, pavyzdžiui, kepimas riebaluose ar tiekimas su mėsa. Virškinimo fermentai yra labai specializuoti, t.y. kiekvienas jų dalyvauja tik vienos rūšies reakcijoje, atitinkamoje temperatūroje ir atitinkamoje terpėje – rūgščioje ar šarminėje terpėje. Įvairių virškinimo sulčių reikalaujančių maisto produktų derinimas viename patiekale sutrikdo visą virškinimo procesą. Visos maistinės medžiagos, kurios nėra suvirškinamos tokiomis sąlygomis, pereina puvimo ir fermentacijos procesą“, – pasakojo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)
Rekomenduojame
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės